• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
ср сеп 09, 2020 5:50 amkozl написа:
А ако се намалят 100-те килоома :?
И как ще се отрази на закъснението :?
За останалото = съгласен +1 :thumbs:
Ако се намалят 100к, при правилно подбран делител, ще трябва да намалим и 3,6к което ще се отрази с много.
Трябва да се тръгне отзад - напред в сметките. Въпрос на сметки е всичкото, схемата не е лоша, но поради грешни стойности се слагат излишни елементи.

Легенда: ку - коеф. на усилване на транзистор, мА - милиампера, мкА - микроампера, 547 - BC547C, 327 - BC327, В - волта.

Релето иска 30мА, по документи доколкото помня. Пишем ги 40мА за сигурност.
Това е колекторният ток на 547.
ку на 547 е от 420-900, пишем го 400.
Базовият му ток трябва да е 40мА/400 = 0,1мА=100мкА
Утрояваме го = 0,3мА, следователно съпротивлението към базата му ще е 13В/0,3мА=43k.
Тоя ток е колекторен за 327, минималният му ку=60 (вярно при 300мА колекторен, но нищо - вземам него).
Базовият му ток трябва да е 0,3мА/60=0,005мА = 5мкА.
Утроявам = 0,015мА=15мкА
През делителя преди него трябва да тече 10 пъти по-голям ток - закон божи!
Значи 0,15мА=150мкА
Общото съпротивление на делителя ще е 14В/0,15мА=93k
Искаме база-емитер да има 1В, значи R+13R =93k
R1= 6,64к, R2 =86,36к
Избираме близки до стандартните стойности.
Примерно 6,8к, и 91к.
Тъй като не случайно сме избрали 1В, момента на отпушване 0,63В ще е точно за време R1*R2*C/(R1+R2) = 6,327k*2200мкФ= 13,92s
Съвсем спокойно може да се утрои това време, без да изпадаме грам в критични режими и без смяна на кондензатора!
Lutchezar - майстор
Много се зарадвах като видях такъв анализ на схемата, като по учебник!
Благодаря за оценката.
Радвам се, че не съм писам напразно щом има един който да го оцени. :partyman:
Хуваво ще е след първият 327 да има диод към 3 х 1000мкФ.
Щото при внезапен пад 3х1000мкФ ще храни и ценера през колектор-база на 327. И релето да се храни от14,2В директно..
Така тоя 3х1000мкФ, ще мине с 1х1000мкФ.
Но все още не виждам смисъла от закъсненията.
shadow__01 - майстор
Хубав анализ, но това означава да започна всичко отначало с нови елементи и нова платка. Вече втора правя и нямам нерви за трета, която по случайност може да се влияе от включване на вентилатор. Харесвах си първата с 555, но не иска да работи при вентилатор на климатик или охлаждане.
Нека който ще прави схемата...да избере друга. Тази:
Прикачен файл:
on-delay-timer-circuit-using-transistor.png
on-delay-timer-circuit-using-transistor.png (8.79 KиБ) Видяна 1272 пъти
има доста да се пипне по нея. Не съм смятал нищо, защото я намерих в нета с готови изчислени елементи и само малко я тествах и преправих леко без да променям нищо съществено по нея.
Кондензатора 100 микро е за да няма "скърцане" в релето, а да си включи моментално с едно "кликване". Опитно е установено.
Избрал си грешната схема!
Само като видим, че ще палим светодиод с консумация 9 - 10мА и слагаме 2 транзистора дарлингтон. И то със индекс B, сиреч доста висок коеф. на усилване - има нещо съмнително!
Също не работи коректно, но е малко по-близко до границата да заработи!
На BC558 типично му дават при 2мА колекторен ток, Ube=0,66V.
Делителя прави Ube=(5/105)*12V = 0,57V. Това напрежение ще стане толкова чак след 52s. И е недостатъчно и е съмнително дали ще почне отпушване! - Ако транзистора е с темп. 100гр., ще почне. Ако е 25гр. е съмнително, ако е минус 10гр. - няма да се отпуши!
Това че пише 4-5s - друг път!
Не ми се смята до колко волта ще се зареди кондензатора за тея секунди.
Лесно е да се каже че след 10,5s напрежението върху него ще е 0,359V = Ube. (запушен!!!)
shadow__01 - майстор
съб сеп 12, 2020 2:31 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Избрал си грешната схема!
.....
На BC558 типично му дават при 2мА колекторен ток, Ube=0,66V.
....
Този транзистор го смених май с SS9015. Такъв имах и си работи. R1 го намалих за да се разрежда по-бързо кондензатора през него. Не знам какъв е проблема, но схемата си работи. Търсих възможно най-опростената схема за да е лесно изпълнима и без смущения.
Бях пробвал да намаля R2 от 100K на 82K с цел да увелича времето, но не се получи. За R4 съм съгласен, че може и без него, но го сложих защото беше в схемата. Пробвах и без него и пак си работеше.
Няма как с ритане на която и да е гума да се включат или изключат фаровете. Сама ако релето залепне ще е проблем, но това е невъзможно.
kozl - майстор
съб сеп 12, 2020 1:02 pmshadow__01 написа:
Хубав анализ, но това означава да започна всичко отначало с нови елементи и нова платка. Вече втора правя и нямам нерви за трета, която по случайност може да се влияе от включване на вентилатор. Харесвах си първата с 555, но не иска да работи при вентилатор на климатик или охлаждане.
Нека който ще прави схемата...да избере друга. Тази:on-delay-timer-circuit-using-transistor.png
има доста да се пипне по нея. Не съм смятал нищо, защото я намерих в нета с готови изчислени елементи и само малко я тествах и преправих леко без да променям нищо съществено по нея.
Кондензатора 100 микро е за да няма "скърцане" в релето, а да си включи моментално с едно "кликване". Опитно е установено.
Това че се влияе от вентилатор или друг значителен консуматор означава, че там от дето си захранил схемата "ловиш"пада на напрежение и съответно схемата изключва релето.
Това което си получил работещо, тества ли при какво напрежение изключва?
Ако си захранил схемата след контактния ключ това при какво напрежение изключва релето не е от голямо значение, защото след като КК изключи, спира и релето.
А и се :? колко е Т зависима тази схема, щото вероятно Q3 пропуща много малък ток и това налага дарлингтона. :?
съб сеп 12, 2020 5:18 pmshadow__01 написа:

Този транзистор го смених май с SS9015. Такъв имах и си работи. R1 го намалих за да се разрежда по-бързо кондензатора през него. Не знам какъв е проблема, но схемата си работи. Търсих възможно най-опростената схема за да е лесно изпълнима и без смущения.
Бях пробвал да намаля R2 от 100K на 82K с цел да увелича времето, но не се получи.
Последно се обаждам.
Аз ли обяснявам лошо ... ?
R1 не трябва да го намаляваш!!! Там ти е грешката. Не трябва само едното, иначе разваляш делителя, всъщност той си беше развален начално в схемата.
За да превключи бързо и винаги еднакво транзистора, трябва да се ползва стръмната част на заряд на кондензатора! А именно до време 1*Rекв.*C.
Използването на време 3*R*C за вкл. на транзистора е с бавно нарастване на Ube, при което времето ще е различно. Не че в твоят случай е фатално.
Искаш 10s, нали така?
При 3,6к и 100к се получават 2200мкФ*3,6*100/(3,6+100) = 7,64s
Ако намалиш 100к, секундите ще намалеят още малко.
Отделно е задължително да осигурим поне Ube=1V на какъвто и да е биполярен силициев транзистор, задължително трябва R2=13*R1 = 46.8k (и по-малко може,но повече-Не!)- това вместо 100к.
Обаче времето ще стане 2200мкФ*3,6*47/(3,6+47) = 7,35s
Ако трябва да е сметнато точно за 10s, ще е :
R1*13R1/14R1=10/2200мкФ
R1=140/13*2200=4,895k
R2 =13R1 = 63,63k
Успех!
:partyman:
shadow__01 - майстор
Не ми е толкова проблем дали ще е 7,8 или 10сек. Не мога да преработя схемата изцяло, но мога да сменя някои резистори да влязат в норма щом не са.
Ето я пак:
Прикачен файл:
DRL Module.jpg
Кои резистори с какви стойности трябва да се сменят. Времето не е от значение да е точно. Тригера включваще май на 13,1V и изключваше на 13V. Това няма значение. Диоди не слагам заради пада на напрежение през тях. Цялата схема си променя поведението(дори и с шотки).
Щом 10s не са приоритет, тогава може да се намали 100к. Останах с впечатление, че искаш повече от 8s, а именно към 10s.
Надявам се да левият BC327 да не си го сменил с SS9015, че и там ще има проблем!
Минимални корекции:
Прикачен файл:
DRL Module (1).jpg
DRL Module (1).jpg (104.44 KиБ) Видяна 1175 пъти

Иначе би трябвало така да е по-добре:
Прикачен файл:
DRL Module (2).JPG
DRL Module (2).JPG (115.96 KиБ) Видяна 1175 пъти
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5