Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
Трифоне, къде пак отиде в 3-та глуха, кой ти говори за кумини в случая.

Аре да те улеся, на 2 абсолютно едни и същи кумини са сложени 20-ката и 30-ката.
Последна промяна от morfei1 на пон ное 02, 2020 12:18 pm, променено общо 1 път.
пон ное 02, 2020 11:39 ammorfei1 написа:
Трифоне, къде пак отиде в 3-та глуха, кой ти говори за кумини в случая.

Аре да те улеся, на 2 абсолютно едини и същи кумини са сложени 20-ката и 30-ката.
Не, на първи коловоз, защото трите горелки, с еднаквите вентилатори, не работят при еднакви условия. Вентилаторът си е помпа, нали?
Та тия помпи няма да изпомпват еднакво количество флуид, освен ако не са в лаборатория. Тогава би могъл да смяташ и това да е меродавно.
Не ме улесни, но не е проблем да обясня.

При твоят пример, ще се задават различни проценти на вентилаторите.
При някаква гранична стойност, в тягата на хипотетичният комин, 20 би работила добре, но за 30 да не достига и обратно- за 30 да е точен, а за 20 да иска клапичка., дето съм си турил на комина.
morfei1 - специалист
Трифка, говоря ти за стандартни настройки на Грейко, които са правени в завода най-вероятно, на един и същ кумин който отговаря на някакви стандарти, в помещението е осигурено нужното количество пресен въздух, който е с определена температура и влажност. Не ти говоря за потребители, които ползват котлите на различни комини в различни условия.
пон ное 02, 2020 12:08 pmmorfei1 написа:
Добре. Значи просто мохабет.
Каква е идеята? Питаше дали са еднакви- засегна се. Е добре, еднакви са и какво от това? Тези сметки до какво ще доведат? Какво търсим, след като е неприложимо (неадекватно да кажем) в реални условия?
morfei1 - специалист
пон ное 02, 2020 12:30 pmТрифон П.Трифонов написа:
Тези сметки до какво ще доведат? Какво търсим, след като е неприложимо (неадекватно да кажем) в реални условия?
Що тъй си мислиш, бе ТрифУне? Котела ми не е Грейко, нито пък горелката туй го знаеш отдавна. Вентилатора ми не е като на Грейко, но пък е на същия производител, но малко по-малък - дебит. Горелката ми подава на макс 6кг. на мин 1кг. В каквато и горелка да ги гориш тези пелети, както и да ги подаваш, те си искат определеното количество въздух за оптимално горене да постигнеш 25-5Kwh, поне тъй си мисля.

След като подадох същото количество въздух (но не като проценти, а като m3/h) като на Грейко 30-ка за максимална степен, и същото количество въздух като минимална на Грейко 20-ка (като m3/h). Резултата е горивна камера, а и не само - бяла като сняг, нещо което не съм виждал за последните 5 сезона в същия този котел :roll: . Горя си още миналогодишните дървесни боклуци, които са дребни и с доста съдържание на прах.

В моят конкретен случай минималната ми степен на вентилатора по стандартни настройки за моята горелка имаше нужда от корекция -1%, но максималната степен на вентилатора имаше нужда от корекция -44%. Няма смисъл да обяснявам до какво води близо 2-но по-голямото количество подаван въздух от нужното за оптимално горене, изпитъл съм го на гърба си и то повече от 1 сезон, също знам и какво се случва от подаването на по-малко от необходимото количество въздух, също изпитано за 1 сезон.

От което съдя, че подаваното количество въздух спрямо пелетите е доста добре калибрирано при Грейко и ако нещо не е наред, то преблема не е в горелката-котлето.
Последна промяна от morfei1 на пон ное 02, 2020 12:56 pm, променено общо 1 път.
пон ное 02, 2020 12:50 pmmorfei1 написа:
...
Ааа, добре! Щом след няколко години си постигнал желаното, по аналитичния метод, какво по хубаво от това?!
Аз друг цвят не съм виждал, в котелът си. Смятал съм само мотори, печките не ме вълнуват. Не са предизвикателство, исках да кажа.
morfei1 - специалист
пон ное 02, 2020 12:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
Аз друг цвят не съм виждал, в котелът си.
Не си виждал, що си си купил добре калибрирана горелка. За страсти и тръпки няма кво да говорим. Твоите мотори не знам как ги прилагаш в отоплителните инсталации, но аз мойте тръпки и хобита ги прилагам доста успешно. Печките не са ми предизвикателство, ама никакво, но виж за домашния комфорт съм готов на крайности :lol: . Обичам да харча, но не и да пилея или разхищавам повече от необходимото.
пон ное 02, 2020 1:21 pmmorfei1 написа:
пон ное 02, 2020 12:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
Аз друг цвят не съм виждал, в котелът си.
Не си виждал, що си си купил добре калибрирана горелка. За страсти и тръпки няма кво да говорим. Твоите мотори не знам как ги прилагаш в отоплителните инсталации, но аз мойте тръпки и хобита ги прилагам доста успешно. Печките не са ми предизвикателство, ама никакво, но виж за домашния комфорт съм готов на крайности :lol: . Обичам да харча, но не и да пилея или разхищавам повече от необходимото.
Отоплението го поналучка последно време.
Има много общо между двигатели и отопление.
Да остайм мохабета настрана!
Темата е Грейко. Питаше за вентилаторът нещо. Аз намекнах, Филма направо каза. Смятай!
filmatoplo - майстор
:wink: Е за сега поне съм добре ,има моменти рейтинга ми рязко пада в размисли за вторичния въздух ,но Трифон ме поправя :) .
пон ное 02, 2020 2:31 pmfilmatoplo написа:
:wink: има моменти рейтинга ми рязко пада в размисли за вторичния въздух :) .
Това ше го мисля на вечерната молитва.
Има котли с третичен, знаеш, дето никой не ползва. Дори и в инструкцията е загатнато, че би могло да се ползва, но само в подходящ момент. Рядко демек.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: