Най - вълнуващия въпрос зимно време.
По това, което чета последно време, Златният огън е вдигнал качеството, както и още два наши производителя. Скоро качвах снимки, но никой не позна кои са.

Прити и Ватерланд.

Супер изглеждат, на външен вид, особено Притито, но контролерите....тях не ги знам.

Лазаре, контролера на Натурела е супер интуитивен и си е написан на народен език. Я да видим как се оправят ония новобранци с Фумис и Микронова, дето има само числа и по таблицата не могат да разберат кое какво е. Последните дни са показателни тука, само Бърнитите още не са нацъфтяли. Идват с въпроси, на които нито един инсталатор не отговаря!!! та ги разгадаваме и се обучаваме в движение.
Навремето плюеха контролерите на Петьо, от които имам два, както и СТ. Нито веднъж не дадоха дефект- единият на 10 другият 6та година- Интиел.
Сега ми идва на ум, че контролерът на бойлера ми е на повече от 12 години и не е дал никакъв дефект. Някой да познае Елдом с кого работят!
Натурела. Браво!

Филме, всеки различно гледа на работата си.
Мога да събера мотора на Лада, ама ще работи, защото знам къде да сложа особения основен лагер, че да дига масло в главата. А Бай Ганчо, дето прави всички коли, ще го говорят на кафенето в Луксозенец, примерно.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед окт 18, 2020 8:10 pmТрифон П.Трифонов написа:
Лазаре, контролера на Натурела е супер интуитивен и си е написан на народен език.
Смяташ, че не го познавам ли :cool: ? Просто съм съгласен с Филма, че не е най-надеждния. Но се борим да защитаваме името и авторитета, и на Натурела, и на Грейко, както и нашите, това е. И се надявам да израстваме заедно.
нед окт 18, 2020 8:37 pmLazarGanev написа:
нед окт 18, 2020 8:10 pmТрифон П.Трифонов написа:
Лазаре, контролера на Натурела е супер интуитивен и си е написан на народен език.
Смяташ, че не го познавам ли :cool: ? Просто съм съгласен с Филма, че не е най-надеждния. Но се борим да защитаваме името и авторитета, и на Натурела, и на Грейко, както и нашите, това е. И се надявам да израстваме заедно.
В никой случай, Лазаре.
Нека е така и тъй да бъде!
filmatoplo - майстор
Е така ми харесвате :) нека се знае -няма савършени котли,горелки,камини -те ще се чупят ,ние ще полагаме грижи да продължават да работят . :wink:
ves-ko - специалист
Здравейте,

Вчера и днес разпалих отоплението, но май работи слабичко.
Температурата на водата е 60-65 оС при зададени макс. 80 мин. 60.
На контролера показва 12,3 kW на мощност 3 т.е. на макс. Нали горелката е 20 кВт ?!?
настройките, които инсталатора е направил за Р3 са:
5,2 сек.
45 сек.
46 %
Сега погледнах, че това са приблизително 'заводските' настройки за Р2 на грейко.

1. Тази мощност вярна ли е?
2. Ако увелича порцията (примерно) на 8 сек. (според грейко) това ще увеличи ли мощността (която показва/реалната)? А температурата? Ще мога ли да достигна 80 + оС?

За инфо - на Р2 показва 8 кВт, а на Р1 - 3 кВт

Днес увеличих вентилатора на 48% и t на Д.Г. достигна 72 оС.

Иначе системата ми си работи (за сега) прилично и според очакванията.
Първоначално доста пропушваше котлето, но след отстраняване на пропуските - от уплътнението на вратата и от отворите за оста на клапата на фукса, вече е ок.
На снимката се вижда и t на Д.Г. - явно е вярна, защото ръката се държи без проблем на кюнеца 2-3 сек. с цяла длан. т.е. (за сега) системата от железа в котела явно си върши работата.

П.С. Нормално ли е налягането да се повишава от 1,3 бар (25 оС) до 1,8 бар при 65 оС ?
/при положение, че имам 50 л. разширителен съд/

Прикачен файл:
20201017_135359.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
Как няма да може да вдигне повече от 65*С? Колко градуса са зададени? Я чукни за момент стрелка Нагоре да видим какво ще покаже? Кой е тоя инсталатор, дето ти остави скопен котела и си тръгна без да ти пусне модула за Wi-Fi?
filmatoplo - майстор
Димни газове ли :? допълнителен датчик ли имаш сложен .
pechkata - специалист
пон окт 19, 2020 8:20 amfilmatoplo написа:
Димни газове ли :? допълнителен датчик ли имаш сложен .
Да нали писа у другата тема...
Веско я кажи къде си забил датчика - в коя зона на кюнеца...
filmatoplo - майстор
Що да помня :) като ползвам форумното гугле :) .
Здравейте,
Реших да правя отоплителна нсталация в къщата ни на село и след дълго четене прецених, че трябва да започна от тук.
Тъй като при отоплителните инсталации, както и при майсторите на автомобили всеки разбира от всичко,
и за да не правя нещо което след това да не работи и да пиша само за проблеми и висок разход,
реших първо да избера правилните основни компоненти (котел, горелка, тръби, радиатори, помпа, венитили, стаен термостат и.т.н).
Като за начало ще дам малко информация за къщата:
Намира се в района на гр.Твърдица, с южно изложение са почти всички стаи и там живее майката на жена ми, която в момента се отоплява с печка на дърва само в 2 стаи на първи етаж, което за момента е ОК, но като си отидем и ние с дъщеря ми която е вече на 3 години положението е доста дискомфорно през зимата. Затова искаме да си направим парно на пелети, за да може 1-2 дни преди да си отидем от телефона да може да си пусна парното и като отидем да се е затоплило. Къщата е строена преди 30 години и тогава са направили отоплителна иснталация с правен котел на дърва и отворена гравитачна система, но почти не е ползвано. Доколкото четох е безсмислено да се използва тази система ,заради многото и с голям диаметър тръби които събират супер много вода и е нискоефективна, и правилното решение е да се смени котела , както и всички тръби и да се направи затворена система. На тавана има разширителен съд до който има една много дебела тръба от котела и от там надолу се спускат 5 щранга към всяка стая. Във всяка стая в момента има по един чугунен радиатор от 20 глидера, които за момента ми се иска ако е възможно да запазя, най вече поради финансови причини, но мисля че тук има много по-знаещи от мен хора които ще ми дадат правилел съвет за това.
Направил съм схема на къщата и информация за помещенията. Къщата се състои от приземен етаж, където ще е разположен пелетния котел, и няма да има никакви радиатори, тъй като е мазе и работилница, които не се нуждаят от отопление. Над него има 2 жилищни етажа по 100м² всеки, като площа която ще се отоплява е 68м² на ет.1 и 75м² на ет.2., тъй като има гараж. в самата къща който няма да се отоплява, както и 1 битова стая където след време ще има самостоятелна камина, а за сега е склад. Къщата е тухлена със 50см стени измазани с варова мазилка. Височината на стаите е 2.65м. С червено съм означил помещенията които ще се отопляват, като в повечето време ще се отопляват само 30 % - 50% от тях. Не се предвижда изолация, освен от горната стана на плочата на 2ет. Откъм тавана – ще слагам 10см неупор този месец. Дограмата е дървена с двоен прозорец, като на 1 стая е сменена с PVC – 5 камерна с 3ен стъклопакет и К-стъкло. Поетапно ще се сменят и другите прозорци в следващите 1 -2 години. За момента няма да слагам бойлер към системата, н искам да има вузможност след време ако реша да мога да го свържа.
За момента съм се спрял на горелка Грейко РБ 20 Стар и котел Експерт (или Екзотик). 20 kW.
За помпата четох че Гриундфос Алфа 25-40 а една от най добрите, но относно за какъв напор ми трябва? Тази е за 4 м, а моята височина от котела до 2ет. Е над 6.
За системата мисля да има 1 колектор в мазето от където да се пуснат 5 вертикални щранга, като на всеки етаж ще има отклонение за радиатора.
За тръбите ППЕ или а алуминиева вложка?
Разбрах че е задължително антикондензен вентил, но бих желал препоръки също за конкретен модел.
Разширителен съд - колко литра?
Последна промяна от tsvetomirtsv на пон окт 19, 2020 9:46 pm, променено общо 1 път.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: