• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ahmakov - специалист
пет сеп 25, 2020 11:28 amТрифон П.Трифонов написа:
Ами и последната сметка не е вярна. Стаята няма да има нужда от постоянна мощност 2 клвт. през всичките 20 часа за 5 месеца.
Климатиииик.
Моят дъртанян работи и при -23, докато имаше и такива стерилни зими. Това е проверено, а не извадено от книгите. Колко са мразовитите дни, за сезон, че да ни стряска отоплението с климатик?! Пука ми на черупката колко му бил КОПа, в тоя случай- нали не са прибирам в Ледениката. После паля дърварката, голямата кана до горе и семейния скандал е готов.
Ahmakov написа:
...
Айде и аз да направя една абсурдна....
пет сеп 25, 2020 12:05 pmAhmakov написа:
Айде и аз да направя една абсурдна....
Ха, извинявам се!
iliya_i - майстор
пет сеп 25, 2020 11:44 amhidrazin написа:
Има и други решения - ЦЪЪЪЪК
Едно такова за жената + адаптор 5V 2A излиза към 50-тина лева и консумира максимум 10 вата.
Ей това е идея! Да вържеш жената за контакта, и то с нейно съгласие. :finga:
hidrazin - майстор
пет сеп 25, 2020 12:54 pmiliya_i написа:
Ей това е идея! Да вържеш жената за контакта, и то с нейно съгласие. :finga:
Абе не разчитай много на това.
Жената мое да се изключи от контакта, да ръгне кабела в една Power Bank и па да те погне с точилката.
Поне няколко часа мое да те гони и да и е топло... :-D
:partyman:
morfei1 - специалист
пет сеп 25, 2020 10:34 amAhmakov написа:
20 часа по 2kW - 40kW на ден. Грубо 10 лв. За месец 300лв. За сезона към 1500лв......
Туй е вярно точно до момента в който климатизираш/темперираш стаята. Същото важи и за всеки друг отоплителен уред било той най-модерният климатик, или пелетен котел, газ, маз пръдня и тем подобни. Оттам на сетне плащаш спрямо загубите и комфортната температура, която си решил да поддръжаш.

Читава инверторна 12-ка си модулира мощността - изразен като разход на енергия от 1Kw до към 300W, под това изключва или върти само вентилатор. Конвектор с примерно 1Kw мощност си дъни нон -стоп на 1Kw, като си направи температура (понеже е тъп и не може да модулира) изключва, като му падне температурата с 0.5C пак включва и т.н.т. На този принцип работиха и климатиците преди инверторите.
В какви граници да се движи температурата и кога да включва и изключва го определя потребителя. Колко прецизно и точно ще бъде това го определя автоматиката с която разполага уреда и потребителя (сензори, термостати контакти и квот се сетиш още), а колко често ще са включванията за да се поддръжа заданието го определят загубите на помещението.

Моето скромно пролетно наблюдение, което не претендира за истиност и достоверност (с онези скъпите джИджавки от които полза няма) показва, че разликата между климатик/конвектор по-скоро 1 към 2 като изразходвани киловати за даден период, отколкото хартиената 1 към 4. Или изразено в левчета, ако един климатик опляска 10лв. месечно (примерно за една стая 15-17кв.м), конвектора ще опляска 20лв. при равни условия. И двато уреда имат своите плюсове и недосатъци и се придобиват с различни инвестиции.

За неверниците и неразбралите да обобщя: Умните играчки няма да направят тъпия ви конвектор по-икономичен от модерния ви климатик. Разликата е двойна. Както и да го погледнеш е много, но не е четворна както повече вярват (в мантри :lol: ). Да сигурно има и моменти в които може би е четворна, ма точно в тези моменти едва ли имам толкова нужда от отопление. В центъра на лъта зимата, картинката изглежда по-доста по различен начин, без значение с кво се отоплявате. Климатика пак ще бачка и ще топли ама мача може да е равен, и ще ви остане само духането :-D .

Сравненията и съпоставките си ги правя изцяло с моите си уреди, в моята си къща със скъпите ми дЖиджавки и въобще не се опитвам да генерализирам "ПО ПРИНЦИП". Да не земе някой сЪ напъва да ми обяснява за неща където не разбирам.... .
Има далеч по-скъпи и хубави климатици от моят, които може би ще се представят много по-добре, съответно и такива, които са доста по-зле от и нещата ще изглеждат доста по-различно, като се удари чертата накрая.
пет сеп 25, 2020 4:29 pmmorfei1 написа:
пет сеп 25, 2020 10:34 amAhmakov написа:
20 часа по 2kW - 40kW на ден. Грубо 10 лв. За месец 300лв. За сезона към 1500лв......
Туй е вярно точно до момента в който климатизираш/темперираш стаята.
.......
За неверниците и неразбралите да обобщя:
..........

Морфи, и аз запалих моторетката, ма Ахмаков са бъзика, хаха.
Прекалено си затормозяваш главицата. Не мислиш ли, че и другите имат хабер от света?!
Ahmakov - специалист
КИМИ свържи се с Александър от Пловдив да ти монтира едно "вехто японче". Това е оптималният вариант за теб.
bota156 - специалист
пет сеп 25, 2020 7:44 ammorfei1 написа:
Бля, бля, бля ти мойта сметка недей прави, твойта си прави (ако можеш).
Това че ти си се преебал да дадеш за безсмислени датчици 200лв не ти дава право да се опитваш да набуташ и другите.
Ако искаш евтино първоначално един маслен радиатор 2-ра употреба за 10-15лв, да не говорим че ако се разтърсиш ще намериш и доста хора да ти ги подарят.
За само 2 пъти по малки сметки с климатик. ДА така е - само дето в стаите с радиатор е топло само 4-5 часа макс, а с климатик 24 часа. Ако държиш топло 24/7 ще ти е ~4 пъти по скъпо
нед сеп 27, 2020 10:38 ambota156 написа:
пет сеп 25, 2020 7:44 ammorfei1 написа:
Бля, бля, бля ти мойта сметка недей прави, твойта си прави (ако можеш).
Това че ти си се преебал да дадеш за безсмислени датчици 200лв не ти дава право да се опитваш да набуташ и другите.
Ако искаш евтино първоначално един маслен радиатор 2-ра употреба за 10-15лв, да не говорим че ако се разтърсиш ще намериш и доста хора да ти ги подарят.
За само 2 пъти по малки сметки с климатик. ДА така е - само дето в стаите с радиатор е топло само 4-5 часа макс, а с климатик 24 часа. Ако държиш топло 24/7 ще ти е ~4 пъти по скъпо
Не, не се е презадоволил. Само грешно си мисли, че му спестяват нещо. Би могло, но в много редки случаи, а дори и тогава докато си избие инвестицията...Джиджафките ни дават по голяма гъвкавост, на съответната цена. Друго е да си супер дигитален, както и аз залитам де.
Ако просто искаме топло и евтино- климатик. Климатика също има възможност за интелигентно управление, Морфи, особено в последно време.
morfei1 - специалист
нед сеп 27, 2020 10:38 ambota156 написа:
......
Ма ти направо си гений на мисълта. Да те бях срещнал преди 2 години, сега знаеш ли колко пари щях да имам :lol: .

Трифка, климатика ми е смарт отдавна.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12

Тема "Конвектор или климатик за стая 12 кв. м." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: