Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Още при горенето се образува нажежена маса в огнището , като се загаси камината и издухва накрая вентилатора -не отхфърча нацяло ,застива като пепел.Затова трябва да и се въздейства още при горене до колкото е възможно.
neidox - специалист
https://dox.abv.bg/download?id=6bcf7323c9#
Това е от дъното на кошница отгоре има пепел само. Камината не се гаси редува поддържане и Р1
auubau - напреднал
Миналогодишните ми пелети правеха подобно нещо. Бяха от смесена дървесина, основно широколистна, но направени от много финно смлян талаш. Определено бяха по-калорочни, но и пепелта им е доста. Почти цяла зима се борих да не се получава тази сгур, която се образуваше най-вече като слезе на Р1 и Поддържане. Намалих доста дозите и пак имаше от време на време сгур. Сега с новите иглолистни смесвам по малко от старите и е добре.
filmatoplo - майстор
Да образува се при по малко въздух ,почти не може да се избегне при работа на 1 и поддържане .Пробвайте с почистване по време на работа с вентилатора ,като сработва по често .Ако това не дава резултати -остава гасене на камината и почистване на кошницата механично по веднъж на ден .
шоп - майстор
съб окт 24, 2020 7:41 pmfilmatoplo написа:
Ако това не дава резултати -остава гасене на камината и почистване на кошницата механично по веднъж на ден .
Това не е никак добра переспектива :shock:
Губи се смисъла на инвестицията и надеждата за автоматизирано отопление.
filmatoplo - майстор
Аз не правя шлаката в кошницата . :) Затова се прави проба с разни пелети ,и които не образуват това тях избираш.Разчита се главно на добри пелети,оптимално горене и добро издухване при почистване с вентилатора ,едно от нещата да е сгрешено и ето резултата.
Последна промяна от filmatoplo на съб окт 24, 2020 8:17 pm, променено общо 1 път.
Антон С. - специалист
съб окт 24, 2020 6:56 pmneidox написа:
Това е от дъното на кошница отгоре има пепел само. Камината не се гаси редува поддържане и Р1
Малииии... Май проблемът не е само във въглищата. Колко квадрата топлиш? Какви мощности са ти нужни? Май ще трябва да преправяш кошницата като за 10ка.
neidox - специалист
съб окт 24, 2020 7:41 pmfilmatoplo написа:
Да образува се при по малко въздух ,почти не може да се избегне при работа на 1 и поддържане .Пробвайте с почистване по време на работа с вентилатора ,като сработва по често .Ако това не дава резултати -остава гасене на камината и почистване на кошницата механично по веднъж на ден .
Сега съм задал почистване на 2 мин по 7 сек намалиха и дозата на запалване от 70 на 60 сек и вдигнах вентилатора на мощностите за сега изглежда дата по добре . Утрепсутрин ще се види дали има ефект. Относно чистенето на 12 часа не ме притеснява.
neidox - специалист
съб окт 24, 2020 8:15 pmАнтон С. написа:
съб окт 24, 2020 6:56 pmneidox написа:
Малииии... Май проблемът не е само във въглищата. Колко квадрата топлиш? Какви мощности са ти нужни? Май ще трябва да преправяш кошницата като за 10ка.
За първа година съм на пелени, до сега бях с виадрус 30 kw. 120 кв. Топла 14 kw са ми мощностите но съм с термоглави и още не е толкова студено
Антон С. - специалист
Отговорът е прост - голяма ти е. Чети назад в темата и преправи кошницата. А и за пелети може да мислиш - за смесване с тези, които имаш. И после отново настройки.

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: