• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Master_Kenobi - V.I.P.
ror написа:
В така наречената "изгода", влиза не само цената на горивото, а комфорт, удобство, чистота на отопление, отделено време за обслужване (за някои времето е пари). И така, с тези фактори още ли ти е много по-изгодно, или не чак толкова? То е ясно на всички, че с дърва е най-евтино.
Има го и тоя момент, има хамалогия при отопление с дърва. Ако се отоплява апартамент сигурно е доста неудобно.
Но от друга страна, ако са пелети и е в къща... Пелетните котли са автоматизирани на практика колкото газовите.
pipbel - майстор
Точно така, при апартамент на най си кой етаж дървата не са алтернатива. Ама в къща дето са складирани на 5 метра от камината... са си номер 1. В тоя случай може да се нарекат хамалогия само ако си над 80 и си скован от артрита.
А относно пелетите - пак е вярно, ама с едно питане - а къде са те ?
Един ресурс дето не е достатъчен като количество ..... колкото и да е добър - не ми го хвали :| [/quote]
Master_Kenobi - V.I.P.
pipbel написа:
А относно пелетите - пак е вярно, ама с едно питане - а къде са те ?
Как къде?! Доста производители вече ги предлагат и ще стават все повече.
Дори може да си направиш и абонаметна доставка. Като газовите бутилки дето ги разнасят по домовета.

Въпросът сега е да избереш качествени пелети. Или поне така разправят, нямам все още личен опит с тях.
Time2Burn - специалист
Това с пелетите няма да го бъде! Нищо не става от тях. Цената им се дига като на петрола преди година. Със всеки изминал ден. Много се горят - с килограми в час. За един сезон ти трябват тонове 6-7-8 за една къща. Това са хиляди левове. И не е вярно че е чиста работа, остава си пепеляк дето не е никак малко. Вярно е че има и качествени пелети, но пак си хамалуваш. И то с камина. Представям си разхода на котлето какъв ще е - Х 2
Master_Kenobi - V.I.P.
Time2Burn написа:
Представям си разхода на котлето какъв ще е - Х 2
Очевидно и ти нямаш личен опит с тях. Така че, недей да си толкова категоричен.

Нищо от написаното горе не е вярно. Освен това пелетине са еко-гориво и ще бъдат все по-толерирани, както производителите им, така и потребителите им. Така че да се каже "Това с пелетите няма да го бъде!" е доста тъпо. Съжалявам.
Time2Burn - специалист
Нямам опит с пелетите? Че аз втора година се топля с тях, може ли да нямам опит. И кой каза че не е вярно и кое точно. Какво говориш бе човек? Защо въобще говориш неща дето не са ти ясни?
Master_Kenobi - V.I.P.
Ти в камина ли ги ползваш? Каква е? Щото аз тая зима ноблюдавам един котел с пелети. Ми няма пепеляци, зарежда се веднъж седмично, цената е 8-10% по-висока от миналогодишната и не знам за ква къща говориш като казваш 8 гона на сезон.
Никой не отрича, че са едно от най-изгодните горива, само Тайм - най-печен! :-D
Time2Burn - специалист
Да, в камина, отоплявам с много зор 70 квадрата и опуках 3 тона досега, зареждам на 12 часа, защото толкова побира контейнера, водата е на 50 градуса иначе вдига разхода двойно и цената на пелетите е 400 лева на тон без транспорта. Ти не знам къде, как, защо и т.н. ти е по - евтино и супер удобно, ама аз ти казвам от опит и мисля следващия сезон да съм с De Dietrich 30 kw и донбаски въглища. Теб ако те устройват пелетите ти пожелавам успех, но аз не ги препоръчвам на никой.
П.С, миналата година и аз разсъждавах като теб, че ще се увеличи производство, предлагането ще е голямо, еко гориво е все пак.... Ама в БГ не е така, барт ми...
Master_Kenobi - V.I.P.
Май, ти е калпава камината. Каква е? Някаква автоматика има ли?
Що не помисли, че проблемът ти може да не е в горивото?
Time2Burn - специалист
Има, пълна автоматика е. Българска - проторип. С 4 мм соманена водна риза. Работи на 2 бара налягане. Производителя каза че водната риза е 20кВ. Според мен е не повече от 10. Имам 15 радиатора, но за да ми работи в икономичен отоплявам само 5 от тях. Останалите помещения са ми неотопляеми. В най - икономичния режим водата е 50° а разхода е 2.5 кг на час. Инсталацията ми е на 3 етажа, със щранг и 3 колекторни кутий с по 5 отклонения. В инсталацията нямам грешка. Да приемем че камината не е нещо у ред.... Няма как да не е у ред, щом има горене в камерата... Колкото повече пелети хвърляш, толкова по - топло ще става, и толкова повече ще вдигаш разхода...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: