Най - вълнуващия въпрос зимно време.
eleonorvelichkov - специалист

С тези експерименти просто искам да покажа какво се случва при горенето без въздух и каква е основната причина за задръстването на кюнците.
нед окт 25, 2020 11:44 pmeleonorvelichkov написа:

С тези експерименти просто искам да покажа какво се случва при горенето без въздух и каква е основната причина за задръстването на кюнците.
Благодаря, от свое име!
Заповядай, да ти покажа никога непочиствани комини!
Винаги ще се получи конденз, в онази колба. С въздуха вкарваш и влага.
Конденз без горене. До тука ясно ли е? Няма горене, няма сажди, но има конденз. Ако и вкараш нещо да гори, при недостиг на кислород, те ти сажди, полепнали по кондензата.
На всеки, който цял живот се е топлил с дърва, му е ясно, че онези клечки бяха "сухи". Относително сухи, до заветните 15-20% влажност, че да горят сносно в печката.
Това, с галошките, беше интересно.
Нищо ново под Слънцето, но ти благодаря отново!
Phantomrider - помощник
нед окт 25, 2020 12:19 pmfilmatoplo написа:
Остави си розетка с капак за чистене по ниско ,а над ния си сложи розетка за фи-80 тръбата или гофре от камината.
Мда, в крайна сметка точно това направих - нова розетка и вратичка, като розетката е същата :-D Малко само ми се стори много пари 30лв за една вратичка, но тя беше единственият по-здрав и плътен вариант от обикновените ламаринки по 4-5лв. (които на всичкото отгоре ги продават по магазините олющени и криви, ужас просто :shock: )
Между другото коминът в крайна сметка се оказа, че е един голям, като е разделен на 2 (някакви сантиметри над вратичката), за да може да не си пречат между двете стаи (които са вече 1). Дупката, която пробих се пада точно под разделителя. Тааа предполагам, че сега ще дърпа и от двете разделения и тягата ще е по-добра? (поправете ме ако греша).
Иначе относно дължината на кюнците - аз по принцип исках изобщо да не се вижда, чисто естетически, а и след проблемните течащи/подпалващи се гофрета.... (с такова ще съм и аз, че да не се чудя как да снаждам, вече го играх миналата зима с едно чудо). Е, ще видим така или иначе тази зима какво ще е положението с конденза, дано не съм неприятно изненадан.
Пришпорвай я по яко, па макар и за кратко! Не я карай да мъждука, че те тогава е възможно да кондензира!
filmatoplo - майстор
По принцип не трябва да се свързват двете цеви на комин в 1 и подвързването на камина .
пон окт 26, 2020 12:19 pmfilmatoplo написа:
По принцип не трябва да се свързват двете цеви на комин в 1 и подвързването на камина .
Казва че двата комина вече обслужват само едно помещение, т.е. направил е един, по голям комин, което може да доведе до други негативи, но коминът е един (1), една цев.
filmatoplo - майстор
Сори ако не съм разбрал :? :)
eleonorvelichkov - специалист
Кондензът не е само вода и други вещества има в кондензата
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D1%84%D1%82
пон окт 26, 2020 2:35 pmeleonorvelichkov написа:
Кондензът не е само вода и други вещества има в кондензата
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D1%84%D1%82
Да, Еленко.
Phantomrider - помощник
пон окт 26, 2020 1:05 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон окт 26, 2020 12:19 pmfilmatoplo написа:
Казва че двата комина вече обслужват само едно помещение, т.е. направил е един, по голям комин, което може да доведе до други негативи, но коминът е един (1), една цев.
До какви други негативи би могло да доведе? Вариант е да се запушва по някакъв начин едната цева... Малко ще е зор през вратичката, нооо ако е наложително.. На мен идеята ми реално беше да не е под разделителя, а да дупна директно от едната страна... ама тъпия му разделител много нагоре се оказа, че започва...

Тема "Разположение на нова розетка за пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: