Здравейте, потърсих подобна тема, но не успях да открия. Търся решение за изглаждане на таван в стара къща, около 50 годишна. Структурата на мазилката не мога да я определя с точност, но е цимент с пясък, като пясъка преобладава. Интересното е, че на повърхноста мазилката е здрава (не се рони и няма пукнатини), но когато я компроментирам с метален инструмент навътре си се рони дори и при натиск с ръка. Дебелината е около 1-2 см и е относително равна, но седи груба, а имам желание да я изгладя максимално. В същото време се опитвам да избегна момента с гипсокартон поради това, че помещението е малко и ще се ползва за спалня и не ми е необходимо да затварям много пари в направата на таван, но все пак искам да има завършен вид след цялостен ремонт. Нямам опит в строителството и съм замислил сам да се справя конкретно с тавана. Знам, че най-доброто решение е да се премахне до здрава основа и от там да се предприеме действие, но се допитвам до вас в случай, че е възможен вариант да се избегне цялия прахоляк и директно да го загладя в сегашното си състояние. Идеята ми е да използвам гипсово лепило за основа и грубо изравняване на повърхността, а след това финна шпакловка от рода на шийтрок. Съответно какъв грунд да се използва преди първоначалнотн нанасяне и след това в етапа между лепилото и шпакловката. Отворен съм за препоръки, предложения и критики. Хубав ден на всички.

Каквото и да направите, Успех!