Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
brum - майстор
Чопъра почна да прави проблеми. Купата е стъклена и на дъното има метален водач за ножа. Водача се държи е фиксиран към стъклената купа посредством винт с шайба. Проблема е, че водача превърта по време на работа и уплътненията дават фира.

Та няколко пъти къса уплътнения и все му правя нов. Ползвах силикон от силиконов биберон. Обаче това не спаси положението - като заработи чопъра металният водач почва бавно да се върти. И бавно и славно унищожава уплътненията.

Последният опит беше с силиконово двойно лепяща лента. Обаче тя държи далеч по-малко от силикона от биберон.

Та явно силикон не е правилният материал за уплътненията. Мек е и като се завърти центъра почва да го къса.

Та търся съвети - от какво е най-удачно да направя уплътненията и как да фиксирам този водач да не се върти?
eleonorvelichkov - специалист
пон окт 26, 2020 12:19 pmbrum написа:
Чопъра почна да прави проблеми. Купата е стъклена и на дъното има метален водач за ножа. Водача се държи е фиксиран към стъклената купа посредством винт с шайба. Проблема е, че водача превърта по време на работа и уплътненията дават фира.

Та няколко пъти къса уплътнения и все му правя нов. Ползвах силикон от силиконов биберон. Обаче това не спаси положението - като заработи чопъра металният водач почва бавно да се върти. И бавно и славно унищожава уплътненията.

Последният опит беше с силиконово двойно лепяща лента. Обаче тя държи далеч по-малко от силикона от биберон.

Та явно силикон не е правилният материал за уплътненията. Мек е и като се завърти центъра почва да го къса.

Та търся съвети - от какво е най-удачно да направя уплътненията и как да фиксирам този водач да не се върти?
Ако не е необходимо този държач да се върти просто пробвай да го залепиш с поксипол или нещо подобно епоксидно лепило, аз така на един Бош понеже държача го направили от пластмаса и още първият път като го подържаш малко повече и от триенето държача се разтопи. След това махнах държача отрязах от стар миксер лопатката чопче колкото ми трябваше и в ножа набих солидно количество алуминиево фолио, а самият държач го залепих "течно желязо".
brum - майстор
Силикона от шишетата го бях избрал, защото е годен за контакт с храни. Течното желязо прави ли реакция с нещо като стегне?

Всъщност като се замисля мога да сложа от вътре силиконовият пръстен от биберон, а от вън течен метал и да стегна винта. Така течният метал ще държи да няма превъртане, а силикона да няма контакт между храната и лепилото.

И кой Bosch? Да не би да е MMR08A1, че него заръчах преди час. Поръчах нов, щото за стария съм загубил леко надежда, ама като го знам колко добре работи предпочитам да го пробвам още няколко пъти.
Не, нашият беше комбиниран чопър, пасатор и миксер от телените. Ето този модел https://www.technopolis.bg/bg/Pasatori/ ... 0/p/833044
А тези които гледаш нямам опит с тях, но имахме на Делимано подобен. Оста на мотора и ножа не се заключваха ами като го натиснеш тръгва и като не се заключи добре и моторът се завърти постепенно се изронват шлиците и става за хвърляне.
Сега от Лидъл си взехме един чопър с пасатор и миксер, който също купата не се заключва към чопъра, а както и да завъртиш купата спрямо капака пасва. Има дълбоки канали от усилена пластмаса (подобно на емблемата на Мерцедес) на захващането на оста на чопъра с оста на ножа единствено трябва ножът да е във вертикално положение, за да може да се зацепи и натискаш копчето и мелиш.
brum - майстор
Като гледам снимките на Bosch-а - същият нож и същият захват на ножа към дъното. Очаквам същите проблеми. Още повече ме мотивира да оправя сегашният чопър. От време на време прекарваме сухари през него. Тая пластмасова история за център на ножа май не е смятана да работи на сухо, щото триене бол на това място. Та стъклена купа и метален шиш изглеждат като по-добрата комбинация.

Пореден опит с малко снимки.

Почистих старателно с изопропилов алкохол. Направих ново уплътнение от детски биберон за вътрешната част. Наредих вътрешните части - шиш, голяма шайба и силиконовият пръстен след което стегнах с П образната скоба за да има достъп. Идеята беше скобата да държи силиконовият пръстен под напрежение докато запълвам фугата между шиша и стъклото. Фугата обаче се оказа много тясна и вместо течен метал ползвах секундно лепило. След 6 часа беше стегнало и като хванах шиша с чираците развих винта. После сложих още лепило, шайбата и винт. Навих винта за да пристегне леко външната шайба към основата и след това запечатах обилно с лепило всичко.

Сега от вътрешният край има само неръждаем метал и силикон който е годен за контакт с хранителни продукти. Та няма да го мисля дали не се отделят отрови в храната за бебетата които са основен клиент на уреда.

Та сега би трябвало шиша да седи стегнат и да не превърта. А силиконовата шайба ще си свърши добре работата при положение, че е стегната. Още 6 часа да ми е мирна главата, че лепилото е хванало и ще има нов тест. Ако пак поддаде ще чистя и събирам наново, но с течен метал.

И междувременно заточих леко ножа, че беше пуснал мустак :) .
Прикачен файл:
20201027_063224.jpg
Прикачен файл:
20201027_063247.jpg
Прикачен файл:
20201027_063317.jpg
Малко ме притеснява това секундно лепило, защото при миене на купата може да падне, а течният "метал"(реално това е епоксидна смола) можеш да изградиш структура реално ако имаш калъп можеш нова купа да си направиш. Аз затова в моя случай го ползвах, защото купата беше пробита там , където беше държача и с това лепило много лесно затворих дупката и държача се залепи. Преди това пробвах да затворя дупката като топя пластмаса с поялника получи се долу горе, но държача не можа добре да се залепи, а с епоксидното лепило стана. Докато купата не падна няколко пъти на земята и не се счупиха едни неща от захващането към мотора и малко по-късно от това, че там мърда се изрони и оста на мотора и вече за нищо не става.
brum - майстор
И мен. Ама фугата между шиша и купата беше много малка. Надявам се дебелият слой лепило да устиска по-дълго отколкото купата. Като изсъхне мисля да го мина и с лак за нокти, за да го запечатам тотално за вода.

Иначе първият тест мина успешно. Въртя и буча 5 минути, позагря малко около водача (шиша), но водача не мръдна.

Че взех и да му оправя двете степенни дето не работят от както го имаме. Между първа и втора степен разликата е един диод. Сложих 10А (10А10) на мястото на старият 3А (1N4008) диод. Старият беше изгорял.

Тема "Ремонт на чопър със стъклена купа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: