Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ben84 - специалист
нед сеп 27, 2020 9:24 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Ами на електромера си.
Гледа разликата за месеца дневна нощна, умножава по цената, събира.
И ги дава на хазяина, а той плаща на енергото.
Нищо неморално не виждам. Всичкият ток е отчетен на ел.мера на хазяина и се плаща на енергото.
Ся дали е незаконно, това са ...
Незаконно ли е, щом хазяина не слага надценка на енергията???

Има и дребни душици, ама дано не е така....

Начините са много, ама в случая, ако е така както е описано и го разбирам, вероятно товарите съседа, който е бил така добър да ви предостави част от своята партида.

Дано не съм прав.
Последна промяна от ben84 на нед сеп 27, 2020 10:32 pm, променено общо 1 път.
Димитър Димов - специалист
нед сеп 27, 2020 10:14 pmben84 написа:
нед сеп 27, 2020 9:24 pmДимитър Димов написа:
Ами на електромера си.
Нищо неморално не виждам. Всичкият ток е отчетен на ел.мера на хазяина и се плаща на енергото.

Начините са много, ама в случая, ако е така както е описано и го разбирам, вероятно товарите съседа, който е бил така добър да ви предостави част от своята партида.

Дано не съм прав.
Цитата дето си го прикачил не е писан от мен.
ben84 - специалист
нед сеп 27, 2020 10:21 pmДимитър Димов написа:
нед сеп 27, 2020 9:24 pmДимитър Димов написа:
Ами на електромера си.

Дано не съм прав.
Цитата дето си го прикачил не е писан от мен.
В бързината...
Прощавай и наздраве!
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Онзи на енергото отчита всичко!
Консумацията на на хазяина+наемателя+работилницата.
Обаче консумацията от работилницата ще се трупа на електромера на наемателя.
И ще трябва хазяина да я отчита от 3-ти електромер и да я плаща на наемателя или да я приспада.
А, така с кабела, едва ли не си плаща наем за работилницата под формата на 50% от тока.
Ако кабела се прекъсне или оня го откачи, консумацията на работилницата ще се трупа на ел.мера наемателя.
нед сеп 27, 2020 9:24 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Ами на електромера си.

Някой каза че е незаконно, аз лично не знам дали е!
Изразих съмнение. Според мен не е незаконно!
Не знам автора какво разбира под отделни имоти.
Аз живея в къща, която е съставена от 2 къщи или имоти.
Двете са с един електромер! Имотите се водят на различни собственици и се водят на различни улици даже. И водомера е един!
Вярно е че собствениците са баща ми и дядо ми, но какво от това.
kozl - майстор
нед сеп 27, 2020 7:18 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Възможно е да ти шунтира електромера.
Пуска един кабел със същата фаза, преди електромера ти. Забива го в работилницата, което е след електромера ти.
Според сечението и дължината зависи колко ще минава през електромера и колко покрай него - през тоя кабел.
Ако са равни - около 50% ще ти се отчита.
Много вероятно е това да е направил хазяина.
Това можеш да провериш като в момент на работа в работилницата изключиш всички уреди, които са захранени от контролния електромер и той продължава да отчита. Но като махнеш предпазителя трябва да спре :roll:

Обаче не схващам написаното в първия пост на темата за 5-те лева.
Кои сметки не излизат :? Примерно наемателят смята отчет киловатчасове по цена, а кръчмаря писал 5 лева отгоре ли?

Изглежда повечето написано се насочи към законността на случая. Ама по кой закон :?
Димитър Димов - специалист
пон сеп 28, 2020 2:56 amabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Онзи на енергото отчита всичко!
Консумацията на на хазяина+наемателя+работилницата.
Обаче консумацията от работилницата ще се трупа на електромера на наемателя.
И ще трябва хазяина да я отчита от 3-ти електромер и да я плаща на наемателя или да я приспада.
А, така с кабела, едва ли не си плаща наем за работилницата под формата на 50% от тока.
Ако кабела се прекъсне или оня го откачи, консумацията на работилницата ще се трупа на ел.мера наемателя.
Точно за това казах че нещо не е така както ни се обяснява.Какъв е смисъла да се манипулира елетромер за когото на никой не му пука,след като се плаща по електомера на енергото.И понеже питащият го мъчи този въпрос от два месеца,от 24 ч. не е влизал да види какво му е отговорено.
Последна промяна от Димитър Димов на пон сеп 28, 2020 1:04 pm, променено общо 1 път.
kozl - майстор
нед сеп 27, 2020 2:38 pmP88-Verona написа:
Здравейте,

Един въпрос ме тормози от около два месеца.
Наел съм имот в малко населено място. Обаче хазяина си направи работилница в едно от помещенията които не ползвам, тя договорката бе само аз да ползвам имота, но не би. Човекът каза, че няма сташно щял да ме компенсира с тока, някак си. И го прави! Значи от както се е нанесъл имам два пъти по-малко киловати от преди, без да съм променял потреблението си.
Електромерът е в моята част, той няма достъп до него, електромера дърпа ток от другия имот. Тоест плащам на него, енергото нямат представа, че при мен има електромер.

Ако темата е в разрез с някакви правила, пишете на лично, а модераторите да я заключат. Все ми тая, просто искам да си отговоря как го прави.
Според мен е с дистанционно, но елктромерът е с пломба, доста стара. Каквото е направено е направено отдавна.
Няма как да шунтира токовата намотка защото два кабела влизат и два излизат към предпазителите.

Има още една причина до преди нанасянето му все нещо не ми излизаха сметките с до 5 лв. Реших, че е грешка от неточно отчитане понеже електромерът е така да се каже антика. Е очевидно не е така. Той пък сега яко ме компенсира. :lol:
нед сеп 27, 2020 7:18 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Възможно е да ти шунтира електромера.
Пуска един кабел със същата фаза, преди електромера ти. Забива го в работилницата, което е след електромера ти.
А къде е точното отчитане :?
Ако тъй, то като махнеш предпазителите има ли ток в тази част на имота, с която разполагаш? :shock: :shock: :shock:
Това с 5-те лева и аз не рабрах как го установи?
5лв, при каква сметка?
При 25лв. е едно, при 100лв. е друго. Дай го в процент.
Имаш още един контролен електромер и не излизат киловатите?
Или киловатите са точни, ама смятате двамата с разлика 5лв?
iliya_i - майстор
пон сеп 28, 2020 8:30 amkozl написа:
Обаче не схващам написаното в първия пост на темата за 5-те лева.
Е какво има за неразбиране. Имаме 2 електромера, с точност ... около 5%.
И като плаща 100 лева по търговския на енергото, сметнато по контролния излиза 95 или 105 лева.

Що си мислите, че всички уреди са абсолютно точни? Всеки си има клас на точност (неопределеност.
За това, като те засекат с радар примерно, от показанеито 64 км/ч, вадят 3 км/ч и те глобяват за 61 км/ч. Тези 3 км/ч не са някаккъв бонус, а точността (неопределеността) на радара. Та може да е +3 км/ч, може и да е -3 км/ч, ама за да се застраховат пред съда, те винаги ги вадят. Един вид ти дават бонус.

Единствените точни неща са метъра и килоглама в Севар. Всичко друго е с някакви допустими отклонения от тях.

Тема "Стар електромеханичен елктромер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: