Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sokolov.91 - майстор
пет окт 23, 2020 11:55 pmLazarGanev написа:
Ако беше се сетил да притвориш някой кран, за да намалиш дебита на помпата, щеше да се убедиш, че са ти грешни изводите.
За протокола проверих с калкулатора на Корадо и се оказа, че радиатор тип 22 600х2300 в режим 60/58/21 има мощност не 4кВт, а 2680Вт. Ако стаята е била студена е трудно с тая мощност да получиш ударно затопляне, трябва повече време, но ти си се стреснал за финансовия резултат. Сега на газ е по-евтино и радиаторите бачкат постоянно, къщата е климатизирана, затова се топлиш с по-ниска температура. А не че практиката опровергава теорията, няма как да стане :)
Експеримента го проведох за над 24 часа, но да кажем 24. Писах го това. 24 часа не са ли достатъчни да се климатизира стаята. Пък и какво има да се климатизира? Това ми беше всекидневна. Гася кюмбето и пускам постановката за 24 часа и виждам какво става. Не да ме е било страх да не изхарчи 3лв ток.
Както и да е...
LazarGanev - "Велик майстор"
Ти казваш, че нагревателя е работил 24 часа без да изключва термостата, нали? В същото време казваш, че нагревателя е бил 4кВт, а производителят на радиатора казва, че при твоите условия 60/58/21, мощността на радиатора е 2688Вт. Кой ги отдава останалите 1312Вт, че да е системата в равновесие? От друга страна, ако този радиатор работи 24 часа с тази мощност 2,7кВт, той отдава по 60Вт/м2 към стаята. Ако стайната температура стои постоянно на 21*С и не може да се вдигне, това означава, че радиаторът покрива точно топлозагубите на стаята, а това е страшно много - такива топлозагуби отговарят на къща без изолация и с калпава дървена дограма. Това са 24ч х 2,7кВт=65кВтч или около 13лв по средна тарифа за денонощието и то само за една стая 17м2. Ако нагревателят е 4кВт, както ти твърдиш, това означава 24х4=96кВтч енергия или около 20лв за отопление на стая 17м2 за едно денонощие! Това според тебе може ли да е вярно или има нещо гнило в експеримента? Според мен е второто и предпочитам да се доверя на теорията, а не на експеримента.
bmwww - специалист
Точно това и аз казвам , и даже замервания правих вчера , но колегата го е написал на обратно . При по-бавна скорост на въртене на водата тя се загрява по-бързо - 4.5 мин в случая , докато при по-бърза 7.5мин . Спорих с чичо ми цяла вечер и той си твърдеше точно същото като колегата - водата нямала време да изтине при по-бърза скорост на помпата и затова само се догрявала което пак ставало много по-бързо - да ама не . Точно обратното .

Между другото системата е аналог на тази при колите , където помпата се върти страшно бързо за да не загрява(прегрява) колата , че даже ако не смогва е предвиден термостат който отваря големия кръг .
Последна промяна от bmwww на съб окт 24, 2020 9:13 am, променено общо 1 път.
sokolov.91 - майстор
съб окт 24, 2020 8:32 amLazarGanev написа:
Ти казваш, че нагревателя е работил 24 часа без да изключва термостата, нали? В същото време казваш, че нагревателя е бил 4кВт, а производителят на радиатора казва, че при твоите условия 60/58/21, мощността на радиатора е 2688Вт. Кой ги отдава останалите 1312Вт, че да е системата в равновесие? От друга страна, ако този радиатор работи 24 часа с тази мощност 2,7кВт, той отдава по 60Вт/м2 към стаята. Ако стайната температура стои постоянно на 21*С и не може да се вдигне, това означава, че радиаторът покрива точно топлозагубите на стаята, а това е страшно много - такива топлозагуби отговарят на къща без изолация и с калпава дървена дограма. Това са 24ч х 2,7кВт=65кВтч или около 13лв по средна тарифа за денонощието и то само за една стая 17м2. Ако нагревателят е 4кВт, както ти твърдиш, това означава 24х4=96кВтч енергия или около 20лв за отопление на стая 17м2 за едно денонощие! Това според тебе може ли да е вярно или има нещо гнило в експеримента? Според мен е второто и предпочитам да се доверя на теорията, а не на експеримента.
Много ще оспамим темата ако продължаваме... Аз не случайно плащах по близо 400лв газ за 60 квадрата етаж.
morfei1 - специалист
пет окт 23, 2020 12:48 pmsokolov.91 написа:
защото минава транзит така да се каже през топлообменниците в стаите (дали радиатори, дали конвектори) и няма време да да отдаде енергия, а си се връща топла в котела.
Ако това се случи хипопетично - не смятам, че е възможно, това ще рече, че стаята е стоплена достатъчно от което следва:

-котела ще изключи по температура
-главата ще затвори радиатора
-стайният ще изключи котела.

Водата според мен, никога не може да върви транзит през радиатора.
Дали? https://photos.app.goo.gl/n1U1BpP7ZBSSEmcS8
Двете крайности
Канче на котлона, водата не се движи, все едно помпата е спряна, подобно съвета на Лазар да се притвори кран.

Канче на котлона, но преди да заври, подменяме част от водата, като не изхвърляме, а малко по късно вадим пак и връщаме поизстиналата.

Кога ще заври по бързо?

пп. Всъщност имах предвид като дебит, без ограничения от кранове.
Ако няма температурна разлика, също ще върви транзит.
Колкото е по голяма разликата, в полза на топлоносител, толкова повече пътници (градуси) ще скачат в движение в стаята.

Тема "Съвет за темперетурен датчик за газово котле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: