• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Колеги молч да ми помогнете в избора на пелетна камина става въпрос за Сапарева баня.?

къщата е 80кв.м засстоена площ, 2 етажа + 1 приземен

Радиатори алуминиеви Калдо H600
2x 20 глидера
3х 15 глидера - единият не винаги се включва
1 х10 глидера
3 лири но не винаги са включени

бойлер 120л + евентулно може да се закупи занапред още 1 между 120 или 150 литра,като мисля да му намотаят дояълнителни серпента за да стане по-дълга и евентуално да загрявапа по- бързо

къщата е цялата с пвц дограма Rehau

всички стени са изолирани + таваните с гипсокартон и вата , между 5 и 10 см,тоест искам да кажа че, в някоя от стаите изолацията е 5 см а в други 10см.
В бъдеще се планува и външна изолация?
Благодаря на отзовалите се?
viewtopic.php?f=10&t=65012
viewtopic.php?f=10&t=64539
Само на тази страница, но ако за Сапарева баня е различно, моля да бъда извинен!
speka_rs - майстор
Грейко Бижу 10 кВт.

п.с. Ако не ми вярваш може и Грейко Бижу 16 кВт
Бижу 10 е най подходящо, не защото е Грейко, а защото е 10. До това се доближава единствен Минимата на Екоспар и не защото е нещо, с име, а защото е 12 киловата и е сносно нещо.
Тия са подходящите за това питане, Инак и Комо 21 ще стопли човека.
А 30 кв много ли ще бъде понеже все пак са 3 етажа?
LazarGanev - "Велик майстор"
чет окт 08, 2020 6:35 pmТрифон П.Трифонов написа:
Бижу 10 е най подходящо, не защото е Грейко, а защото е 10. До това се доближава единствен Минимата на Екоспар и не защото е нещо, с име, а защото е 12 киловата и е сносно нещо.
Тия са подходящите за това питане, Инак и Комо 21 ще стопли човека.
zezo_inter написа:
:shock: :partyman: :supz: :prayer: :weedman: :axe: :rock: :-" :-({|= :lachtot: :megaeek: :rollsmile: :lцl: :streichel:
brassSob - специалист
чет окт 08, 2020 7:52 pmzezo_inter написа:
Аз за три етажа съм с 30 кв, но 3 по 100.
30 е много, но се подведох по тези 80 квадрата, които всъщност са х3.
След такива изолации и предстоящи външни, добре е да се премисли колко нужно е постоянно да се отоплява всичко, както и да се изчислят топлозагубите на къщата при -10 или -15 градуса.
Резултатът клони към 16 Грейко, 18 Екоспар, 21 Алфа плам, 25 Грейко и др. с подобна мощност, като максимум.
При - 15, 21 или 25 киловатовите ще се справят прекрасно, но тези температури се задържат през много малка част от сезона- седмица-две. През останалото време една 16-18 киловатова камина ще работи в по добър режим.
Лично аз, бих избрал 21-25 киловата, ако цялата площ се отоплява постоянно, инак 16-18.
чет окт 08, 2020 8:20 pmbrassSob написа:
чет окт 08, 2020 7:52 pmzezo_inter написа:
Аз за три етажа съм с 30 кв, но 3 по 100.
Той е с 3х80, значи 24 киловата.
LazarGanev - "Велик майстор"
СВсъщност и аз така го разбрах, че общо са 80м2. Но пък сметнато по друг начин 100 глидера Н600 са 14-15кВт при дТ=50, тъй че няама смисъл от по-мощна камина от 15-16-18кВт
  • 1
  • 2

Тема "Моля за съвет за избор на пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: