Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
съб ное 07, 2020 5:27 ampreslav написа:
На колко моточаса ти е трактора?
Сега са сещам, че на мойта не съм сменял масло тая година.
Инак имам тахометър. Според него още не съм за смяна, ама пролетта забравих. Сега ще оре тъй, пък напролет дано има късмет!
preslav - майстор
За съжаление Манго Италияно не е счел за нужно да запознава пУРтребителите с необходимостта от реглаж на клапаните - в инструкцията на моторетката е наблегнато единствено на гапа на свещта 0.6-0.8 мм. Да не говорим, че в едната книжка (и двете са дошли с маСинката) пише масло 15W40, а в другата 10W30 - ама то и едното олио и другото, тъй че дреме им на слънчогледа.
Моточасовниците не съм ги смятал, ама за 3 години и пУльвина колко да са 50-60, макс. 70 часа. Масло сменям всяка пролет, за бендзина си имам обеца и наливам само преди работа и то таз годишен. Мятам клапанатурата 15/25 и ще видим.
vlax - майстор
съб ное 07, 2020 2:52 pmpreslav написа:
Масло сменям всяка пролет, за бендзина си имам обеца и наливам само преди работа и то таз годишен.
Туй го кажи на Трифун,че скоро ме питаше,че нищо не казвам. :-D
:partyman:
kr1100 - майстор
Днес подметнах маркуча през азотната к-на. Успях само 3 х 10м На 4 ч засечка - снаждане с ореж=брен съединител и се е разпаднал . Извадих едното парче - утре изливане на системата и вадене на останал;и маркуч. И вече ще внимавам за снадки / тази не я видях - добре маскирана в суха пръст /
Остана малко боб за бране - още зелен , ама надали ще изсъхне шушулката и 10 тина патладжана, райската по върха и започва сезона на мушмулите :-D Имам за обръщане 6х5м грубо, ама има още патладжан. Уж утре се готвя да пръскам с карбамид, ама да видим и после започвам резитба на дръвца. Дано успея преди Бордомикса. И после мацало с вар + Акарзин по стъблата и дебели клони.
Като гледам времето е с нас . Ще подготвя още 4 гнезда за тикви ,че 10 дойдоха малко.
П.П. Какви кекави машини имате, че им баете с бензин и рег. на клапани?
Болгара последно беше работил 2011г. Беше на място откъдето нямах транспорт за пренасяне. 2019 есента със стар бензин и малко долят нов -дърпам сиджимката не пали. Стигнах до мембраната - залепнала. Внимателно я отлепих ,дръпнах сиджимката и запали. Изкопа си предназначето. Тази година правих голем ремонт. Нова мембрана / че леко в края старата се беше закъсала и ново жило на газта / разпресована броняи се разхожда/. Тапа, тапа, тапа фрезова си бавно в оранжерията без да го спирам и да излизам навън за чист въздух. есента на 2018 с 1 Пубер- итет щях да се отровя - толкова димене
preslav - майстор
Приключих, пробвах, работи със забележки.
Проверката показа, че пластина 0.1 не минава под интейк клапана, изпускателния изобщо не исках да го гледам. Направих всмукателния на 0.15 и леко повече, но 0.2 не улая, изпускателния го нацелих точно на 0.25. Дърпам сиджимката, ама не захапва, смених свещта - същата манджа. Свалих капачката на филтъра и що да видя - щангата на смукача я хванала липсата. Два варианта - или не съм я сложил изобщо, или съм я загубил при предишното чистене на карбюрацията (то затова не палеше лесно и пролетта). Сега моторчето чъка като часовник, ама реши ли да си подаде само газ и глъхне, че чак гасне - вероятно пролетният бензин е дал фира. Та какво да му казван на ТрифУн - той си знае нещата, но от машина до машина има разлика, някои са по-всеядни, други са капризни като недо... моми.
Не е важно, но да уточня, че при мен законтрянето е с вътрешен шестограм 3 (каквото и да означава това), а регулировъчната гайка е 14 (нищо такова няма в комплекта инструменти дошли с машинката) - тъпо, но факт, ходи на сервиз като духнеш клапан.
съб ное 07, 2020 3:06 pmvlax написа:
Масло сменям всяка пролет, за бендзина си имам обеца и наливам само преди работа и то таз годишен.
Абе градинарски, изпитвам та бе.
При мен няма проблеми от стар бензин. Изгорих го стария до грам.
Питах дали може да познаеш как я запалих и какво са случи, ама щом ат машинки не отбираш- извинявай!

Пресли, 20/25 e правилната застраховка.
borchoyor - специалист
съб ное 07, 2020 8:15 pmТрифон П.Трифонов написа:
съб ное 07, 2020 3:06 pmvlax написа:
Абе градинарски, изпитвам та бе.
При мен няма проблеми от стар бензин. Изгорих го стария до грам.
Питах дали може да познаеш как я запалих и какво са случи, ама щом ат машинки не отбираш- извинявай!

Пресли, 20/25 e правилната застраховка.
Тава Градинарски ме утрепа, така ни е парамоне в Разлог😁😁😁 Да питам, имам храст свръхлют пипер в кофа/bhut jolokia/ та откакто го прибрах вътре много капят цветове, не че не са десетки и не връзва, ама се чудя от що е така????
kuger - майстор
ср ное 11, 2020 8:27 pmborchoyor написа:
........... Да питам, имам храст свръхлют пипер в кофа/bhut jolokia/ та откакто го прибрах вътре много капят цветове, не че не са десетки и не връзва, ама се чудя от що е така????
Няма насекоми да го "онождат". Трябва сам да я вършиш тая работа. Клечка за уши и бъркаш във всеки цвят.
Тава Градинарски ме утрепа, така ни е парамоне в Разлог😁😁😁 Да питам, имам храст свръхлют пипер в кофа/bhut jolokia/ та откакто го прибрах вътре много капят цветове, не че не са десетки и не връзва, ама се чудя от що е така????
Здрасти Борче ЙорданоФче!
Требвало е по раншко да го прибереш, та да не усети промяната в температурата. Дано се аклиматизира, пущината!
Отглеждам си оригинални мексикански чушки, яко люти, за които имам съмнения, че е храстовидно растение и многогодишно. Завъдих си го от внесени чушки от Мексико и само от един корен.
21ва, ако сме живи и здрави, смятам да дойда в Разлоч, да разгледам, да си спомня....да се видим с останалите в наличност....
Ще пиша, да разменим семена, че фного си падам по лютото.

По парамоне че те намера.
borchoyor - специалист
ср ное 11, 2020 8:37 pmТрифон П.Трифонов написа:
Здрасти Борче ЙорданоФче!
Требвало е по раншко да го прибереш, та да не усети промяната в температурата. Дано се аклиматизира, пущината!
Отглеждам си оригинални мексикански чушки, яко люти, за които имам съмнения, че е храстовидно растение и многогодишно. Завъдих си го от внесени чушки от Мексико и само от един корен.
21ва, ако сме живи и здрави, смятам да дойда в Разлоч, да разгледам, да си спомня....да се видим с останалите в наличност....
Ще пиша, да разменим семена, че фного си падам по лютото.

По парамоне че те намера.
Отдавна е прибран, края на септември, сега има окапване. Самоопрашващ е лютака, а и си връзва има поне 15 чушлета, но и много капе.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: