Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tri4ko - помощник
Изглежда няма да се справиме за два дни :? Аз мога да издържа горе и седмица, но според мен едва ли ще се навие соло-майстор да кеси на мизерията 3-4 дни.
Понеже ги нямам точните размери, сега на око "премерих" наклона, 37-38 градуса е.. Много ще е зор с висенето. Няма капандура, но има хубав достъп от тераса. Обаче комина е в единя край и просто не виждам как ще се премета човек към другия край с въже хванато само за комина. Също започвам да си мисля за тия оребрени ламарини. Колко и да е изчислено да носи товар, къщето е на 50г и тия греди малко или много са износени. Все си мисля, че 2тона товар не е добре. Също така за майстор предполагам ще е по-лесно да налага ламарините, отколкото да реди керемидите. Отделно, керемидите са стари и зеленясали. При ламаринените плоскости, пак ли е задължително мембранно покритие и скара отгоре му? Има равно и плътно начукани дъски, ама все нещо трябва и върху тях, въпреки, че яко се чудя как е издържало това 50г без мушама, без летви, без изолация, само на керемиди директно върху дъските :shock:
djogobg - специалист
Когато няма комин, разкриваш центъра на билото, връзваш въжето около столицата. Ако не можеш около столицата - завиваш в нея през 30-ина сантиметра ГОЛЕМИ винтове с ухо и връзваш моряшки(булин) възел през трите. Важно е на моряшкия да му сложиш контролен накрая, че иначе от движението се развързва.
Ако ще се годи по ламарина, горещо препоръчвам да се върже човекът, дето ще се разхожда горе.
Tri4ko - помощник
Много ти благодаря! Това разсея бая мъглата :) Вече си мислех да опъна стоманено въже между два бора и от там с карабинера и да се висне над покрива :lol:
Това в строителството имало повече трикове от които и да е занаят =D>
krasi92 - майстор
Под ламарината също трябва мембрана. Над ламарината има детаили за снегозадържане и гръмоотвод.
Tri4ko - помощник
Ми значи си остава варианта със старите керемиди. Няма много смисъл с ламарините, защото пак трябва мембрана, пак трябват скари. Летвите при ламарина са повече дори. Гледам при хоризонталите са си цели дъски направо. Ще излезе дървенията поне по 2. А и явно не са по лесни за монтаж, тоест за майсторо е все тази. Пък и тези допълнителни детайли.. и хептем :)

Ще караме на презумцията "щом е било така 50г, ще я кара така още толкова" :-D

Само да питам за летвите. Тия летви не трябва ли да се промазват с нещо, така "сурови" ли си се коват :?

Също ако генерално ми е раздухана мъглата у главата:
Махат се всички на терасата или в подпокривното
Налага се дифузна мембрана
Отгоре й се коват летви и по вертикала и по хоризонтала
Редят се наново керемидите.

Майстора ще си каже естествено ако има още нещо тънко, но да знам дали е само това като изпълнение

И утре най-вероятно ще пусна оферта в майсторплюса, пък да видим.. Ако не, фашам авера за гушата и там плътно две седмици белким ни стигнат да се търкаляме по покрива, пък колко ракия и месища ще отмесем, това вече е друг въпрос :lol:
krasi92 - майстор
Летрите с импрегнант се мажат. Контралетвите може и под мембраната.
kr1100 - майстор
Tri4ko - надигал ли си керемида да видиш какво е отдолу ?
Ако под керемидите е кал - жална ти майка. Поне половин Камаз пръст
Чираче - майстор
:?
Последна промяна от Чираче на вт сеп 29, 2020 9:48 pm, променено общо 1 път.
krasi92 - майстор
С конденза какво правим.
Tri4ko - помощник
вт сеп 29, 2020 6:50 pmkr1100 написа:
Tri4ko - надигал ли си керемида да видиш какво е отдолу ?
Ако под керемидите е кал - жална ти майка. Поне половин Камаз пръст
Аааа моля ти се.. и без това вече съм се панирал, трябваше уж само една сонда да биеме и да приключваме :-D
Какво имаш пред вид за тази кал - че едно време може да са промазвали дъсчената обшивка с някаква кал, нещо като изолация, или че просто щото са разместени керемидите и вътре може с годините да е влизал прахоляк и заедно с влага да е станало на кал?
Сериозно, след големия дъжд, веднага на другия ден бях там и проверих отвътре положението. Всички дъски и греди бяха сухи, само там на отвореното 2-3 бяха влажни, както и естествено тази спуканата дето се гледахме умно с керемидите. От вън вдигах първия ред, който стигам с ръка и отдолу си се виждат дъските. Дъските иначе здрави, хубави са били, 3см, и някак все едно са черни - май са мазали с нещо за здравост, не знам.
Но ще проверя и по навътре като се кача явно, че това дет викаш верно може много да усложни всичко и да промени нещата.

Краси, мерси, ще го имам на идея, щото по нета по снимки, гледам навсякъде вече наковани са си сурови.. Преди коване или после горе е по-добре да се мажат.

Чираче, и аз искам да мина без тази мембрана и без летви наистина, ще мина тънко, че и без това този покрив не беше изобщо в сметките. Ама дали ще стане никак не знам. По снимки в нета, навсякъде гледам че я коват пак на решетка и под мембрана.. :? :?
Иначе каква е тази лека метална конструкция. Имам човек с метални изделия, ще ми направи всякаква. някаква конструкция се налага на покрива и после ламарините се закрепват към нея ли?

Тема "Ремонт на покрив "бърз" и с един майстор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: