• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 46
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
пет окт 23, 2020 2:49 pmfilmatoplo написа:
помпата е 25/40 и е на втора степен -разлика подаване и връщане в камината 5 градуса когато е в нормален режим
Филме това са много добри резултати. Поздравления!
Разбира се мощостта ти е малка, но за тази помпа е отлично положението.

При мен е малко сложно положението, защото трябва да 23-25 киловата от термопомпата да ги "транспортирам" до водното подово и конвекторите с делта Т 3-4градуса:-)))) :rolleyes:
Последна промяна от шоп на пет окт 23, 2020 5:56 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Датчика за бгв ми е излишен и съм го свързал информативно на въщащата вода и сравнявам вход -изход на камината .Понеже преди камината има сбор на връщащата от лира ,радиатори и бойлер -роля играе бойлера ,предполагам ако той и лирата са спрени -разликата може да се увеличи малко .Веднъж загрят бойлера играе -буфер.Това се прилага при термопомпите да намали дефрост -скоро ще е Актуална тема :wink: .
filmatoplo - майстор
:wink: Като оставим настрана руските тъпотии в котелното -поне става ясно устройството на вентила.
andy_forresite - майстор
И аз съм сложил датчика за бойлер (pt100) на входа на казана в капилярка и съм подпъхнал и вата зад него колкото да се запуши дупката. На изходящата на грейковци им е ясно - pt1000 в оставеното фабрично място за него.
По принцип pt1000 е с отклонение 1%. Този за бойлер не знам, но може и да показва глупости. Нямам точна представа. По тези два датчика виждам делта радиатори. Когато съм ги сравнявал под 14 не е имало. С бойлер се стеснява малко.
На колекторите сложих едни крайни елементи с аналогови термометри. Алеле майко тва кви отклонения има. Не знам защо съм ги помислил за италиански. Пак показват 14 разлика, само дето са 53/39 вместо 61/47. Хвана да им поместя циферблатите като им махна пластмасовите стъкла и ще се сверят.
fbr - майстор
И пак ти казвам, че вко приложиш схемата на филма с втора помпа и втори байпас, ще постигнеш мечтата си 4-6 градуса температурна разлика по радиаторите.
morfei1 - специалист
Мойта разлика днеска я следих 7-8C твърдо. Датчика на входа мери през 0.25C, стандартния датчик на горелката на изхода мери през 1C.
andy_forresite - майстор
Тези делти зависят от много работи. Дължина и диаметър на тръбите, изолирани или не тръби, големина на радиаторите на всяка отделна линия, пропорция ширина : височина на радиатора, присъединяването – дали е едностранно (горно или долно) или двустранно (долно двустранно или диагонално), разстояния при монтажа на радиаторите от пода, наличие на завеси върху тях, предмети отдолу пред радиаторите, на предмети/дрехи върху самите радиатори, чисти ли са отвътре конвекторните ламели, термостатичните вентили и глави какви са, за колко време настъпва притварянето на радиаторите. В зимни условия, когато радиаторите са отворени дълго време, може да се очаква малка делта. Сега тъкмо се нагреят и почва притваряне от главите. Какви делта 5-7 градуса измервате просто не знам.
Между другото, намалих котелната на 2 ст и колекторната на 1 ст при темперирана система и стаи. Сигурно ще видя разликата при следващия студен старт. Предполагам горелката ще се докопа да мощност 2 и ще „свърши работата“ на втора, вместо на трета. Като превключа колекторната на трета при студен старт, температурата на водата пада под тази за вкл./изкл. на помпите. Не стоях да чакам ще има ли „втори цикъл“ тръгни-спри на помпичките. Какво да ви кажа, бързо действа отоплението. Повече време отнема докато се запали и разгори самата горелка.

FBR, аз знам ли по този байпас коя вода ще премине :) Не разбирам как байпаса ще намали делтата. Може с по-мощни помпи да се отразява на шум или нещо друго, но сега нищо страшно не се случва.

Все пропускам да кажа да не си взимате такъв вентил за котела си с цел гарантиране опр. темп. на връщащата се вода към входа му. Може да се ползва за други работи - за пускане на линия отопление след като се е затоплил бойлер; за отваряне на линия от слънчеви панели към радиатори след загряване на буфер; към буфер след бойлери ... и за подово става.
morfei1 - специалист
Адни ми тъй е зависи от много неща. Не знам ти как мериш "Делти" ма ако на глави отворени на 50-100% викаш притворени или затворени......
На затворени глави "делти" не меря, щот при 3 затворени глави от общо 12, горелката минава врежим изключване по команда.

До колкото ми е известно, колкото е по-голяма ДТ вход/изход, от толкова по-малка скорост на помпата се нуждаеш при подаване на еднакво количество енергия да речем 20KW, за да я транспортираш от точка A до точка Б. Съответно, при по-малка делта, имаш нужда от по-голяма скорост за да транспортираш същото количество енергия.

Ти си прави изводите на прав път ли си с тея помпи дет си ги наредил... според мен не си :roll:
Последна промяна от morfei1 на пон окт 26, 2020 10:11 pm, променено общо 1 път.
пон окт 26, 2020 6:17 pmmorfei1 написа:
...
Ти си прави изводите на прав път ли си с тея помпи дет си ги наредил... според мен не си :roll:
Естествено, че не е.
На него му е достатъчна само една 25/40 и на скорост 1, освен ако няма по малка, но тези неща ги осъзнава бавно, лека-полека, по трудния начин и докато си мисли, че не го обичаме.
Ти топлиш ли 2 етажа на 1 ст.?! Даааа.
На него обаче му щукна идеята за втора помпа, а едни спецеалисти му препоръчват хидравлични изравнители, байпаси...
Това при положение, че вентилънт му е с пълно разделяне на кръговете, както и накрая осъзна, дето е Неправилният вентил.
"Ма кой съм аз, че да ми вярва?"
Дори при Термовар (Термодар), при малки системи, като нашите, нещата се регулират с дросел.
morfei1 - специалист
пон окт 26, 2020 6:39 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ти топлиш ли 2 етажа на 1 ст.?! Даааа.
На него обаче му щукна идеята за втора помпа, а едни спецеалисти му препоръчват хидравлични изравнители, байпаси...
Не само, че ги топля, ами ги топля много по-добре отколкото на 3-та. Благодарение на малко сметки, форумна подкрепа в частност твоя милост.

Няма лошо да се правят експерименти, ама трябва и поука да си вземаме от тях. И аз съм правил доста експерименти, грешни сметки конкретно за парното, но гледам да си вземам поуки.

Голяма част от опита се трупа с вземането на грешни решения, по ирония на съдбата :-D .
Последна промяна от morfei1 на пон окт 26, 2020 10:07 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 46

Тема "Избор на термостатичен трипътен вентил за котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: