• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 46
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон окт 19, 2020 11:14 pmLazarGanev написа:
От доста години ползвам разпределителни Херц и Тиеме като смесителни - никакъв проблем. Принудих се да го правя, след като ми се насъбраха много ядове със смесителните с пряко действие на Херц, а преди това и на Термовар
Знам един проблемен Херц. Адмирации, че го споделяш!
Термовар (Термодар) вероятно не е проблемен, а просто не е с пълно разделяне на потоците. Малкият кръг остава постоянно отворен, което скопява циркулацията към радиаторите, при системи с 1 помпа. Има си подходяш.що приложение, но в друга схема.
Аз избрах Есбе, на база много четене.
При мен 6 години, при Жоро вече 15 тина.
Имам и един италиански, който е леко муден, но си върши работата вече 2 години.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон окт 19, 2020 11:20 pm, променено общо 1 път.
ves-ko - специалист
пон окт 19, 2020 10:53 pmТрифон П.Трифонов написа:
... Мисля, че Веско е прав...
Ооооп, Евгений показа правилните потоци, според схемата.
...
Постарах се да си заслужа усърдието :partyman:
пон окт 19, 2020 10:05 pmТрифон П.Трифонов написа:
... той просто се възползва от твоето усърдие, хаха!
...
Кой ти прави инсталацията?
Това последното го бях пропуснал :)
Аз си я правих инсталацията. Хей ръчички, хей ги две :) :supz:
Купих си горелка, припой и паста, четох, гледах клипчета как се прави, пробвах, и така... малко по малко, и стана.
Много четене, мислене, мерене, чертане и т.н. падна, но резултата си заслужава усилията.

Съб. и Нед. работи, като 'зареждах' буфера до към 68 ᵒС, а към радиаторите бях настроил да отива 45 ᵒС, при което връщащата беше 40 ᵒС, а в стаите 23-24 ᵒС, а жената започна да се 'кефи' на 'комфорта'. :) За двата дена замина около 1 торба пелети. Имам още малко да укрепвам бункера за пелети и 'хуквам' за врати за етажа. :)

Ето я цялата помпена група след буфера:
отляво: 'бойлер' - 'отопл.таван' - 'отопл.етаж' (връщащата е обща)
Прикачен файл:
20201019_173027.jpg
fbr - майстор
пон окт 19, 2020 11:11 pmТрифон П.Трифонов написа:

Ми глей ве- от дясно на ляво! В лявата част, на изхода има стрелка, Трибуквенико.
Веднъж отгоре, после отдолу, както ти харесва.
За тебе ше обясня картинката, както....
Първо е отгоре, където е термопатрончето. Като му се припУти, земе та премести леко потока и отваря отдолу.
Затлъстял си нещо, бавно мислиш или никъв та няма.
Ае сега Евгени да каже, така ли е.
пон окт 19, 2020 11:19 pmves-ko написа:
Юхуууу, звънни ми, щи дигна- хахаааа!!!
Прати координати на ЛС!
Днес видях инсталацията на скромен съфорумец, дето слага много списващи в задният си джоб.
- Здрасти 'спарухово!
Искам да видя и твоят гоблен. Ако ли не, здраве да е!
На мен ми е по лесно да работя с твърд припой.
Поздрави за добрата направия!

пон окт 19, 2020 11:21 pmfbr написа:
Ае сега Евгени да каже, така ли е.
еФбЕрЕтО, Евгени дали ше ти чака кефа?
Може да съм грешно разбрал, та и двамата ще сте ми от полза.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на вт окт 20, 2020 7:46 am, променено общо 1 път.
Evgeniy - майстор
Показал съм потока на напълно отворен вентил, с идеята да получа помощ с мнение, дали турболенцията и налягането ще окажат влияние на процеса. Нямаше отговор, но както по-късно установих почват едни вибрации и трептене на клапаните, когато налягането върху тях се окаже достатъчно да ги натисне. Намаляване скоростта на помпата нормализира процеса. Сега около 9-13 вата са достатъчни да топлят къщата.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон окт 19, 2020 11:19 pmves-ko написа:
Това последното го бях пропуснал :)
Аз си я правих инсталацията. Хей ръчички, хей ги две :) :supz:
Купих си горелка, припой и паста, четох, гледах клипчета как се прави, пробвах, и така... малко по малко, и стана.
Много четене, мислене, мерене, чертане и т.н. падна, но резултата си заслужава усилията.
Ето я цялата помпена група след буфера:
отляво: 'бойлер' - 'отопл.таван' - 'отопл.етаж' (връщащата е обща)

20201019_173027.jpg
Браво, адмирации, перфектно изпълнение. Само малко изолацийка за гарнитура му требе :)
Трифон П.Трифонов написа:
Знам един проблемен Херц. Адмирации, че го споделяш!
Термовар (Термодар) вероятно не е проблемен, а просто не е с пълно разделяне на потоците. Малкият кръг остава постоянно отворен, което скопява циркулацията към радиаторите, при системи с 1 помпа. Има си подходяш.що приложение, но в друга схема.
Е, не е един, на много места съм преправял инсталации, за да сложа с изнесен сензор, а някъде съм ги изтърбушвал и затварям байпаса, за да остане без трипътен. Някои бройки си работят безпроблемно, а някои още от поставянето започват с проблемите. При Термовара пък проблемите започват след няколко години работа, никога отначало. Малкия кръг си го ограничавам с кран, не е там проблема
пон окт 19, 2020 11:37 pmEvgeniy написа:
Показал съм потока на напълно отворен вентил, с идеята да получа помощ с мнение, дали турболенцията и налягането ще окажат влияние на процеса. Нямаше отговор, но както по-късно установих почват едни вибрации и трептене на клапаните, когато налягането върху тях се окаже достатъчно да ги натисне. Намаляване скоростта на помпата нормализира процеса. Сега около 9-13 вата са достатъчни да топлят къщата.
Е, ясно е кое на къде.
Пружинковите истории ги траях един (първият) сезон. Пружинна невъзвратна клапа, поставена пред инверторна помпа. В определени моменти се получаваха вибрации в тръбите, точно когато се изравняваха напорът на помпата и силата на пружината. Кастрирах я на пролет.

Да, Лазаре. От многото четене, дето сте писали, навсякъде поставям кран, макар да се оказва, че не е необходим. Избирам само с пълно отделяне и като експериментирам с притваряне на крана, оказва се, че няма кой да топли патрончето и всичко спира. Прегрява печката.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако е с пълно отделяне няма нужда да се притваря крана на байпаса, но кран никога не е излишен - най-малкото за отцепване :)
filmatoplo - майстор
:? За проблемни вентили с пряко действие Херц не знаех ,въпреки ,че веднъж нещо не ми хареса как заработи един кръг подово .
filmatoplo - майстор
Твоята ме подведе.Драснах аз една .

Прикачен файл

122217011_1786689698145939_3943533900787300765_n.jpg
122217011_1786689698145939_3943533900787300765_n.jpg (19.53 KиБ) Видяна 930 пъти

Прикачен файл

DSC_0102.JPG
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 46

Тема "Избор на термостатичен трипътен вентил за котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: