Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ZEDYCUS - майстор
Тая заварка там с това ЕПС под нея, дъли няма да пламне нещо. Не ми се струва добър вариант.
MamaMy - майстор
А какво пречи сега дървена греда да легне директно до бетона със нормални анкери. Слага се изолацията, а напречните греди минават през дупки на изолацията над гредата и стигат до бетона. Преди монтажа се слага пяна във всяка дупка и се намушква съответната греда. Няма да се компрометира кой знае колко изолацията защото дървото и то е изолатор.
Руди - майстор
съб сеп 19, 2020 11:09 pmZEDYCUS написа:
Тая заварка там с това ЕПС под нея, дъли няма да пламне нещо. Не ми се струва добър вариант.
И аз си мисля, че ако е метален вариантът, трябва да
се измисли нещо на болтова връзка.
Прикачен файл:
dizo.JPG
dizo.JPG (29.27 KиБ) Видяна 1630 пъти
BLUEPUPIL - майстор
Анкерите са добро решение, но трябва да отбележа,
че на една моя подобна конструкция излязоха с около
1см по време на Пернишкото земетресение. :axe:

Затова градацията за сеизмични райони, нека да бъде:
1..Вбетонирани елементи;
2..Шпилки през цялата греда;
3..Анкери. :yawinkle:

P.S.
За напредналите има решение със стоманен
правоъгълник около бет. греда. :shock:
шоп - майстор
Фирма, която ми прдлага носещи планки от 3мм ламарина бих я подминал и отсвирил!
Бих минал на ГВ шина 10х100
От нея със заварка бих си направил Г образни планки 150х100х10мм. Усилени с триъгълник 100х100х10
Като задължително отворите за анкерите към ст.бетона да е в горните 20мм на планката за да имаме конзола и носене на опън.
surfthesummer - специалист
Ехее, благодаря на всички. Не знам защо, уж се абонирам за темата, праща ми уведомления за отговорите от първа страница, а после нищо. Сега влязох и гледам доста хора са се включили с полезна информация. Благодаря на всички!
А съвсем ориентировъчно, ако примерно забия анкер ф12 в гредата, каква тежест може да носи? Предполагам, че ако натоварването е на 10 см от стената, силата на опън ще е доста по-голяма, отколкото ако има профил плътно до стената? То и огъване ще има евентуално. Но приблизително знае ли някой - 100кг, 1т...?
itsme! - напреднал
Ето така ги направих при мен, ако има интерес мога да поясня.
Прикачен файл:
IMG_20191029_124429.jpg
Добре ми се струва :roll:. Колко мм е дебела, защо е скосена, с какви анкери е хваната, болтова ли ще е връзката после, т.е. интересува ме, пояснявай :-D.
А при мен носещият профил, който ще е анкериран (или заварен за планки), искат да е винкел, но да е поставен като Г и отдолу да са заварени напречно квадрати (ребрата). Не е ли по-добре винкелът да е поставен като L и квадратите да стъпят на него и пак да се заварят? :?
Някой, ако случайно знае конструктор/инженер за метални конструкции в Бургас, да сподели. Говорих с двама конструктора в Бургас, никой не му се занимавало с изчисления на метали :-D.
itsme! - напреднал
Ламарината е 6мм., разкроена на лазер и поцинкована, скосът е за да може да дам наклон в последствие, а и там металът е ненужен, също така ми харесват повече. Закрепени са с винтови анкери, защото могат да се демонтират много лесно, монтажът също е лесен, само цената е :shock: . Презапасил съм се доста с оглед на това, което ще закрепям на тях, но разликата в инвестицията не е голяма. Връзката ще е с болтове или нещо подобно, не съм мислил още.
Много благодаря!
Отказахте ме от варианта с планките от първия ми пост и челна заварка. А сега ги и измерих и се оказаха 2мм, а не 3...

Тема "Метален навес - чакащи планки преди саниране и вид профили" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: