Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
Да стрелката е мноо важна и требе да се гледа да е в правилната посока. А термо вентилите дека съм срещал, всите беха кеклови.
нед окт 25, 2020 10:25 amkrez7 написа:
и когато качи теммпература, помпата започва да работи, но няма циркулация по системата. Мислех да не е заминала помпата, за това я смених. Но пак е същото. Два пъти източвам системата, за да я обезвъздуша, да няма въздух. И пак същото. До радиаторите достига съвсем малко топлина. Моля за помощ и съвети!!!
Тва снимките с коя помпа са? Не прилича на нова оти е прашасала, но явно е наопаки против циркулацията.
Обърна ли помпата и ков е ефекта?
Обаче за тва в синьото не моа да се въздържа. Как така източваш системата, за да я обезвъздушиш :? Тва нещо мноо подобно действие като наобратно монтираната помпа :?
пон окт 26, 2020 8:00 amkozl написа:
...А термо вентилите дека съм срещал, всите беха кеклови.
...
Ко речи?
kozl - майстор
Те такова:

Прикачен файл:
Т вентил.jpg
Т вентил.jpg (12 KиБ) Видяна 621 пъти
пон окт 26, 2020 9:37 amkozl написа:
Те такова:

Т вентил.jpg
Те ти кеклов кран.
https://www.google.com/imgres?imgurl=ht ... egUIARC8AQ
На онова не можеш да му обърнеш ни конуса, ни О пръстенчето от неправилно монтиране. На кеклата ѝ се обръща или направо изскубва гумичката и запушва отвора, кога се свърже обратно.
А видяли, дека помпата му е на 3та степен? Ептен е наобръщал кекли, ако има по радиаторите. Кранчета с ръчни врътки.
kozl - майстор
Трифоне не става въпрос за повреда на кеклата. Аз съм работил с кеклени СК без гума - метал в метал.

На кеклените кранове има стрелка за посоката на струята, защото работата им е в зависимост от посоката. Налягането на водата трябва да отваря кеклата (конуса), а не да го затваря. На радиаторните вентили също има стрелка на посоката на струята.

На шибърни, сферични и бътерфлай СК няма стрелка за посока на струята, защото работата им не зависи от посоката.

Чакам автора да си обърне помпата и да пише ко стаа :roll:
LazarGanev - "Велик майстор"
пон окт 26, 2020 2:53 pmkozl написа:
На радиаторните вентили също има стрелка на посоката на струята.
Само на термостатичните, на обикновените няма
Димитър Димов - специалист
Охладете малко страстите като изчакате питащият да обърне помпата и рапортува дали има ефект,а дотогава обяснете на онзи с 45KW-ят бош защо му завира котела.
kozl - майстор
Тогава ТОЯ е от необикновените :?
Явно зависи от производителя дали ще го надпише или не или пък производителя е преценил, че може да работи еднакво и в двете посоки :?
Тва според мен зависи от к-цията на придвижващия механизъм към кеклата.

А автора предполагам е потънал в срамов шок и не мое да отговори :-D Да почекаме да се освести :roll:

А докато чекаме, па оти ги не разбутваме кеглите :-D
пон окт 26, 2020 3:55 pmДимитър Димов написа:
Охладете малко страстите като изчакате питащият да обърне помпата и рапортува дали има ефект,а дотогава обяснете на онзи с 45KW-ят бош защо му завира котела.
Честит имен ден, Димитре!
Жив и здрав да си!
Ай сига ша надзърна, ма къде?
Въййй, отиам за боб. Не ми са почва, че голямо питане ше падне.
Тоа път съм сеиржия.
Може па некоя кегла да му е заседнала у филтъра.
andy_forresite - майстор
Вече стана дума - добре е да се монтират два крана. Един между входа на котела и помпата и втория след водния филтър. Така ще може да се прави профилактика на помпата и филтъра без да се източва водата.

За посоката гледах и аз, но не успях да видя нищо от телефона. Чак днес на новия монитор 22" ясно видях. Е, стават такива обърквания. Аз също съм спорил за тази стрелка. Твърденията на отсрещната страна бяха за обозначаване посоката, от която идва водата :lol: . Викам аз ще си ги монтирам по посока на стрелката (водата се движи по посока на стрелката), пък ти като искаш си я сложи и нАпреко.

Тема "Дали е запушена парната инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: