чет окт 15, 2020 2:32 pmkozl написа:iliya_i написа:чет окт 15, 2020 9:43 ameleonorvelichkov написа: Ако имаш диференциално токова защита, която има зануляване преди защититата то при отпадане на нулата преди точката на зануляване защитата няма да сработи тъй като тази защита сработва при разлика в токовете на фазата и нулата по-голяма от 30 милиампера, а когато отпадне нулата преди защитата токът през защитата във фазата и нулата се изравнява и тя няма да сработи.Дрън, дрън, дрън, пак несмислени брътвежи.
А като се офази корпуса и през тялото тока се отведе към земя, ДТЗ няма ли да сработи. Как ще се изравни тока през нулата и фазата, като нулата е прекъсната - няма проводник, по който да протече тока. Ток тече само през затворена верига. През прекъсната не тече.
Аман от неуки и немислещи хора, с претенции за професура.zz_stefanov написа: Точно така е, и при отпадане на нулата пак ще има разлика в тока достатъчна да сработи защитата.Бихте ли ми обяснили на мен неукия, кое не е така съгласно приложената схема?
Защита ми е сработвала при изключен главен предпазител само от това, че през нулата е преминал винт от конструкцията на гипскартона. От какво се е формирал тока (индукция, електрохимия...) ми е все тая, факт е че и при такава 'безобидна' утечка
от която не светва даже и фазоуказателя, защитата сработва.![]()
Схема ДТЗ без земно.jpg
Или оспорвате израза "зануляване"![]()
чет окт 15, 2020 2:35 pmeleonorvelichkov написа:чет окт 15, 2020 1:12 pmiliya_i написа:ДТЗ.pngчет окт 15, 2020 9:43 ameleonorvelichkov написа: Ако имаш диференциално токова защита, която има зануляване преди защититата то при отпадане на нулата преди точката на зануляване защитата няма да сработи тъй като тази защита сработва при разлика в токовете на фазата и нулата по-голяма от 30 милиампера, а когато отпадне нулата преди защитата токът през защитата във фазата и нулата се изравнява и тя няма да сработи.Дрън, дрън, дрън, пак несмислени брътвежи.
А като се офази корпуса и през тялото тока се отведе към земя, ДТЗ няма ли да сработи. Как ще се изравни тока през нулата и фазата, като нулата е прекъсната - няма проводник, по който да протече тока. Ток тече само през затворена верига. През прекъсната не тече.
Аман от неуки и немислещи хора, с претенции за професура.
Във вариант 1 при отпадане на нулата токовете през нулата и фазата на ДТЗ се изравняват, защото по закона Кирхов сумата от влизащите токове в една точка е равна на сумата на излизащите токове и тъй като няма разклонение към нулата преди ДТЗ няма как да се появи разлика.
При вариант 2 разлика ще се появи чак, когато човекът докосне корпуса на уреда, а това не е желателно , защото ДТЗ трябва да изключва преди човекът да е докоснал. Затова всички ДТЗ изискват да има заземяване, а не зануляване, за да може ако има офазен корпус веднага да изключи преди човек да е докоснал.
Това е само в частният случай, че таблото има общо ДТЗ и няма верига, която да е без ДТЗ или към друго ДТЗ.
Добавете още една паралелна верига и нещата ще се променят.