Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
hard_core - специалист
BLUEPUPIL, тези стоманени греди ако лежат само на зид, биха ли вършили работа? Конкретно: бетонна плоча 3х3, 10-15 см. дебелина, лежаща на стените/ няма колони/. Плочата отгоре е тераса и е лежала на дървени греди, но са изгнили и трябва да ги подменя.
BLUEPUPIL - майстор
Ако над зида няма бетонен пояс, не бих
препоръчал да лягат директно на него,
нито стоманени, нито дървени греди;

Ако над зида има плоча без трегери,
може според носимоспособността на
зидарията.
hard_core - специалист
ср окт 28, 2020 4:30 pmBLUEPUPIL написа:
Ако над зида няма бетонен пояс, не бих
препоръчал да лягат директно на него,
нито стоманени, нито дървени греди;

Ако над зида има плоча без трегери,
може според носимоспособността на
зидарията.
Не, няма бетонен пояс. Какъв би бил най удачния вариант в тази ситуация?

Прикачен файл

4.jpg

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
schuldiner - майстор
Не знам, може да недовиждам, ама разкапаната дървения ми прилича на оставащ кофраж с декоративна цел. Иначе ми се струва, че плочата е осигурена с масивни профили... Т.е. само инженер на място може да прецени дали има нужда от нещо и от какво. То ясно, че първо течовете, ама за укрепването да каже.
kr1100 - майстор
@ hard_core - всичко е пари на вятъра. Ти би ли живял в такава къща , а при 1 хубаво земетресение ???
навремето са строили така от немотия - да имат подслон. Времената вече са други и катаклизмите.
koveslav - майстор
ср окт 28, 2020 5:31 pmkr1100 написа:
Времената вече са други и катаклизмите.
Само "времената" са други,катаклизмите са си все същите от сътворението на света,та до сега.Все същата природа си е,но разликата е,че сега си мислим,че можем да се справим с нея...
BLUEPUPIL - майстор
вт окт 27, 2020 7:42 pmhard_core написа:
Плочата отгоре е тераса и е лежала на дървени греди, но са изгнили и трябва да ги подменя.
Сменяй ги и пусни под тях по един поп
покрай стената. Внимателно да не стане
някоя беля.
hard_core - специалист
ср окт 28, 2020 11:07 pmBLUEPUPIL написа:
вт окт 27, 2020 7:42 pmhard_core написа:
Плочата отгоре е тераса и е лежала на дървени греди, но са изгнили и трябва да ги подменя.
Сменяй ги и пусни под тях по един поп
покрай стената. Внимателно да не стане
някоя беля.
Точно за попове си мислех, по два от страна и между тях V или X със същото сечение, но взех да се колебая метал или дърво. Ако е дърво, с какво сечение да е?
@schuldiner да, наистина има П-образни, доста дебели профили над всеки зид
До пролетта трябва да го измисля, че честно да си призная ме притеснява най-много от всичко тая плоча...
schuldiner - майстор
Дървенията от течове ли е изгнила? Щото да не стане имаш профили, т.е. греди под плочата, но арматурата е свършила и самата плоча е брак.
Викай специалист намясто.
hard_core - специалист
schuldiner написа:
Дървенията от течове ли е изгнила? Щото да не стане имаш профили, т.е. греди под плочата, но арматурата е свършила и самата плоча е брак.
Викай специалист намясто.
Благодаря за мнението! Със сигурност ще заведа спец на място. Според мен дървенията е „жертва” на кондез, дървояди и липса на каквато и да е обработка...но аз не съм спец :)

Тема "Въпроси за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: