• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 50
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Така е свързването ,по спомен има фабрично букса в която се крие Мостче ,отваря се буксата ,маха се моста и се свързва кабела от приемника от клеми НО -КОМ . :wink:
huntered - специалист
ср ное 04, 2020 7:32 pmfilmatoplo написа:
Така е свързването ,по спомен има фабрично букса в която се крие Мостче ,отваря се буксата ,маха се моста и се свързва кабела от приемника от клеми НО -КОМ . :wink:
Има букса , само че при мен кучето я изгриза докато подготвях кабелите и сега съм с кабелни обувки.
filmatoplo - майстор
:wink: Едно пинчерче ми изяде един датчик ,а едно бебе наръба един датчик на една въздушна камина :lol: :-D .
huntered - специалист
ср ное 04, 2020 7:36 pmfilmatoplo написа:
:wink: Едно пинчерче ми изяде един датчик ,а едно бебе наръба един датчик на една въздушна камина :lol: :-D .
Пакостничката ми

Прикачен файл

IMG_20201021_142838_resize_47.jpg
monkata200 - специалист
Да продължа темата с управлението plum. Налучках паролата (2002) и сега се занимавам да си настроя горелката. По стаен термостат не ми харесва как работи, защото съм без изолация и в момента съм по темп на котелната вода и термоглави. Та намалих минималната мощност на 4 kw и темп на котелната вода 60 градуса и за момента съм доволен. Снощи беше около 0грдуса навън и за 12 часа ми изхарчи 10 кг пелети при вече затоплена къща. Около 100кв.м + един бойлер 120л + бойлер 80л идвата вече затоплени до 60 градуса. Та сега си правя експеримент със стандартната модулация на 3 степени и fuzzy logic. За fuzzy logic има зададени едни параметри които не разбирам какво точно регулират. Това са: параметър А - 5 параметър B-40 параметър С-15. Някой знае ли какво точно определят тия параметри на fuzzy logic защото ми се струва че модулира малко мудно и ми се иска да го направя по адекватно за да не се допускат големи разлики в темперарурата на водата. #-o
morfei1 - специалист
Кво значи мудна модулация? Като си стигне градуса на котелната вода сменя на по малка или по голяма, друг е въпроса като се бъзикат настройките за подаване (най-често към намаляне) колко оптимално гори.... оттам идва и мудността изпитано от мен. Ти си мислиш, че спестяваш ама... не съвсем - удължаваш агонията.

На котела дали му харесва да работи на 60C?

Само управление по глави е готино, до мемнта в който не се отопли къщата, после става "цветна музика" за котлето от към палене и гаснене, еля ако е съчетано и с преоразмеряване. "Спасението" си го намерил, ниска температура и разхлабени настройки за горелката, но това не е добър режим за котела, за горелката за КПД-то, за куминЯ и т.н.т. И тва съм го изпитал на инат, само за да се убедя, че не е правилният начин, миналия сезон. Добрата страна на управлението само по глави е, че се поддръжа постоянна температура в котела, макар и ниска в конкретния случай. За сметка на по висок разход, претопляне на помещенията в някои случай и повече паления и гаснения за горелката, че дори повече от главите.

Със стайния термостат температурата на котелната вода ще падне ниско, когато котела не работи, което е свързано с дълги палзи, малки загуби на помещенията. Когато работи ще гони макса, но пък стайния може да го шътне преждевременно по средата. Зависи къв му е макс хистерезиса, щото и той може да побърка горелката.

Аз също съм без изолация и съм избрал за управление най-доброто между двато "свята" (глави и стаен термостат) до колкото ми стига пипето и щот съм пробвал всички възможни варианти преди това. Котела изключва по макс температура на котелна вода - 80C винаги, и пали по стайна температура - винаги, когато стайната темп. падне до зададения градус, а не по спад на котелната вода, което обикновено е зоната на модулация, когато се водиш по котелна вода. За да е пълен комфорта, паленето не се управлява от 1, а от 3 ст. термостата. По този начин на никой няма да му стане топло или судено.
monkata200 - специалист
Попринцип по стаен термостат ми палеше и гасеше през няколко часа,а сега по темп на водата горелката си модулира между 4-5 киловата и гаси през 6часа да чисти. Иначе реагирше бавно модулацията когато е в режим fuzzy logic, но видях че там модулацията се регулира в проценти и минималната мощност на котела беше зададена 0% и явно се объркваше защото при зададена темп 60 градуса, водата почва да спада, а горелката не модулира и щом стане 58 дава яко газ и така до 62 и пак на минимум. В момента в който я зададох на 1% минималната мощност започна да си държи една температура и да увеличава леко мощноста без да спада темп на водата. Иначе и аз се замислям до колко е добре минималната мощност да е под 30% от максималната и дали изобщо е икономия това че работи на 60 градуса а не на 70-80, тия дни ще го наблюдавам.
Иначе по настройките не съм пипал нищо освен че свалих минималната мощност с 2 киловата и намалих леко вентилатора, то друго няма и какво да се пипа при това управление. Подаването сиго регулира само спрямо зададен дебит на шнека и желаните киловати мощност.
morfei1 - специалист
Когато горелката се води по ст. термостат би трябвало да има опция (на горелката), когато температурата е постигната и си подаде команда стоп, горелката да не гаси веднага, а да влезне в модулация, без значение на коя степен е и на какъв градус на котелна вода е. Периода може да се зададе от 5 до 60мин поне при мен. Ако получи нова команда от ст. термостат в този период, започва покачване на мощността за същия период.
monkata200 - специалист
Да има - супервижън е на моята горелка 30мин работи колкото да поддържа огъня ако има нужда от топлина да започне пак да увеличава, но това не ми помага. Просто втория етаж на къщата не задържа топлината ии пали и гаси често, а и след като се е охладила водата в котела ми се струва че после е необходимо същото количество гориво за да навакса топлината в стаите, колкото да работи на минимална мощност без да спира. И комфорта е по-голям при постоянна работа, защото иначе се получават големи разлики
morfei1 - специалист
100л. вода в котела с 20C (един студен котел, които не е работил поне от 12часа) се загрява до 55C (там където включва помпата, поне при мен) с 4,06Kwh (тъй смята формулата - да кажем, че са 5kw щот имаш стопляне на железата и т.н.т), които ги получам от приблизително 1кг. пелети или малко повече (да не изпадаме в точни сметки). Като вземеш предвид, че гореката е 20Kw, а топлообменика е 25kw, сметката излиза почти точна - 6kw - 1,30кг. пелети. Това е грубо най-доброто на което е способен, който и да е пелетен котел, като среден разход за 1час. Процеса трае обикновено 5мин палене и 18мин подгряване до 55C при студена система.

В реални условия система, която се ползва ежедневно, водата трудно може да падне под стайната 23-24C, преди стайния да включи горелката. Обикновено, когато стайния подаде команда за старт котелната вода е с температура 35C в най-лошият случай при мен, което ще рече, че сами нужни около 2,32Kw да ги закръглим на 3Kw да доподгрея до 55C преди да ми дойде топлото по стаите отново. Това се случва за 5минути палене, но вече 14-15мин подгряване. Колкото по бързо изстиват горе помещенията, толкова е помалка разликата в котелната вода за доподряване. В момента при мен почивката е от порядъка на 2 до 3часа. Нея определям аз, а стайните температури и времето за което губят топлината.
Почивката не я разглеждай като 100% почивка, защото горелката изключва, но в котела 100л. + още 100л. в системата е със 75C средна температура топла вода и тази вода продължава да се върти и да топли, където е необходимо около час и си отдава топлината в къщата. Тя не се губи, а си топли, докато спадне на 51C, където спира помпата, но дори и след това, макар и по-слабо пак загрява някои от радиаторите и предварително подгрятото пак си влиза в къщата. Оттам на сетне трябва още 1 - 2 часа за да изгубя 1C стайна температура за да запали горелката отново при 24C или под тази стайна температура. Паузите трябва да паднат доста под 1час при мен за да излиза нерентабилно да се водя по стаен термостат.
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 50

Тема "Котел pelletherm 18v4 lt и горелка gp 18_sc" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: