Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
kozl - майстор
И аз бях се насочил към тея плоски бойлери, заради размера, но нещо ми се видяха сложни за мен па и повече скъпи, а защо кво им е придимството освен сплескания размер :?
Та "Ф" бойлера го скрих в коридора в гардероб.
Сега умувам по отводняване на гардероба в случай на прокапване на балона. "Конденза" съм го отвел в канала, който е по-ниско от бойлера. По проект е така :wink:
Технически изпуснатата вода от клапана може да се отведе на по-високо ниво от клапана, защото това не е конденз, а е вода под налягане. Е маркуча ще е пълен, но изпуснатата от клапана вода ще преотдолее напора на пълния маркуч и "излишната" вода от бойлера ще се източи в канала, като една част пак ще остане в маркуча.
Е правилника не допуска маркуч в клапана, защото има некаков риск като стане авария, тоя маркуч да не мое излети от там и да саботира работата на клапана по изпускане на "парната тяга" в бойлера и да вземе да тресне балона :shock:
И понеже в Банско имаше доста изпълнения с бойлер в коридора и 1/3 от бойлерите в коридора останаа без канал оти некой не спазил проекта, а проверяващите, вкл. аз сме утървали тоя факт та напраих РАЦ :wink:

А да и аз не харесва меките връзки. Първо щото в моя дом два пъти ме издънват и второ, че не са вечно меки :roll:
Тва, че не ги харесвам не значи, че не ги ползвам. Но когато ми се удаде предпочитам твърдо :roll:

А тези сплескани бойлери така ли ги продават със щепсело :?
iliya_i - майстор
съб сеп 19, 2020 7:40 amLazarGanev написа:
Не драматизирайте нещата, монтажът си е ОК :cool:
https://mcgrp.ru/files/viewer/121412/3#navigate_bar
Стр. 3, последната удивителна - долу в дясно.

Значи производителя монтира 5-6 степени на защита. Пише инструкции и т.н.
Понеже на нас тези защити ни пречат, можем да ги елиминираме за удобство.
После: "Защо гърмят бойлерите?"
Според мен тук отговора е: "Заради удобството на потребителите им."
LazarGanev - "Велик майстор"
съб сеп 19, 2020 10:04 amiliya_i написа:

:-D Какви защити елиминираме бе човек? Говорим за дрениране на предпазния клапан, а не за елиминиране! Неведнъж съм казвал, че от руски сайт нямам какво да науча в областта на отоплението (както и в областта на автомобилите :-D ), но дори и в тази инструкция, която си цитирал, никъде не пише, че маркуча не трябва да се уплътнява към предпазния клапан, а пише, че "При дрениране с маркуч – свободният му край трябва винаги да е отворен към атмосферата (да не е потопен). Маркуча също трябва да е осигурен срещу замръзване." Кое от тези условия няма да е изпълнено, ако вкараме свободния край в канализацията, след като тя е свързана с атмосферата? :cool:
kozl - майстор
Ми то самият маркуч е потопен когато канала е по високо от щуцера, а в канализацията уплътнен, демек няма свобода към атмосферата на помещението. В тоя случай се разчита на изплюване на маркуча при повишено налягане. А при кво налягане ще се откачи маркуча към чучура на клапана, требва да тествам оти не съм се замислял по тоя въпрос. Но пък оно зависи от вида на маркучо :?

Терморегулатора го изключвам като защита, защо е функционален.
1. Термична защита.
2. Предпазен клапан против изпразване.
3. Обратна клапа против източване.
Ми станаа 3 :?
Това с фланеца го не броя щото не знам как е на Теси-то.
Andri01 - майстор
Май 2 и 3 са едно и също? :) :partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
2-3 не са едно и също, но са обединени в един корпус в много случаи при малките бойлери
zz_stefanov - майстор
пет сеп 18, 2020 10:58 pmiliya_i написа:
пет сеп 18, 2020 10:55 pmLenks написа:
А как в сухо помещение да оставим от отворен към атмосферата "отвора за източване на предпазния клапан"?
Ами те "бойлер" и "сухо помещение" са несъвместими понятия, освен ако бойлера не го пълните с вода. Щом има вода в помещението значи е "мокро".
Можете да отведете "конденза" с маркуч, не плътно надянат на клапана, а по-широк към туба на пода, която периодично да изхвърляте. Но това едва ли ще е съвместимо с "дрешник".
И аз съм чел поне при елдом в инструкциите да пише, че помещението в което е бойлера трябва да е мокро с подов сифон.
Този маркуч ще функционира нормално до момента когато се запуши от утайки и варовик. Като цяло не е добро изпълнение.
Но пуста теснотия, все повече ги пъхат по килерите. А това помещение има два извода за водопровод, фитингите се развалят бойлерите протичат... как се сменя нагревател в такова място, с тавички и бидонче отдолу? :)
Притеснява ме кабела и това черното отдолу клема ли е?
Последна промяна от zz_stefanov на съб сеп 19, 2020 12:51 pm, променено общо 1 път.
iliya_i - майстор
съб сеп 19, 2020 10:34 amLazarGanev написа:
.... а пише, че "При дрениране с маркуч – свободният му край трябва винаги да е отворен към атмосферата (да не е потопен). Маркуча също трябва да е осигурен срещу замръзване." Кое от тези условия няма да е изпълнено, ако вкараме свободния край в канализацията, след като тя е свързана с атмосферата? :cool:
Демек като се включи маркуча в по-висока точка от клапана, то той е потопен, защото между клапана и атмосфера има вода (воден затвор). :shock:

А това, че инструкциите на Теси могат да се намерят само в руски сайт как ще го коментираш?
Елдом и Атлантик са си ги качили на собствените сайтове.
"Държавна тайна" :lol:
Andri01 - майстор
А каква е разликата между "изпразване" и "източване" при бойлерите? :? И в двата случая това се прави през тръбата на входящата вода. Е,може и през фланеца да се изпразни/източи?! Ганев,дай някаква картинка на такъв комбиниран клапан ?!
iliya_i - майстор
съб сеп 19, 2020 10:49 amkozl написа:
Ми то самият маркуч е потопен когато канала е по високо от щуцера, а в канализацията уплътнен, демек няма свобода към атмосферата на помещението. В тоя случай се разчита на изплюване на маркуча при повишено налягане. А при кво налягане ще се откачи маркуча към чучура на клапана, требва да тествам оти не съм се замислял по тоя въпрос. Но пък оно зависи от вида на маркучо :?

Терморегулатора го изключвам като защита, защо е функционален.
1. Термична защита.
2. Предпазен клапан против изпразване.
3. Обратна клапа против източване.
Ми станаа 3 :?
Това с фланеца го не броя щото не знам как е на Теси-то.
Бойлерите ELDOM са с 6-степенна защита:
– специален елипсовиден фланец, собствено ноу-хау на ЕЛДОМИНВЕСТ;
– надежден капилярен термоизключвател;
– външен капилярен термостат;
– балансен клапан;
– възвратен клапан;
– диференциален клапан.
Последните три са съвместени в един комбиниран вентил.
Източник: https://blog.eldominvest.com/%D0%B7%D0% ... %81%D0%B8/

При Теси я няма първата, с друг фланец са. Но останалите 5 са налични.

Тема "Отточна тръба за бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: