Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
ср яну 30, 2019 2:09 pmgandonov написа:
  • С какъв дебит обикновено работят циркулационните помпи? Например за помпа с дебит max 3,5 m³/h.
    Доколкото знам, с увеличаване на дебита се увеличава отделената топлина.
  • Специфичната топлина на вода е 4,186 kJ/kg°C. Как се променя, ако се добави антифриз?
Всяка цирк. помпа има графика на работа изразена обикновенно с диаграма в координатна система.
напора е изразен по верикал, а дебита по хоризонталната ос.

Пресечената точка на кривата е работната точка.

Когато добавяме антифриз НАМАЛЯВАМЕ спец. топл. капацитет на водата.
m.konsulov - напреднал
Здравейте!
Спрял съм се на Торч 3-20квт.
Мисля да отоплявам къща на два етажа с обща квадратура около 110кв.м.,съответно:
- първи етаж 50кв.м. общо помещение (без преградни стени) и малка баня
- втори етаж 60кв.м.разпределен на три стаи и баня.
Къщата има външна изолация 10см.стиропор и вътрешна изолация 5см.с гипсокартон. На втория етаж тавана също е изолиран с 5см.вата и 5см.стиропор.
Според вас този котел ще ми свърши ли работа или ще ми е голям?
Котела ще бъде в мазето. :?
filmatoplo - майстор
Потърси нещо от компактните котлета 15-16 киловата .
stoy@n - специалист
вт сеп 22, 2020 2:45 pmm.konsulov написа:
Здравейте!
Мисля да отоплявам къща на два етажа с обща квадратура около 110кв.м.,съответно:
Къщата има външна изолация 10см.стиропор и вътрешна изолация 5см.с гипсокартон. На втория етаж тавана също е изолиран с 5см.вата и 5см.стиропор.
Здравей,
Аз съм с такъв котел от 2016. Отлявам 120 кв. и съм му ограничил мощността на 12 киловата. По отношение на гаранционно и след гаранционно обслужване нямам никакви забележки. Проблемите се решават в рамките на 2-3 дни. Ако те интересува нещо конкретно питай.
:partyman:

П.С
вт сеп 22, 2020 8:29 pmfilmatoplo написа:
Този е доста компактен като размер :)
m.konsulov - напреднал
Можеш ли да ме насочиш към някакви марки, които си заслужават, че не съм в час кое става и кое не?
вт сеп 22, 2020 8:49 pmstoy@n написа:
Ако те интересува нещо конкретно питай.

П.С
Филма има друго в предвид. Компактно котле е нещо различно от котел и отделен бункер. Освен това и мощност от 15 киловата е по подходяща от 20, в случая, както сам си потвърдил, ограничавайки мощността до 12 дори.
Всеизвестно е, че при колкото по ниски мощности се ползват твърдогоривните съоръжения, толкова ефективността им пада.
m.konsulov - напреднал
вт сеп 22, 2020 8:49 pmstoy@n написа:
вт сеп 22, 2020 2:45 pmm.konsulov написа:
Здравейте!
Здравей,
Аз съм с такъв котел от 2016. Отлявам 120 кв. и съм му ограничил мощността на 12 киловата. По отношение на гаранционно и след гаранционно обслужване нямам никакви забележки. Проблемите се решават в рамките на 2-3 дни. Ако те интересува нещо конкретно питай.

П.С
С какви пелети работи най-добре?
Има ли някакви особености в настройките?
Как се представя като разход според теб?
Добре ли работи на ограничена мощност?
stoy@n - специалист
Аз горя само иглолистни пелети.
Особеност в настройките няма- жена ми си ги прави когато е необходимо :)
Обикновенно само се измерва контролно колко пелети пуска и нагласяш въздуха
Рзхода е относителен...зависи от сезона. За миналата година съм изгорил почти 4 тона (3700)
Котела работи 24/7 отоплявано е 6 месеца като през октомври и май не гори постоянно. От ноември до април 24/7
Ограничил съм мощността, тъй като при първоначално пускане (след чистене например) контролера качва до 15-17 кв. после сваля надолу до 7-8 пак нагоре и така, докато се достигне зададената температура. Когато е ограничен, качва до 12 стои там (10-15 мин) до достигане на зададената температура и си сваля колкото му е необходимо. И без ограничение ще работи, но мен не ме кефи... Буферен съд няма и съм с термоглави навсякъде. Убеден съм че има специалисти които могат да оптимизират системата, но мен лично така ме устройва и за сега няма да се занимавам.
Чисти се ведъж седмично, но това зависи доста от качеството на пелетите.
Някъде назад в темата имаше някой дето го беше подкарал на слъчоглед, но това не е моето гориво.
m.konsulov - напреднал
вт сеп 22, 2020 11:28 pmstoy@n написа:
Аз горя само иглолистни пелети.
Особеност в настройките няма- жена ми си ги прави когато е необходимо :)
Обикновенно само се измерва контролно колко пелети пуска и нагласяш въздуха
Рзхода е относителен...зависи от сезона. За миналата година съм изгорил почти 4 тона (3700)
Котела работи 24/7 отоплявано е 6 месеца като през октомври и май не гори постоянно. От ноември до април 24/7
Ограничил съм мощността, тъй като при първоначално пускане (след чистене например) контролера качва до 15-17 кв. после сваля надолу до 7-8 пак нагоре и така, докато се достигне зададената температура. Когато е ограничен, качва до 12 стои там (10-15 мин) до достигане на зададената температура и си сваля колкото му е необходимо. И без ограничение ще работи, но мен не ме кефи... Буферен съд няма и съм с термоглави навсякъде. Убеден съм че има специалисти които могат да оптимизират системата, но мен лично така ме устройва и за сега няма да се занимавам.
Чисти се ведъж седмично, но това зависи доста от качеството на пелетите.
Някъде назад в темата имаше някой дето го беше подкарал на слъчоглед, но това не е моето гориво.
Благодаря ти за изчерпателна та информация! Ако взема Торч сигурно ще има още въпроси.
m.konsulov - напреднал
вт сеп 22, 2020 9:03 pmm.konsulov написа:
Можеш ли да ме насочиш към някакви марки, които си заслужават, че не съм в час кое става и кое не?
Разгледах котлета и се спрях на ARTEL CALDAIA COMPACT 16 - 4200лв.и BIODOM C 15 - 5000лв.,та според теб кое е по добро?

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: