• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
нед ное 08, 2020 3:04 pmGeorgiev8911 написа:
Кофти работа.... Ако взема 32 кв котел за пелети няма ли да е по-добре отколкото да се надявам някой да купи моята горелка и да взема горелка за моя котел който е пригоден за твърдо гориво.... Няма ли да насмага големия котел и загубите да са по - малки... .. В момента съм намалил мощността на на 3 степен от 5 възможни... Да видим какво ще стане..... Нищо не им пише в ръководството на тоя златен огън.... То даже на ръководството пише Марели..... Затова вълка му е дебел врата, защото си върши работата сам... Трябваше първо да питам във форума, тогава да ходя в магазина и да слушам търговци
Така още повече ще се забатачиш, защото ще трябва да монтираш и Буфер. 300л не е Буфер, в случая. На теб ще ти е необходим 750-800 до 1000. Освен цената на тоя гюм, се дават още толкова за периферия.
Лазар писа нещо. Най безболезнено е. Горелката Чао и нова 20ка.
Моето мнение е, всичко Чао и Грейко Експерт 20.
morfei1 - специалист
нед ное 08, 2020 3:04 pmGeorgiev8911 написа:
В момента съм намалил мощността на на 3 степен от 5 възможни... Да видим какво ще стане.....

Тва е възможно най-доброто и икономично, което можеш да направиш при свирен мач. Не бързай да продаваш, квото и да вземеш за да направиш 20kw все ще са ти необходими 4кг. пелети.
Georgiev8911 - напреднал
За 5 дни засякох при авто настройки ми харчи 90 - 100 кг прелети на Шумен Лес пелетс... Сега ще следя... Пълня бункера довечера и да видим за 5 дни колко ще харчи... Не зная дали е много или малко, но сега нямаше такива студове.... Искам системата да функционира максимално добре и правилно за възможностите си.
andy_forresite - майстор
нед ное 08, 2020 3:37 pmmorfei1 написа:
Тва е възможно най-доброто и икономично, което можеш да направиш при свирен мач. Не бързай да продаваш, квото и да вземеш за да направиш 20kw все ще са ти необходими 4кг. пелети.
Четирите кг/час лесно се правят. Всичко, което може да се купи с мощност 20 киловата, ще изгаря 4 кг/час пелети. Колко киловата реална топлинна мощност ще се усвоят е друг въпрос.
Спомням си само един човек с топломер - Вичи. Къде изчезна този човек? Има котел пелетерм и с дървесни пелети докарваше чисто 3.5 киловатчаса от килограм. Не че горелката е седяла с разход 1 кг/час. Тя си гори на повече. Става въпрос за усвоената енергия към системата. Беше предложил, ако добре си спомням, кашон ракия на всеки, който му накара котела да усвои 4 kwh. А масово се спрягат по 5 киловатчаса от 1 кг. Невъзможно, но който иска да вярва че взима и по 10 от 1 кг :) . Аз ако си изчисля топлозагубите на 10 kwh при някакви условия и се получи разход на пелети от 2 кг/ч за някакъв период, ще си кажа дааа, методиката е вярна, аз съм изчислил всичко правилно с точните коефициенти и ето истината - 1 кг пелети дават 5 киловата енергия. А всъщност истината да е че топлозагубите са не са били 10, а 7 kwh и вече усвоената топл. енергия от кг гориво е 3.5 kwh. Аз съм виждал чувалета с 5.5 kw. Нищо, тя дървесината е до 4 и малко суха на барут, ама щом пък така пишат ... хаха.

Георгиев, твоята система как работи? Загряваш 300-те литра и горелката се гаси, изчерпваш горещата вода и горелката се пали пак да я загрее и тн, така ли? Явно си със стаен термостат. С намалена мощност на 18 kw ще ти даде приемлив разход.
morfei1 - специалист
Анди, 4,7kw - 25% - 3.5kw.

Производителите дават за повечето пелетни котли 90% КПД, ма никой не споменава при какви точно условия, също като обявения разход при колите. Останалите 15% къде са му отишли, зависи от много неща. Температура на котел, мощност на горелка, калоричност на пелети и т.н.т и т.н.т.

Няма как да имаш 90% КПД на 1-ва - 5kw при 80C., поне според мен. Виж ако си на 20kw може и да ги хванеш, ма колко ще изкараш, преди да изключиш по макс темп? Тва е постижимо с буфер, ма и той пари струва и то не малко.

Въпросният тест е по-скоро нещо средно аритметично, на горелка в ежедневни условия на експлоатация, което може би е съвсем нормално.
Последна промяна от morfei1 на нед ное 08, 2020 6:57 pm, променено общо 3 пъти.
filmatoplo - майстор
Как къде -в комина ,за 100% кпд - трябва да нямаш ни дим,ни пепел,ни температура на газовете на изхода . :wink:
Georgiev8911 - напреднал
нед ное 08, 2020 6:11 pmandy_forresite написа:
нед ное 08, 2020 3:37 pmmorfei1 написа:
Четирите кг/час лесно се правят. Всичко, което може да се купи с мощност 20 киловата, ще изгаря 4 кг/час пелети. Колко киловата реална топлинна мощност ще се усвоят е друг въпрос.
Спомням си само един човек с топломер - Вичи. Къде изчезна този човек? Има котел пелетерм и с дървесни пелети докарваше чисто 3.5 киловатчаса от килограм. Не че горелката е седяла с разход 1 кг/час. Тя си гори на повече. Става въпрос за усвоената енергия към системата. Беше предложил, ако добре си спомням, кашон ракия на всеки, който му накара котела да усвои 4 kwh. А масово се спрягат по 5 киловатчаса от 1 кг. Невъзможно, но който иска да вярва че взима и по 10 от 1 кг :) . Аз ако си изчисля топлозагубите на 10 kwh при някакви условия и се получи разход на пелети от 2 кг/ч за някакъв период, ще си кажа дааа, методиката е вярна, аз съм изчислил всичко правилно с точните коефициенти и ето истината - 1 кг пелети дават 5 киловата енергия. А всъщност истината да е че топлозагубите са не са били 10, а 7 kwh и вече усвоената топл. енергия от кг гориво е 3.5 kwh. Аз съм виждал чувалета с 5.5 kw. Нищо, тя дървесината е до 4 и малко суха на барут, ама щом пък така пишат ... хаха.

Георгиев, твоята система как работи? Загряваш 300-те литра и горелката се гаси, изчерпваш горещата вода и горелката се пали пак да я загрее и тн, така ли? Явно си със стаен термостат. С намалена мощност на 18 kw ще ти даде приемлив разход.
Котела загрява водата в буфера и той включва радиаторната помпа на 45 градуса, а горелката спира на 55 градуса... Явно там ми е грешката
filmatoplo - майстор
Буфера трябва да има 2 датчика -1 горе и 1 долу . :wink:
Ко ти казах?!
На кого ше споделят, тия датчици, Филме?
filmatoplo - майстор
Или на управление ,или датчиците ще са контактни термостати -и с тях имам схема .Принципа е нещо от рода -като загрее буфера до долу на 60 гр -гаси горелката ,и когато буфера се охлади до горната част на 40 гр-пали горелката.Добре ли е. :wink:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Въпрос за котел с горелкач и буферен съд" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: