• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе ако се спука тръба, може тоя път теча да е по-голям - тогава бойлерът няма да прегрее, но може да се наводниш. :cool:
Иначе ако не изключи термозащитата, има и следващи инстанции, но по-добре да не се случва. Не мисли за това при нов гаранционен бойлер
zz_stefanov - майстор
пон окт 05, 2020 2:27 ammemopro написа:
пон окт 05, 2020 1:01 amLazarGanev написа:
Точно така са се случили нещата. Защитата ще се включи на 95*С, ако се стигне до там. Говорих с хора от бранша, те потвърдиха, че това е абсолютно нормално явление и се получава при всички стеннни бойлери, независимо от марката. Нарича се "пренапомпване" и се наблюдава не само припостоянна малка консумация, но и при често включване отваряне на крана за кратко. Отвориш крана, навлезе студена вода, включи се нагревателя, затвориш крана, но нагревателят продължава да работи, вдига температурата с някой градус и изключи. След малко пак отвориш крана, пак същата процедура и в горната част на бойлера водата се претопля над зададеното. При стоящите бойлери обикновено нагревателят е по-ниско, а битермостатът ( термостат + защита) в една оранжева кутийка се монтира високо горе и там такова поведение не се наблюдава. Е, при някои марки като Елдом пак всичко е монтирано долу, но това са изключения.
Вече поне знам, бойлера при изправна система си работи нормално. Ако се спука тръба ще стане същото, в крайна сметка никой от нас не е защитен, значи ако защитата не се включи става много опасно.
Надявам се защитата на моя бойлер да работи.
Благодаря ви за идеите и помощта!
Ако защитите са изправни няма страшно. Ще се образува пара, ще започне да излиза през отвора и евентуално клапана, ще се нагрее и долната част на бойлера и ще сработи термозащитата.
Енергията на освободената пара и тази на неизпарената гореща вода в плътно затворения обем е една и съща. На втората обаче разрушителния ефект би бил по голям (ако гръмне бойлера).
MIRO_073 - майстор
memopro поздравявам те. Много полезна тема стана.
memopro - помощник
вт окт 06, 2020 7:59 pmMIRO_073 написа:
memopro поздравявам те. Много полезна тема стана.
И аз мисля, че темата ще е полезна на много хора за напред.
Благодаря на всички!
П. Петков - специалист
Скромно мнение:
Тъй като темата е "Надута гайда", ще ми се да я ползвам вече наготово надута и само малко да посвиря.
Става въпрос за една неописана функция на ДТЗ–то, свързано в ел. захранването на бойлер.
На двата бойлера, които имам, съм премахнал комбинираните възвратни и предпазни клапани.
Така налягането в ресиверите никога не може да превиши това във водопроводната мрежа и те не могат да се взривят при едновременен отказ на терморегулаторите и на защитните термопрекъсвачи. Последните са без самовъзврат.
При спиране на водата в мрежата и източване на бойлера (Възвратен клапан няма!), ако бойлерът е включен, нагревателят остава на сухо и почва да прегрява.
В един момент утечния ток от нагревателя към капсулованата му тръба надхвърля 30 милиампера и ДТЗ–то изключва! Нагревателят обаче остава "боеспособен"!
Това е пробвано многократно, поради честото и непредизвестено спиране на водоснабдяването в района.
Имам и един самоделен, трифазен проточен нагревател, който е в паралел на бойлерите и също е с отворена тръбна схема, тоест няма възвратен клапан. При ползване само на бойлерите изходният му кран се затваря, за да не ги шунтира със студена вода, ако електрически е изключен. Та той също доста често изпада в такава ситуация и все още работи.
Изводът е, че ДТЗ–тата при бойлерите и проточните нагреватели са с многостранно предназначение.

Това е!
Малко, но от сърце!

Ел. схеми на проточния:
(С тиристорите има известно прекаляване с токовото презапасяване, но "на харизания кон..."!)

Прикачен файл:
проточен.jpg

Прикачен файл:
регулатор.jpg

Друго си е с 50 амперови тиристори да се управляват само...4 (6) киловатови нагреватели!
(Если близко воробей — Мы готовим пушку.)
https://www.youtube.com/watch?v=H73yptUbExc
Прикачен файл:
IMG_3604[1].JPG
IMG_3604[1].JPG (68.41 KиБ) Видяна 840 пъти
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Бойлер и спукана тръба за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: