• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
пон сеп 21, 2020 5:37 pmmorfei1 написа:
Конвектора става, но с читаво управление, имам предвид умен контакт, който да включва изключва и умен термостат разположен на правилното място в стаята, който да следи температурата и да упправлява умния контакт съответно конвектора.
За мен конвектора си е една печка ЛЪЧ, дори и с най-модерното управление.
Никое управление не може да вдигне ефективността на еднин прос ел. нагревател, който така или иначе си работи с ефективност 98-99%

Хора, забравихте ли акумулиращите печки?!
Те поне икономисват.
пон сеп 21, 2020 5:37 pmmorfei1 написа:
Ако ще климатик за топлене - читава 12ка. около или над 1300лв. Няма да харчи повече ток, спрямо една 9-ка
Тук съм съгласен.
Лично за мен прага за читава 12ка е 2000лв
Ако няма разлика в теглото на външното тяло между 9ка и 12 ка, не бих дал повече пари за 12ката
Много производители правят мизерии и слагат еднакви топлообменници на климатици сходни по мощности. Софтуертно управлението прави климатика да е 9ка или 12ка и който разбира от хл. техника знае какво да гледа на един климатик.
Аз като прост ползвател ги купувам на килограм. Ако на една 12 ка външното тежи 20 кг, а на друго със същия тип фреон 30 кг - взимам по-тежкото:-)
morfei1 - специалист
Шопе не е тъй работата, аз се убедих на практика. Говоря за конвектора. КПД-то на самият уред няма как да го вдигнеш, но часовете работата със сигурност ще ги намалиш за да поддръжш една и съща темп. Има и други фактори от които зависят, но да не задълбаваме чак толкова.

Пример: едни конвектор с мощност 1Khw пуснат в стаята на детете ми, който се управлява от умен контакт + умен термостат, работи по един начин, а ако го оставя да работи с неговия си термостат, който е една "проста" врътка работи по съвсем друг начин.

Същия термостат зимата управлява термо-главата на радиатора, тоест когато термостата покаже 23C без значение как идва топлото било то парно или ел.конвектор (без вентилатор) значи температурата в стаята е ОК. Разбира се има значение как ще е разположен и самият конвектор. В моят случай конвектора е максимално близо до водния радиатор, защото ако го сложа под самият термостат съответно, ще изкюлчи много по-рано. Друг е въпроса че киловат от пелети ми е около 8ст., а киловат на ток ми е средно около 20ст.

Точно на теб няма симисъл да обяснявам, че да мериш температурата в стаята на 10см от пода (където е термостата на конвектора), на 60см (където е термо главата на радиатора) или на 1.5м (където е разположен стайния термостат) температурите са различни, а зададената се постига за различно време.

За климатиците на съм задълбавал толкова, но не вярвам да има 9-ки с чаркалъци на 12-ки. Ако сравняваме една и съща марка, 9-ката винаги ще е с по-малък компресор, топлообменик може би, дебит на вентилатора и т.н.т. Виж ако сравняваме 9-ка с 12-ка на различни марки, там вече зависи....

Наблюдавал съм какъв разход дава една прилична 12-ка в преходните сезони. Първоначално е около 1Kw след това модулация 300-750W. Печките не могат да модулират а са 1Kwh или 0Kwh, но може да се хване срседен разход на 24h примерно.

При едно такова управление и контрол климатика ще е винаги едни гърди напред, но като се вземе предвид първоначалната цена, и непрекъснатото духане и бучене, което в някои случай е проблем, зависи....
krasi92 - майстор
И сега човека да си прави климатика или не. Според мен да си го прави.
шоп - майстор
вт сеп 22, 2020 11:20 amkrasi92 написа:
И сега човека да си прави климатика или не.
Как да се отговори на този въпрос?
Ако климатика струва 400 лв нов, вече е ремонтиран веднъж за 200 и пак се е скапал....според мен не.
Обаче, ако климатика е висок клас над 2000-3000 лв си заслужава да се ремонтира.
Абе при толкова оскъдно начално инфо и такива отговори:-)
krasi92 - майстор
Но в никакъв случай конвектор
КИМИ - специалист
вт сеп 22, 2020 11:20 amkrasi92 написа:
И сега човека да си прави климатика или не. Според мен да си го прави.
Ще се обаждам на техника да прегледа климатика и да ми каже дали ще ми вземе още 200 кинта. Тука мача е вече свирен. :-D

Въпроса ми е...
има ли някакъв начин с умен контакт да пуска евентуално някакъв конвектор, като го спира през 80% през нощта дали може да се догони горе-долу консумацията на климатика.

Пак повтарям :) ,
че става въпрос за кухнята и там не ми трябва повече от 17гр. през деня.
ky-kyy - майстор
Потърси из продавалниците акумулираща печка.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Не каза какъв е климатика.
Ако е Samsung, Haier или Osaka директно ти препоръчвам конвектор!
LazarGanev - "Велик майстор"
вт сеп 22, 2020 10:57 ammorfei1 написа:
Шопе не е тъй работата, аз се убедих на практика. Говоря за конвектора. КПД-то на самият уред няма как да го вдигнеш, но часовете работата със сигурност ще ги намалиш за да поддръжш една и съща темп. Има и други фактори от които зависят, но да не задълбаваме чак толкова.

Пример: едни конвектор с мощност 1Khw пуснат в стаята на детете ми, който се управлява от умен контакт + умен термостат, работи по един начин, а ако го оставя да работи с неговия си термостат, който е една "проста" врътка работи по съвсем друг начин.

Същия термостат зимата управлява термо-главата на радиатора, тоест когато термостата покаже 23C без значение как идва топлото било то парно или ел.конвектор (без вентилатор) значи температурата в стаята е ОК. Разбира се има значение как ще е разположен и самият конвектор. В моят случай конвектора е максимално близо до водния радиатор, защото ако го сложа под самият термостат съответно, ще изкюлчи много по-рано. Друг е въпроса че киловат от пелети ми е около 8ст., а киловат на ток ми е средно около 20ст.

Точно на теб няма симисъл да обяснявам, че да мериш температурата в стаята на 10см от пода (където е термостата на конвектора), на 60см (където е термо главата на радиатора) или на 1.5м (където е разположен стайния термостат) температурите са различни, а зададената се постига за различно време.

За климатиците на съм задълбавал толкова, но не вярвам да има 9-ки с чаркалъци на 12-ки. Ако сравняваме една и съща марка, 9-ката винаги ще е с по-малък компресор, топлообменик може би, дебит на вентилатора и т.н.т. Виж ако сравняваме 9-ка с 12-ка на различни марки, там вече зависи....

Наблюдавал съм какъв разход дава една прилична 12-ка в преходните сезони. Първоначално е около 1Kw след това модулация 300-750W. Печките не могат да модулират а са 1Kwh или 0Kwh, но може да се хване срседен разход на 24h примерно.

При едно такова управление и контрол климатика ще е винаги едни гърди напред, но като се вземе предвид първоначалната цена, и непрекъснатото духане и бучене, което в някои случай е проблем, зависи....
Нищо вярно, само фантазии.
morfei1 - специалист
Разбираемо е да ти се стурва имагинерно, ако никога до сега не си управлявал/наблюдавал конвектор как работи със стаен термостат.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Конвектор или климатик за стая 12 кв. м." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: