Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vankata - напреднал
Дааааааам, ама съм сигурен че в твоя случай ДТЗ обхваща цялото ти апартаментно табло,иначе защо са 3-проводника към осветлението(освен за повече в калкулацията),а със сигурност ДТЗ-то ти е 300мА,дано не греша
sasooooooooo - "специалист"
vankata написа:
Дааааааам, ама съм сигурен че в твоя случай ДТЗ обхваща цялото ти апартаментно табло,иначе защо са 3-проводника към осветлението(освен за повече в калкулацията),а със сигурност ДТЗ-то ти е 300мА,дано не греша
стандарта е такъв
vankata - напреднал
Стандарта за кое,за свободни съчинения ли
sasooooooooo - "специалист"
Пиша ти така, защото от години стандарта е вече с 3 проводникова система. Работил съм по обекти, където искат 1 ДТЗ за цялото табло; на друг - ДТЗ за бойлер+ ДТЗ за контакти, без лампи и т.н. Варианти много! В крайна сметка къде ще вържеш земята на пластмасовия вентилатор :? Или ще теглиш 2х1 :?
vankata - напреднал
ДТЗ за цялото табло има съвсем др. функции-на 1-во място защита от пожар.Но и тя трябва да сработи при ток от 300мА. Да не говорим за котлон или прахосмукачка.
Милен - майстор
Ще сработи при 300мА към земя, главната ДТЗ и няма да се запали кабела. Обаче при него не се е получило. Още повече че е свързал земята и нулата заедно на фасунката. Явно осветлението му не минава през ДТЗ. А може да не минава и през АП :-D или АП-то се е повредило без да сработи. Те тия кабели от малък ток няма да се стопят, трябват си доста ампери за такива ефекти (дефекти). Хлабава нула някъде из таблата, и по-нататък Justy го описва доста подробно.
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ!!!Колкото разбрах това е станало от нулата ,вчера като идваха елтехниците долу в таблото на блока свързаха двете шини на нулата една с друга (те са 2)с някакви дебели кабели от двата края.Сега чакаме протокол да видиме какво са написали.Следва продължение.
Милен - майстор
Досега тая връзка е била във фасунката ти. :shock:
Justy - майстор
Това е фасунгата на столетието - сложи я във витрина и разказвай на поколенията :lol:
В. Петров - специалист
vankata написа:
Стандарта за кое,за свободни съчинения ли
Чл. 1753. (1) В сградите линиите от разпределителните, етажните и апартаментите табла до осветителите за общо осветление, контактните излази и стационарните потребители се изпълняват трипроводни (фазов - L, неутрален - N, и защитен РЕ проводник).
Чл. 1788. (1) В помещения без повишена опасност за поражение от електрически ток се допуска използването на окачени осветители, които са без клеми за присъединяване на защитни проводници, при условие, че куката за окачването им е изолирана.

(2) Изискванията по ал. 1 не отменят изискванията по чл. 1753 и не са основание за изпълнение на електрическите инсталации като двупроводни.
Наредба № 3
за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии

Тема "помагайте голям проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: