Най - вълнуващия въпрос зимно време.
don.nasco - специалист
Изгледах и двете клипчета, струваше си!
Обаче оставам малко със смесени чувства, защото си личи, че човека малко или много е предубеден. Това с некадърните монтажи пък бих казал, че е ежедневие и може да се случи с всяка една тръбна система, когато се прави от некомпетентен майстор (или пък както в повечето случаи на които съм ставал свидетел, когато няма контрол от страна на възложителя и изпълнителя си твори :)

Направих малко промени по табличката:

- завиших коефициента на външните стени от 0.35 на 1.4;
- намалих коефициента на вътрешните стени от 0.5 на 0;
- добавих три вида глидери - Н350, Н500 и Н800 при дТ 35 (плюс малко по-добро оформление и примерни цени)

Донякъде си доказах, че ако използвам по-големи глидери ще ми излезе по-евтино. Сега ще умувам евентуално как мога да разположа по-високите радиатори по стаите.
andy_forresite - майстор
ср окт 14, 2020 8:56 pmТрифон П.Трифонов написа:
Само прочита на характеристиките на една помпа, т.е възможностите ѝ и познаването на изискванията на една инсталация, биха били достатъчни за да ти е топло и да не сменяш котли и тръби през 2 години.
Както си го написал все едно човек като види работните точки на алфа 2L ще остане поразен и ще падне от стола. Какви па са възможностите на тази помпичка... На твоята любима първа степен ако трябва да преодолее 80 см ще прибута 200 л/ч. Уаааууу :shock: :shock: И това с широки тръби, а не с 20 мм вътрешно, после 16,4 и накрая 13,2, плюс байпас, термостатични вентили и трасе 25 метра в едната посока.
Ти си с едва ли не помпа за всяка отоплявана стая, а аз трябва да се надявам на една. Линиите не са пускани като при ново строителство, а минават по околовръстното. Както предполагаш че съм запушил всички сглобки по ППР, само да ти кажа, че спирайки онзи радиатор, в останалите 5 консуматора водата лети. На ст. 2, не на 1, че на 1 нищо не прави. Втората грундфос си я имах от повече от 10 години. Разглобих я, изчистих ѝ ръждите че се беше спекла цялата, включих я и взе че проработи.
Последна промяна от andy_forresite на чет окт 15, 2020 9:07 am, променено общо 1 път.
чет окт 15, 2020 8:57 amandy_forresite написа:
ср окт 14, 2020 8:56 pmТрифон П.Трифонов написа:
Само прочита на характеристиките на една помпа, т.е възможностите ѝ и познаването на изискванията на една инсталация, биха били достатъчни за да ти е топло и да не сменяш котли и тръби през 2 години.
Както си го написал все едно човек като види работните точки на алфа 2L ще остане поразен и ще падне от стола. Какви па са възможностите на тази помпичка... На твоята любима първа степен ако трябва да преодолее 80 см ще прибута 200 л/ч. Уаааууу :shock: :shock: И това с широки тръби, а не с 20 мм вътрешно, после 16,4 и накрая 13,2, плюс байпас, термостатични вентили и трасе 25 метра в едната посока.
Е това ти мислене прави разликата.
Помпите не са ми слагани по брой стаи, а по предназначение.
- Котелна помпа.
- Радиаторна помпа.
- Помпичка на печицата дето гори дръвца. Там също имам антикондензен.
- Помпена група със Специална помпа за слънчевите колектори.
- Единственото Вило е в газовото Бошче и единствено то е настроено на 1.5.
Безстепенно регулиране. На 1.5 е защото се срещат с радиаторната помпа и да може да надделее, ако ми щукне да подгрявам ударно от Бахамите. Радиаторната се управлява от контролер, на който съм му казал какво да прави и не ме интересува вече шести сезон, ни зиме ни лете.
Всички помпи са инверторни, като тази на слънчевата инсталация се управлява по PWM.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет окт 15, 2020 7:19 pm, променено общо 2 пъти.
filmatoplo - майстор
:-D
Последна промяна от filmatoplo на чет окт 15, 2020 10:01 am, променено общо 1 път.
don.nasco - специалист
Добро утро и на Филм-а, радвам се, че драсна коментар тук, нищо че не е много по темата :)
Ще съм благодарен ако помогнеш с някой от въпросите, ако не, здраве да е :)
Спорен ден на всички!
burd - специалист
Добре де, толкова ли е трудно?
Моята инсталация я правихме заедно с брата, сега един френд си препрати неговата, копие на моята и, понеже е спешна я съживи с котел.
32ка , може и стъклофибър, 32ка. Разпределители за етажите с кранове, пак ппр на ф20 и до всеки радиатор с тях.
Мойте ги смятах на 100вата на кубик и то, на 60градуса. На моя човек я правихме двамата, миналата есен. Лепачка сме ловили по някога. Миналата зима, 100кв къща , без изолация с 3т пелети . Грейкото на 65гр.
На радиаторите с помпа 25-60, че като мен е заложил 20квт/ч и някаква бейсик на бойлера. Тръгват на 40гр. Котела е по температура. Сега мисли да ъпдейтва на управление по външна. Банята позагрява повечко. Останалото е на термодинамиката глави. Живее там, баланс не сме правили. Не помни кое след кое стопля. Само помпата за радиаторите е без степени. Притварахме крана на лирата , докато може на спрени радиатори и това е. После сама си сгрея. Има какво да се желае,че и солар има на бойлера, дето е само 300л, ама само за свързването на котела и пълненето на системата плати. Разширителя те му го сложиха. Ядове няма.
С това темпо и аз ще мога догодина да кажа за моята, само дето е плюс подово. Ама той е с естествен паркет.
don.nasco - специалист
Привет,

Ама никой не е казал, че е трудно. Аз нямам проблем с изпълнението на проекта - инженерна специалност съм и смея да твърдя, че съм сръчен. Ако ме беше страх до сега щях да съм намерил фирма, която да дойде и да го направи.
Проблема е другаде, преди да се стигне до изпълнението на проекта трябва да има план и да знаеш какво точно правиш - кое, къде и как. Аз не искам сега да пусна 5 тръби и 8 радиатора, да ги навържа с една, две помпи и давай, сипвай пелети и се топли, пък лятото вместо да си почивам или да захвана нещо друго, ще преправям парната инсталация.
Не съм броил колко такива теми има тук. Е не, не искам през година две и да се занимавам с това. Или сега ще го направя така, че да ми върши работа поне 5 години, или наистина ще търся някой да го направи вместо мен.
burd - специалист
Нещата са прости, ако имаш акъл в главата.
Защо да е просто, като може да е сложно.
Е са се чух с моя човек. Не го кефи,че в банята гони 30гр. А подово няма. Мисли да бодне един вентил, така и така не помни да са му били горещи радиаторите някога, освен след ваканцията на Боровец и е било в къщата 10гр ,че пали котела дистанционно като е около нулата. Такъв за подово и да свали на 50нгр водата към тях.
Аз не бързам. Искам газ.
Причината- малката иска басейн, ще слагам 2 бойлера на каскада и повече панели за слънце. Демек, като се модулира на 40-50 гр макс котела ще печеля зимата от слънцето, лятото ще се плацикам. А и скоро там няма зажиея. На 3/4 ми е тръбата на солара. Според наш клиент спокойно мога да сложа 6м² панели . Проучвам. Продавам кабели и апаратура, не солари . Той каза,че 400л се греят лятото с 3м², зимата е бонус. Ама аджаба, тия 3 бона за панели и 8 за резервоар с пропан, на ток няма енергия се оказа, не са 5.4 са цигари... Слагай, пускай и го мисли тогава. Хората с 20киловата греят по 200м², ние сме лесни. :supz:
andy_forresite - майстор
Снощи за първи път бях на режим паралелни помпи. Досега имах една ЦП и не ми се е налагало да го ползвам.
Изходна позиция:
- помпа малък кръг свързвана на клемата PHW (помпа БГВ)
- помпа радиатори свързана към CH (помпа отопление)
- датчик pt100 забоден в капилярка на входа на котела (просто там си седи трета година, не знам и аз за какво)
- пуск помпа БГВ - 52 градуса с 2° хистерезис
- пуск помпа отопление - 55 градуса
- температура на водата - зададена на 65 (8; 4; 0 "предварение")
Както си следях от кое от 100-те новонаправени места ще протече гледам термометърът на топлия колектор си седи на 19 гр, а горелката в "Поддържане" - 67 гр изход и 57 вход :? Помпа БГВ няма светещи индикации дали се е включила. И тогава разбрах че това 52 с 2 гр хистерезис я е спряло на 54-55 на водата в котела и колекторната помпа си превърта студена вода. Промених стойностите за помпа БГВ - 60 гр с хистерезис 5°. Температура вход почна да спада и колекторите да се загряват, но супер бавно. Не мога да виня друго, освен смесителния вентил. Не позволява на водата да напусне малкия кръг, т.е. пропуска, но много много малко...
Днес ще си свържа двете ЦП на клема CH и окончателно се връщам на режим "Отопление", както си бях досега.
don.nasco - специалист
Добър вечер,

Казват, че всяко нещо си имало начало и край, само кренвирша имал два края :Р

Ами "филма топло" за моя имот свърши! Имаме си работеща система изградена със собствени сили и средства, която прави едно единствено нещо - топли и при това го прави много добре :).

В процеса на изграждане се свързах с Ники Ганев и той ми помогна със съвети, за което съм му адски благодарен! Той всъщност ми даде малък тласък, показвайки ми, че съм бил на прав път.

Вярвам, че тази тема трябва да има завършен вид, затова ще разкажа какви са отговорите на въпросите ми от първият пост:

1) Доста усилия положих да се опитам да сметна броя на глидерите, но явно не успях да събера смелост да се доверя само на моите сметки, затова послушах хората, от които купих радиаторите - едно магазинче за отопление в Горна Оряховица. Благодаря и на тях!

2) От котелното до разпределителният щранг пуснах ∅32 полипропилен фибростъкло за отоплението, а връщащата на бойлера е ∅25 същият материал.

3) Тръбите от разпределителя до радиаторите са Pex-Al-Pex ∅16.

4) Двата радиатора на първият етаж ги вързах точно така, директно към хоризонталният щранг, който върви към мазето.

5) За помпите - взех ги от Ники, тази на отоплението е Grundfos ALPHA2 L 25-60 180, която без проблем си работи на втора от 4-те автоматични степени по дебит. За бойлера взех някаква евтина помпа с три степени, която пък си пердаши на първа и сгрява бойлера до 60 градуса.

6) Сложих и антикондензен вентил (също го взех от Ники) и той ми даде съвет как да го вържа. То сега като погледна назад във времето връзването му си е пределно ясно, просто липсата на опит ми създаваше неувереност. Благодаря Ники! Скоро ще пусна пълна схема, чертеж на цялата инсталация, за да може да е полезна и на някой друг. А и да, всъщност реализирах точно схемата на live1102 като й добавих трипътника :) (746 modvlvs) Благодаря на @live1102 за това, че е публикувал крайният вариант на неговата инсталация.

7) Пълненето го направих през самия котел. Не знам къде съм гледал, но котела си има 1/2 извод където си монтирах предпазния клапан и кран за пълнене/източване. Иначе, тук спазих съвета на Ники - преди да започна да пълня извадих "ампулата" на трипътника, напълних си и после я върнах обратно :)

8) Монтирах 12 литра разширителен съд.

Горелката е закачена към един On-Line 1000VA UPS, който единствено се товари при палене, когато прави пуск на запалката. Но това ще го оправя съвсем скоро. Купих си един плавен/лек старт, за който научих от тази тема тук. Забавното е, че тази тема я бях чел преди месец, два, когато започнах всичко, но съм я забравил. Пак Ники ми припомни, че има такова "животно", което позволява с малък UPS да храниш 300 Ватовата запалка, която при пуск си стига до киловат и малко (тук производителят е трябвало да даже цялата истина в спецификацията :)

Ами в общи линии е това. Разбира се, спестявам Ви много емоции по прекарване на тръбите, пробиване на 70 см каменен зид, зидане на 4 метра комин и други такива. Също така при първото пълнене на системата имахме няколко слаби теч-а все от металните тръби и кълчищата, които бързо притегнахме :)

Ако някой иска да ме попита нещо, с най-голямо удоволствие ще се радвам да отговоря.

За финал искам да споделя и една моя грешка - съжалявам, че не се свързах по-рано с Ники, ако го бях направил щях да си закупя котела и горелката от него, а не да ползвам дистрибутора за Горна. Моето лично впечатление е, че въпросният дистрибутор е нищо повече от един търговец, дори ползва под-изпълнители, които правят първоначалното пускане, а изискванията им са меко казано смешни - котела трябва да е нагласен, монтиран, горелката трябва да е монтирана на някой от трите възможни места, трябва да има пълен бункер с пелети и шнек, потопен в него. Монтажника просто дойде да върже кабелите на помпите и двата датчика и да я запали :). Не искам да коментирам какви настройки пък й направи за слънчогледа, който съм взел :Р.

Спирам, не искам да подклаждам някакви спорове. Ако пък съм засегнал някого, моля да ме извини, нямах това за цел. Адски съм доволен от Грейкото и бих го препоръчал на всеки, нищо че нямам опит с други подобни "системи"!

Пожелавам на всички да бъдат живи и здрави, пазете се и стойте на топло :)
Атанас

P.S.: Скоро ще кача и малко снимки заедно с чертежа на инсталацията.

Тема "Изграждане на локално парно с Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: