• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон окт 05, 2020 12:35 pmbobivg написа:
нед окт 04, 2020 9:49 pmhidrazin написа:
И за какво цитираш някакво мнение на някакъв си потребител от някакъв си форум???
Въпросния потребител явно не е ходил на училище и си е средностатистически полуграмотен.
Не познава основни закони на физиката.
Същото се отнася и за потребители дето му връзват на простотиите...
P.S. Някой имал мнение... ми не е задължително да е правилно.
Напротив. С днешната неграмотност е по-скоро обратното.
Това, че съм цитирал един човек не означава, че е единствения, който е очаквал да реализира икономия в подобен тип помещение, но нещата не се поучават и си има основателни причини за това.
Но това е само едно твое лично мнение, а основателните причини така и си остават нито посочени, нито подкрепени.
Цитата е просто смешен. Никой не взима решение, на база едночасов анализ.
Отгледах си детето с отопление акумулираща печка, а като стана скъпо, с печка на дърва. Последните 12 години ползвам 12ка, когато ми е изгодно. В люта зима не успява да стопли 18 квадрата стая. Смятай, колко нещо се разходва, за седмица, щото нали едното ти условие беше да има голям разход, че да е оправдано. Другото условие също е изпълнено- варненски топъл район.
Само въглища не съм ползвал, но не ми е проблем да направя адекватно сравнение между природен газ, директно на електричество, климатик, слънчогледови пелети, въглища и дърва. Това е възможно в моята къща.
Ти до къде си с тия, че да приемем мнението ти сериозно и без ползване на чужд опит?
Ако някой сметне за правилно, нека вземе мненията ти под внимание, но за мен са погрешни, само на база разсъждения, които не почиват на знания и съответният пряк опит.

Хидра, нещо много вежливи станааме напоследък- не е на добре работата.
bobivg - специалист
В една многофамилна жилищна сграда със сегашните изолации топлинните загуби по сметки излизат от порядъка на 50-60W при -15С външна.
За една такава стая 12м2 се полочват 12*60=720W, които ще са необходими при -15 външна.
Ако потърсиш в характеристиките на климатиците за европейският пазар минималното топлоотдаване ще видиш, че доста от тях имат минимум по-голямо или близко от това което е необходимо и то при -15.
В такова помещение, като се сложи климатик той няма да работи като инвертор или това ще са много редки случаи. Ще се спуква от он/офф цикли. От друга срана когато тръгне отново да топли помещението, компресора не тръгва на минимум. Поне на мен не ми е известна марка при която да стартира на минимум. Към това като добавим и факта, че доста от марките вдигат минимума на оборотите на компресора около и под 0 градуса външна. Положението става трагично.
Такова малко и с малки загуби помещение постоянно ще се прегрява, климатика няма да работи комфортно и на всеки офф цикъл ще топли атмосферата.
В линка има файл със запис на моя климатик, който умишлено съм го вкарах в он/офф режим. https://dox.abv.bg/download?id=9cdb42c255
Обърни внимание при офф, какво отчитат датчиците температура на вътрешния топлообменник (pipe-in1) и на външния топлообменник (HEX темп.вн.)
На никого не опитвам да си налагам мнението. Кой с каквото иска да се топли. Аз не продавам нито климатици, нито котли.
Ahmakov - специалист
пон окт 05, 2020 4:53 pmbobivg написа:
В една многофамилна жилищна сграда със сегашните изолации топлинните загуби по сметки излизат от порядъка на 50-60W при -15С външна.
За една такава стая 12м2 се полочват 12*60=720W, които ще са необходими при -15 външна.
Ако потърсиш в характеристиките на климатиците за европейският пазар минималното топлоотдаване ще видиш, че доста от тях имат минимум по-голямо или близко от това което е необходимо и то при -15.
В такова помещение, като се сложи климатик той няма да работи като инвертор или това ще са много редки случаи. Ще се спуква от он/офф цикли. От друга срана когато тръгне отново да топли помещението, компресора не тръгва на минимум. Поне на мен не ми е известна марка при която да стартира на минимум. Към това като добавим и факта, че доста от марките вдигат минимума на оборотите на компресора около и под 0 градуса външна. Положението става трагично.
Такова малко и с малки загуби помещение постоянно ще се прегрява, климатика няма да работи комфортно и на всеки офф цикъл ще топли атмосферата.
В линка има файл със запис на моя климатик, който умишлено съм го вкарах в он/офф режим. https://dox.abv.bg/download?id=9cdb42c255
Обърни внимание при офф, какво отчитат датчиците температура на вътрешния топлообменник (pipe-in1) и на външния топлообменник (HEX темп.вн.)
На никого не опитвам да си налагам мнението. Кой с каквото иска да се топли. Аз не продавам нито климатици, нито котли.
Ами аз затова съм препоръчал вехто японче, ама няма кой да чете.
Преди 20 години гледах една йероглифна десятка ли беше или четиринадесетка, дето падна на 1A.
Кими вече си е взел решението, само дето не знаем какво е. От 24ти не се е вясвал.
Според неговите условия, бих се замислил за конвектор, но не скъп.
Казва, че не поддържа повече от 17гр. м кухнята., което ме учудва, но...
През лятото не знам какво ще става в тая яко изолирана кухня, дето през зимата почти не губи, с това конвекторче в ъгълът и боб на котлона.

пп. Сетях са. Баба нямаше климатик, но имаше лятна кухня.
шоп - майстор
Ама само по сметки, като прибавиш термомостовете и около 30% разходи за вентилация и загубите почти се дублират.
Ако имаме рекуператор сметката е по-оптимистична.
Многофамилна сграда с необитаеми или енергийно бедни съседи почти се доближава да еднофамилна с 4 външни стени под и таван с изолация.
morfei1 - специалист
На прав път си ма си далеч от истината как се смятат топлозагуби. Не е няква висша математика и всеки може да си ги изчисли индивидуално за него, малко трябва да се прочете и пресмята. Колкото и да бъркаш, ще е доста по-точно от горната формула.
bobivg - специалист
Забравил си да добавиш и счупени прозорци.
пон окт 05, 2020 8:46 pmmorfei1 написа:
На прав път си ма си далеч от истината как се смятат топлозагуби. Не е няква висша математика и всеки може да си ги изчисли индивидуално за него, малко трябва да се прочете и пресмята. Колкото и да бъркаш, ще е доста по-точно от горната формула.
Е добре, че се намери някой да ми го каже, въпреки че с това си изкарвам хляба. Сигурно не си изгорил толкова тона въглища или там каквото гориш колкото сгради смятани от мен са в експлоатация.
Жив и здрави да си форумен професоре.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Смятането на топлозагуби не ми е силата.
Има милион коефиценти дето се избират с наплюнчен пръст спрямо вятъра.
И накрая точността е едно към на око.
Слушам колко е загубата на стая в къща?
13 м2, 3,35м х 3,90м х2,5м.
Север, юг - външни, изток - половината външна, другата половина към неотопляемо помещение.
Запад- коридор неотопляем., под - към маза не се отоплява, таван- каратаван - не се отоплява, почти външен може да се брои.
Няма изолация, кирпич около 30см стени.
Дограма - единичен прозорец, дървена.
Ако някой може да сметне грубо, ще съм благодарен.
За +20/-15гр. примерно.

PS: bobivg за много неща е прав!
Ако загубите са много малки, климатика не е икономочески оправдан.
пон окт 05, 2020 9:17 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:

PS: bobivg за много неща е прав!
Ако загубите са много малки, климатика не е икономочески оправдан.
За тебе е, че лятото не дай Бог да пръднеш. Поне ше та охлади. При +20, просто проветри!
Бобито е право, ма като мойто инженерче, дето на няма 3есе смятал ОВК на летищен терминал???!!! Хаха!!! Фраска у програмата и си вади ляба. Като почне да мисли къде му одят фноските за фтора пенсия, мене вече няма да ма е еня.
При -15......ъъъъ... 2 киловата, ма ако е кат бифшия ни каратаван, ай тъй, да съм по казуса ти, въпреки че Кимито от 12 деня не го е еня.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Абе, Трифоне как ги говориш, нищо не ти разбирам честно!
И то не е от сега.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12

Тема "Конвектор или климатик за стая 12 кв. м." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: