Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
pavelvasilev - специалист
Благодаря за съвета,като го разделя харда внимателно ще пиша дали не съм направил беля :)

Имам друга молба надявам се да не ви досадя с моите проблеми но как стои въпроса с БГ интерфейс на Vista home premium sp1 лицензирана е, зле съм с английския и затова много искам ако може стъпка по стъпка и по възможност с илюстрации как да процедирам като разбира се не искам въпросния бг интерфейс да ми направи някоя мизерия или ограничи Вистата по някакъв начин!
Огромно благодарско от мен предварително :)
Johny - майстор
pavelvasilev написа:
Благодаря за съвета,като го разделя харда внимателно ще пиша дали не съм направил беля :)

Имам друга молба надявам се да не ви досадя с моите проблеми но как стои въпроса с БГ интерфейс на Vista home premium sp1 лицензирана е, зле съм с английския и затова много искам ако може стъпка по стъпка и по възможност с илюстрации как да процедирам като разбира се не искам въпросния бг интерфейс да ми направи някоя мизерия или ограничи Вистата по някакъв начин!
Огромно благодарско от мен предварително :)
За мене побългаряването на Windows-a, именно побългаряването, а не превода, извинявай, е тъпа работа. Преведени са само някои някой неща и това води само до объркване.
Постарай се да запомниш от английски какво произтича от повечето команди и термини. Аз ползавам и електронен преводач, като "Сократ" например, който превежда и цели изречения, но само че на руски. Има смисъл да ползваш на български някои приложни програми като Word например, но се постарай като цяло да се справяш на английски. Добра книга за обучение е "Приложна компютърна грамотност" на Борислав Червеняков: http://www.namerimi.com/products/%D0%9F ... %20205784/
Ако все пак държиш за Виста на български-потърси при чичко Гугъл. Има много написано по въпроса.
wire - напреднал
Разделянето на харда няма да развали вистата :lol: Даже ако имаш 200гб свободни, ще ти даде да отделиш по-малко 160-170 примерно. :wink: Максимално можеш да разделяш до 3 части под виста. Да не забравиш да си оставиш поне 50Гб в дяла на вистата :callsign:
А това с побългаряването си е жив та*ак. Няма голям смисъл. Понякога дори пречи. Аз имах ХР на български, но повечето от нящата, които праве си бяха инстинктивни, вече научени и общо взето няма значение на какъв език е било. :) Дори веднъж на една конференция ме питаха дали знам холандски, защото доста добре се справях с необходимите настройки :-D
pavelvasilev - специалист
wire написа:
Разделянето на харда няма да развали вистата :lol: Даже ако имаш 200гб свободни, ще ти даде да отделиш по-малко 160-170 примерно. :wink: Максимално можеш да разделяш до 3 части под виста. Да не забравиш да си оставиш поне 50Гб в дяла на вистата :callsign:
А това с побългаряването си е жив та*ак. Няма голям смисъл. Понякога дори пречи. Аз имах ХР на български, но повечето от нящата, които праве си бяха инстинктивни, вече научени и общо взето няма значение на какъв език е било. :) Дори веднъж на една конференция ме питаха дали знам холандски, защото доста добре се справях с необходимите настройки :-D

Всичко е наред,форматирах го вчера и направих 2 дяла D: и F: по 40гб а C: го оставих с 170 гб засега всичко е ок,благодаря за съветите :)
montoya - майстор
За вистата ако го има за твоята версия от уиндоус ъпдейт си изтегли български езиков интерфейс.
Превода при виста и ХР няма нищо общо. Аз съм с виста ултимейт българизирана и единственото нещо в компа което е на англииски е именно секцията уиндоус ъпдейт. Хелпа е на български и ако ти трябва помощ е преведен много хубаво.
Johny - майстор
Пропуснах да ти кажа, но разумното е дяла на който ти е Windows-a/обикновенно С/, да е най-малък. За Виста е достаъчно 25-30Gb. Тъй като там се съхранява ОС и оперативната информация. Информацията за постоянно, се съхранява на някой друг дял. При преинсталация, което неизбежно се случва, ти би загубил всичко, ако е на дяла с Windows-a.
Ako ползваш 2 операционни системи/OС/, то С трябва да ти е около 1Gb, ОС да ги инсталираш на другите дялове. На С винаги се записват boot-файловете и преинсталацията на едната ОС би те лишила от възможността да ползваш другата. Не че няма начин, но си усложняваш живота. На "картинката", която съм качил, съм организирал точно по този начин дяловете си. Третия дял-Е, съм го отделил за Виста, но не ми харесва и за сега се въздържам от нея.

Можеш да подредиш буквите на отделните дялове като последваш следния път: С:\Documents and Settings\All Users\Start Menu\Programs\Administrative Tools, след което ->Computer Management->Disk Management ->десен бутон в/у съответният дял или устройство ->Change Drive Letter и там вече ще се ориентираш.
Това е за ХР, но за Виста е същото или аналогично.
bigshop - специалист
Съгласен съм с Johny, че обем от 170 Gb на C диска е много. 25-30Gb са достатъчни за XP. Но тези дни се сблъсках с Vista и се оказа, че тя заема повечко място, така че са необходими 40-50Gb. Пък ако човек инсталира всичко, което види, тогава може да трябват повече. Разбира се, винаги може да се инсталират програми и на другите дискове.
Това, което трябва да се подчертае, че е добра практика на C диска да се намират само операционната система и инсталираните програми.
Johny - майстор
bigshop написа:
Съгласен съм с Johny, че обем от 170 Gb на C диска е много. 25-30Gb са достатъчни за XP. Но тези дни се сблъсках с Vista и се оказа, че тя заема повечко място, така че са необходими 40-50Gb. Пък ако човек инсталира всичко, което види, тогава може да трябват повече. Разбира се, винаги може да се инсталират програми и на другите дискове.
Това, което трябва да се подчертае, че е добра практика на C диска да се намират само операционната система и инсталираните програми.
Прав си за инасталирането, но доколкото си спомням Вистата ми заемаше от сила 15Gb с драйверите и т.н. . След това за офис пакета и Corel Draw, които гълтат най-много дисково пространство и още десетина по-малки програми, са предостатъчни 6-7 Gb. А по-големи програми като игрите на сина от по 4 до 10,12 Gb, ги инсталирам на друг дял. На десктопа ти остават само препратките от тях.
montoya - майстор
Johny написа:
bigshop написа:
Прав си за инасталирането, но доколкото си спомням Вистата ми заемаше от сила 15Gb с драйверите и т.н. . След това за офис пакета и Corel Draw, които гълтат най-много дисково пространство и още десетина по-малки програми, са предостатъчни 6-7 Gb. А по-големи програми като игрите на сина от по 4 до 10,12 Gb, ги инсталирам на друг дял. На десктопа ти остават само препратките от тях.
Дамм, многото дисково пространство води до чудене какво да се прави. :-D
Първата лично моя пишеща машина с 5ГБ твърд диск и инсталирано ХР на 3ГБ място. Другите за малко музика и некой документ.
Първата ми пък служебна такава беше с хард диск 500 МБ и уин 95. Мъка!
При мен Вистата е 15ГБ както каза Джони, а диск С съм го оставил 50ГБ щото не мисля че са ми необходими повече, дори и при инталиране на тегави игри. НФС ъндърковер около 8ГБ място, тва другото НФС карбон и то около 8ГБ, Мост уантед около 4ГБ. и пак ще има място при оставени 50, затова мисля че повече не е нужно.
От технотата не препоръчвам на никои да си взима какъвто и да е лаптоп.

Тема "Лаптоп,... мнението ви..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: