• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб ное 07, 2020 8:21 amfilmatoplo написа:
По принцип сега е топло и си правим шега с оразмеряването ,аз скептика съм принуден също .Но недай си да се върнат ония зими -бая хора ще включват освен парното :wink: -духалки и маслени радиатори ,че и дървената печка ако им седи :wink: Помня времената когато поставяхме радиатори 200 вата на квадрат ,80 градуса на водата в котела и пак студено -егаси зимите бяха .Сега в топлите зими няма как инсталациите да са толкова преоразмерени . :wink:
Филме, основната разлика отпреди е, че тогава къщите бяха неизолирани и с калпава дограма. Няма как да стане като преди
filmatoplo - майстор
Така е , вече и външните отрицателни температури сумарно годишно са драстично дадолу особено при мен ,тоест под нулата не падат камоли минус -10,-15 .
съб ное 07, 2020 8:16 pmfilmatoplo написа:
Така е , вече и външните отрицателни температури сумарно годишно са драстично дадолу особено при мен .
Хаха, Филме, едно кафенци?!

Забрайл си монтажи на 30 до 50 киловатови котли на къща. Нормална къща, не сарай. И си е било нормално, за тогава. Сега е различно.

За тези 60 квадрата- най малката камина, на цената която може да си позволи.
Ако може повече, нека е термопомпа.
filmatoplo - майстор
:) Не си видял как ме гледат странно като им казвам малки мощности сега особено за камините. :wink: Едвам успявам да ги преборя на 30% 70 още упорстват.
Филме, ашколсун, че почнахте да ратувате, не за малки, а за подходящи мощности, че много зеха да са оплакват от инсталатори.
filmatoplo - майстор
О кориози много ,ама няма как някой друг да пусна да му гледам сеира.
bobodebeliq - помощник
За Равелито - разбирам че е двойно по-скъпа и мисля че наистина е с ламбда сонда тази. Въпросът ми беше дали някой е работил с такава и дали тези екстри наистина работят и не са проблемни. Има и много нови скъпи коли пълни с екстри, обаче като вземеш да я караш и виждаш че май си се прецакал.
@шоп благодаря много за съвета, много си прав за климатиците и леснотата на употребата им. Обаче за баща ми комфорта който създава климатика е много по-различен от този който се създава от огън и радиатори. Пък и мерак има човека, гледам и на това да угодя. А иначе какъв дим в случаят с пелетната камина? Аз си представям че се зарежда един път на ден и се чисти един път на ден. Един път в седмицата по сериозно изчистване с изчегърквае на нагара по чашката. Грешни ли са ми представите? Не съм ползвал и не знам каква е реалността - с печката на дърва мъкнеш дърва по цял ден и постоянно отваряш да слагаш вътре дърва и се окъдява стабилно.
За термопомпите чувам доста смесени мнения и не ми се струва разумна инвестиция за моят случай.
bmahob - майстор
Зависи от мн неща но аз отварям колега за всякакво чистене барабар с кошницата веднъж седмично, рекорда ми е 10дни-12дни
pechkata - специалист
нед ное 08, 2020 9:19 ambobodebeliq написа:

За термопомпите чувам доста смесени мнения и не ми се струва разумна инвестиция за моят случай.
И аз съм на същото мнение - макар че шефа ми е сложил 5 ТП на имотите си...
Равносметка:
- едно пале пелети средно на месец 250/450 лв.
- ТП за 150 квадрата гори 250/350 лв. на месец
- котле със горелка 5000 лв. - хубав
- ТП задължително с буфер и салтана покрай него 10 000/12 000 лв.
- хамалогия - ама тя не се брои :-D
Колко сезона трябва да се избие разликата на ТП-та - от 100 лв. на месец... :?
Огъня си е огън... :supz:
filmatoplo - майстор
Митничарите от Свиленград са с термопомпи . :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Подходяща пелетна камина за малка къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: