пон ное 09, 2020 6:27 pmkozl написа:Затова му казах, че се едно Ардуино ще си улесни живота.пон ное 09, 2020 6:11 pmeleonorvelichkov написа: По този начин си удължава живота на акумулаторите, когато ги зареждаш и разреждаш. А ако е с един акумулатор и спре токът, когато акумулаторът е изтощен ще спре и помпата. А така изтощаваш единия акумулатор докато зареждаш другия ако има и трети ако спре токът и акумулаторът, който си ако вече е близо до изтощаване и този, който зареждаш все още не е зареден можеш да се прехвърлиш на третия.Първо съмнявам се, че с 13,8 волта акумулаторите ще се зареждат до пълен капацитет, а това пък ме кара да се усъмня, че ще се удължи живота на акумулаторите. Второ няма защита от преразряд, което пък ще скъси живота на акумулаторите.
Но дори и това да е причината, пак схемата трябва да се разглежда едновременно с консуматора, който е един за всички. Т.е. трябва да се изключи разредения акумулатор към парното и да се включи на заряд, а в същото време да се превключи парното към следващия акумулатор.
А автора разглежда процеса едностранно само от към заряда на акумулаторите.
пон ное 09, 2020 6:27 pmkozl написа: .....Първо съмнявам се, че с 13,8 волта акумулаторите ще се зареждат до пълен капацитет, а това пък ме кара да се усъмня, че ще се удължи живота на акумулаторите.

Незнам дали е правилно моето разбиране , но ще го споделя с идеята , че може би и да вярно все пак . Първо да си кажа , че пълното зареждане на акумулатор изобщо с нищо не помага за по дългия му живот . Точно наобратно е според мен . Преди доста години четох във вестник или списание беше (вече не се сещам дали вестника "Направи си сам" или списанието "РТЕ" ) , че газо-образуването в обикновен оловен акумулатор започва при 13,1-13,2V . Според мен на един акумулатор точно тогава му се започва състаряването . Както ние хората остаряваме като дишаме кислород ! Та , тоя стандарт да се задава 13,7-13,8V е леко преувеличен с една десета от волта на клетка . Ще кажете , че не е много , но си е факт . И въпреки че има случаи , когато тези акумулатори се изразходват един , два , три пъти годишно то те все пак си заминават .
( И в пълен противовес да споделя , че наскоро един приятел ми даде да му зареждам два необслужваеми акумулатора YUASA последно зареждани 2012 година от производителя , за които никой изобщо не се е грижил . Просто купени и складирани . Аз като ги видях ги "отписах" , но все пак си бяха на 11,5-11,7V и взеха че живнаха