• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
peppone1
Каквато и да е тръбата не е спукана толкова от налягането, колкото от горещата вода. Нали термометърът беше забил до край, какво по-неясно има, бойлерът просто си е прегрял, нищо странно няма в това, странното е тръба да се разцепи без причина.

Понеже направихте реклама за добрите идеи на Елдом и как аз в правото си на потърпевш не бивало много да говоря, дето съм им пълнил гушите през тия години, щото къде е производителя, къде съм аз, един простодушен гражданин срещу фирма продала хиляди продукта от които никой не се оплакал? Разбира се продукта тестван в контролирана среда, в нова баня, с чисто нов бойлер, под умерено налягане, а не на широк полигон, където да се инсценира един истински взрив, както се прави в развитите страни, хората атомни бомби изпробваха, нашите следователи не разбрали от какво избухнал бойлера и къде му се дянал фланеца, сякаш се изпепелил. В друга държава този производител щеше да бъде осъден.

На този клип показват два пробили се бойлера, на косъм от взрива, още на петата година след като са закупени. А какво ли би се случило ако същият пробит бойлер беше прегрял, никаква защита нямаше да го спре? Колко ли производители на бойлери имаме у нас и колко от тях са гръмнали, та да се чудим къде е боклука? Каквато ни държавата, такова ни производството и такива ни и форумите, където всеки е гений, много чел, много знал, с дълъг, но праволинеен опит, не патило, а много старило. В началото си мислех че тук са тийнейджъри-купонджии и все още си мисля, но явно но по духовна възраст. И както някой ваш колега беше казал "Много лели се събраха в този форум".

Ето тези бойлери-бъдещи бомби, но изхвърлени навреме. Аман от добри идеи и лъскави реклами, с уникални защити (щото другите защити са нормални), но с пробити казани бойлери.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аман от дървени философи като тоя от клипа и неговия фен с пост преди моя! Само някои отметки:
1. Елдом няма нищо общо с кухата търговска марка Дипломат от големия град Луковит. Да, по някое време произвеждаха на ишлеме за тях, но се усетиха, макар и късно, че те само ги дърпат надолу. Сега си ги поръчват в братската КНР
2. Това, че се е пробил водосъдържателя изобщо не означава, че бойлерът е на косъм от взрива, просто означава, че бойлерът трябва да се смени. И какво от това, няма нищо вечно, сега стоките се правят така. И все пак, ако тоя дървен философ-песнопоец си беше преглеждал анодния протектор, щеше да издържи двойно повече време. Ама и така - 200лв за 5 години много ли е, айде холан! Като ги дава за цигари за половин месец, не упреква никого. И все пак не мисля, че средният живот на бойлерите е под 10 години. Лично аз предпочитам водосъдържателите да не издържат повече от 10 години, нямам желание комшията отдолу да има бойлер на 40 години :cool:
3. Като монтирам бойлер Бош съм длъжен да го вкарам в системата им, за да върви гаранцията, но още на другата година ми идва автоматично съобщение, че трябва да се свържа с клиента Иван, на еди кой си адрес, за да направя профилактика на бойлер с фабричен номер еди кой си. Ха-ха, как да обясня на системата им, че в Бг това е невъзможно!?
4.
peppone1 написа:
Каквато и да е тръбата не е спукана толкова от налягането, колкото от горещата вода. Нали термометърът беше забил до край, какво по-неясно има, бойлерът просто си е прегрял, нищо странно няма в това, странното е тръба да се разцепи без причина.
Нали ти обясниха 100 пъти няколко човека, че термометърът забива докрай, когато има продължителна консумация, понеже студената вода, която постъпва охлажда термостат и защита? А такъв тип тръба изобщо няма място там, особено пък "no name". В ОИ се разпадат за 10 години на много по-ниско налягане и температура, пък тая изкарала 6 години на 8 бара и 90*С.
5. Ако бойлерът беше прегрял предварително, то горещата вода си е в него, а не в тръбата и не може да е причина за спукване. Съответно, ако имаше повреда по тръбата вследствие прегряване, то нямаше да е спукване на прав участък, а щеше да изплюе металният адаптор, който я свързва с бойлера, тъй като той е най-горещ.
kozl - майстор
вт сеп 29, 2020 12:18 ampeppone1 написа:
Са кое е първичното, яйцето или кокошката :? :-D
Бойлерът ли е прегрял и прекалено горещата вода е спукала тръбата или спуканата тръба е причинила теч с малък дебит. Този малък дебит е бил достатъчен за да охлади долната част в балона и да излъже защита и терморегулатор каква е Т при нагревателя и над него. И така термомера дека е залепен към балона показва прегряване оти е в горната част на балона.
Ма що имам спомени, че по тея термомери нема градуси :? Моя е ТЕСИ и нема, на синовете са Елдомски, но не помня с градуси или без са.
По тезата за по-маломощен нагревател. Може да се намери баланс на енергията при която мощността на нагревателя да загрява определен минимален дебит до безопасна Т, но все пак това ще е в разрез с идеята за по-бързо затопляне на водата. А пък и мощността на бойлера е в зависимост и от общата мощност и едновременното действие с други мощни уреди. Та и с тва требе да има съображения.
Защо производителите залагат по-маломощни нагреватели :? Дали по съображение за сигурност или за това, че нагревателите с по-малка мощност са по-евтини или ако са еднакво евтини то тези с по-малка мощност ще издържат повече до повреда. Последното предположение приемам, че площта на нагревателя е една и съща, за да може и цената да е една и съща, а разликата да е само в съпротивлението на реотана.

За спуканата тръба и снимките. Според мен до спуканото има стар сряз и прегъване, което е допринесло за спукването в този участак.

И все пак да помислим, защо в тръбите за студена вода е навлязла топла. Какво е разширението на обема и достатъчно ли е да напълни тръбите за студена вода :?
Защо ако приемем, че входящата студената вода охлажда защитата и терморегулатора, тръбите за студена вода са пълни със топла :?
На къде се е движила водата в захранващата тръба на бойлера. Защото ако топлата вода е изместила студената в тръбите за студена, но няма как да се охлажда долната част на балона сато не постъпва вода в нега, а на против излиза.
Тогава теча от тръбата за гореща вода ще е за сметка на водата в балона. За да стане това требе да предположа, че в балона има вече пара и за тва питах дали е имало пуфкания при пускане на топла вода от смесител.
И понеже не е сработил предпазния клапан, то или е бил дефектен или налягането не е достигнало границата на отваряне на изпускателния клапан.
А по принцип колко е налягането във водопровода при входа къщата и има ли там ОК?
fbr - майстор
Що се връзвате, не ми ясно. Човека търси изява, Вие му правите кефа. Като гледам, по голямата част от постовете са в отговор на негови изяви.
LazarGanev - "Велик майстор"
вт сеп 29, 2020 12:51 pmfbr написа:
Що се връзвате, не ми ясно.
И аз това се чудя :?
kozl - майстор
Що се връзвате, не ми ясно. Човека търси изява, Вие му правите кефа. Като гледам, по голямата част от постовете са в отговор на негови изяви.
Ами :?
мое би за тва:
пон сеп 28, 2020 3:02 pmpeppone1 написа:
Ако обичаш не ми се дръж като побеснял директор в университет
Ала и тука липсва логика както и в другите му писания :?
Я поне съм завършил ВИАС, сега УСАГ та гледам там в у-нието нема директори още повече па побеснели.
Мое би Пеппона има во предвид охапан Директор на кучешки приют, сбъркал болницата с Университета :lachtot:
Да логически не му се отдава да ги ниже, но пък за сметка на тва изобилства количествена стъкмистика :-D
Jacomo - специалист
Не го разбирате човека, в крайна сметка най-добре е да махнете нагревателя от бойлера. За всеки случай. Те затова и не са му отговорили от елдома :mrgreen:
memopro - помощник
За спуканата тръба и снимките. Според мен до спуканото има стар сряз и прегъване, което е допринесло за спукването в този участак.
Пуфкания нямаше като пусках от крановете само за топла вода и по моя преценка тя не бе по-гореща от 80 градуса, защото правих тест с ръка, можех да докосвам водата с горната част на ръката, беше малко по-гореща от нормалното т.е. малко над 65-70 градуса.
Има голяма вероятност да е имало прегъване, защото насила ги прекарахме тръбите си спомням а те са една такава бяла тръба, една ф20 за студена вода и един кабел 4 квадрата мисля че беше, които минават под ламината и бетона през тръба ф50 .
На трасето с Ф50 има две колена по 45 градуса, цялото трасе е 7,5м.
Не си спомням дали бяхме вкарали в бялата тръбата въже или нещо друго което да го уплътнява за да се прегъне плавно, сега използвахме стоманено въже и знаете как се прегъват без да са уплътнени предварително.
От сервиза казаха че предпазния клапан е 6 бара.
Благодаря за отговора!
kozl - майстор
За предпазване на тръбите от висока Т може да монтираш термосмесител.
memopro написа:
по моя преценка тя не бе по-гореща от 80 градуса, защото правих тест с ръка
Е да, но предвиди ли, че докато загрее тръбите водата се е охладила?
И сега може да направиш тест като изпускаш малко количество гореща вода дали ще се покачи Т повече от там дето спира при пирвоначално загряване след източен бойлер.
Къде трябва да са разположени сензорите на терморегулатора и защитата за да няма опасност от прегряване на водата в бойлера :?
А мога да предложа още една защита против прегряване на водата за твоя бойлер, която пуска студена вода от сензор за Т в мястото за сензор в твоя бойлер. Такава има при сина, освен термосмесителя и монтирана против прегряване на водата, но с цел да сработи при загряване от слънчев панел на който не може да се спре циркулацията.
peppone1
вт сеп 29, 2020 2:09 pmkozl написа:
Ами :?
мое би за тва:
пон сеп 28, 2020 3:02 pmpeppone1 написа:
Ако обичаш не ми се дръж като побеснял директор в университет
Ала и тука липсва логика както и в другите му писания :?
Я поне съм завършил ВИАС, сега УСАГ та гледам там в у-нието нема директори още повече па побеснели.
Мое би Пеппона има во предвид охапан Директор на кучешки приют, сбъркал болницата с Университета :lachtot:
Да логически не му се отдава да ги ниже, но пък за сметка на тва изобилства количествена стъкмистика :-D
Тцъ, не си виждал побеснял директор в женски пол как се набърква в обучението. Ето пример, нахлува лудата директорка в класната стая и почва да се крещи на всички и на учителката защо нашия клас не е събрал пари за бодигард. Аз и още няколко съученика не бяхме платили и директорката ни наказа като нареди на учителката да ни изпита и да ни напише по една двойка. Е дошла е в подходящият момент, защото точно в този ден не бях учил понеже не очаквах да ме изпитват и така си заслужих двойката. Сега вече разбра ли как се набърква директор в обучението, той може и да уволни учителя, ако той не се придържа към системата, иначе за какво е директор ако не може да си вре носа?
Ама наистина много старило и малко патило.
вт сеп 29, 2020 1:11 pmLazarGanev написа:
Що се връзвате, не ми ясно.
И аз това се чудя :?
И аз това се чудя "Велики майсторе" кога ще отговориш на хората защо кабелите на бойлера ще прегреят в проточен режим. Вече лигите ни протекоха от чакане, гладни сме за знания?

А за кокошката и яйцето, пак ще поясня причината за спуканата тръба е повече от горещата вода защото се е размекнала, достигайки границата на топене на материала, т.е. тръбата по-скоро се е разкъсала отколкото спукала, а това е различно. Тръба и бойлер се пукат в най-слабото място и ако материала е достатъчно здрав се получава само дупка. При мен тръбата се проби в коляното през шупла в лепилото. Тогава бях със стария мощен бойлер, но не помня точно в онзи момент да е прегрявал или е прегрявал за кратко, защото се ползваше в проточен режим. По-късно бойлера прегря без да е бил в проточен режим и е съвсем логично, защото в проточен режим влиза студена водата и се охлажда, да, температурата ще се повиши, но няма да прегрее, от теч не може да стане това. Не може ти да нилаваш студена вода, а тя да прегрява, дори термостатът да е най-отдолу, а той не е. И повтарям имал съм голям теч и съм усилвал термостатът на макс, а темперагтурата не се повиши недопустимо.
Последна промяна от peppone1 на вт сеп 29, 2020 6:20 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Бойлер и спукана тръба за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: