• 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 50
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
ср ное 11, 2020 8:09 pmТрифон П.Трифонов написа:
Подобно поведение имат и кондензните котли, в името на коНфорта, особено когато се контролират от СТ, ама техният си.
Тоя модерния къде го имаш па не го ползваш ли :-D ? Нищо лично, Трифонари ма точно ти да ми говориш за нещо, което не използваш нЕкак си още повече ми олекваш. Не става само с четене и тупкане в гърдите. Не виждам що пък трябва да знам всичко и да разбирам от всичко, като теб - дървен професор. Нямам право да попитам ли бре, за да ми се изяснят нещата? Кой точно беше, че нещо нИ моа се сетя :? Аре бегай у лево!
Последна промяна от morfei1 на ср ное 11, 2020 8:53 pm, променено общо 1 път.
ср ное 11, 2020 8:42 pmmorfei1 написа:
ср ное 11, 2020 8:09 pmТрифон П.Трифонов написа:
Подобно поведение имат и кондензните котли, в името на коНфорта, особено когато се контролират от СТ, ама техният си.
Тоя модерния къде го имаш па не го ползваш ли :-D ? Нищо лично, Трифонари ма точно ти да ми говориш за нещо, което не използваш нЕкак си още повече ми олекваш. Не става само с четене и тупкане в гърдите. Не виждам що пък трябва да знам всичко и да разбирам от всичко, като теб - дървен професор. Нямам право да попитам ли бре за, да ми се изяснят нещата? Кой точно беше, че нещо нИ моа се сетя, аре бегай у лево :?
Ползвам каквото имам и колкото си искам.
Имам сериозен опит от използване и настройка на такива контролери, но не говоря на теб, та разбирам защо се засягаш.
Цитирам те, защото се намесваш неподготвен, а ако питаш, то аз и колегата ти отговорихме.
Каквото имах, написах го не за теб, а дано помогне на колегата.
Става, сичко става и не само с четене, тупанье и кот са сетиш.
Трифон Трифонов, в Аксаково е само един. Много ме знаят и не само тук.
Морфей??? Опа, Мопфей 1ви, ма след кой МорФей?!
morfei1 - специалист
Пич, винаги съм подозирал, че сте двама.... ма лека полека започваш да ми затвърждаваш мнението. Няма лошо да сте двама, все си имаш компания, ма не се лекува, да си знаеш :wink: .
ср ное 11, 2020 9:04 pmmorfei1 написа:
Пич, винаги съм подозирал, че сте двама.... ма лека полека започваш да ми затвърждаваш мнението. Няма лошо да сте двама, все си имаш компания, ма не се лекува, да си знаеш :wink: .
Пич, докат доеш на моя, вече ми е през оня.
Придържай се към темите у форумът и продължавай да се учиш!
Аз не спирам. Ако имаш да помогнеш- давай, ма само с мазоли от клавиатурата не става.
Колегата пита за размитата логика, ръйш?! Това вероятно обяснява защо на мен ми е по понятна щото.............колко бяхме?!
morfei1 - специалист
Пич, не че нещо, ама тая fuzzy logic, която толкова добре познаваш, ако правилно съм разбрал щот може и да не съм, е просто едно...

Код: Избери всички

IF brake temperature IS warm AND speed IS not very fast 
  THEN brake pressure IS slightly decreased.
вЕрваш или не вЕрваш щот като цяло си далече от това, цялата автоматизация е базирана на това, каквото ти дайде на акъла. Казано простичко "if state". Около мен има поне 60 устройства дори повече с HMIP-то, които работят с твойта "размита логика". Изпалняват доста по сложни неща от една пелетна горелка или контролерите с които си си играл въобще някога, за управление на буфери, муфери и т.н.т

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fuzzy_control_system

Чувствай се свободен, подигравателно да ме корегираш, ако не съм разбрал правилно. Няма ти се сърдя ама хич, щот ми е през x@иа принципно ти на кво мнение си.

Накрая работата да не стане...... "отиде за вълна, пък се върна подстриган".

Прикачен файл:
fussy logic.JPG fuzzy logic

Ето ти малко Fuzzy logic за лека нощ от управлението на моят пелетарник.... въпреки, че контролера му няма Fuzzy Logic. Не знам как стават тия работи не ми е съвсем ясно, инсталатора дойде и го настрои, аз само го ползвам...... :roll: :?

Умишлено ти го показвам по визуален начин първо, защото като текст ептен няма да го схванеш.... например сензора за модулация

Прикачен файл:
modulation sensor.JPG
modulation sensor
modulation sensor.JPG (37.52 KиБ) Видяна 1130 пъти

Супер елементарни неща, които обаче за да ги направиш....., не става само с ядене... :wink: .

Прикачен файл:
fuzzy logic1.JPG fuzzy logic2

Ту всичкото де го виждаш на картата работи с fuzzy logic, дори по скоро morfei1 logic, щот правят това което аз искам, когато искам, по начина по който аз го искам и то в пълен синхрон.

Преди морфей1, е морфей.... оня от Матрицата, сещаш ли се или си прекалено стар за него? :roll:

Разликата между мен и теб, е че ти ползваш готови неща, а аз си ги правя така както аз искам за да ми бъдат максимално удобни и полезни. Виж с тръболяка и гаечния ключ съм светлинни години след теб, не ми е силна страна, за това си ползвам фирма. Просто се обаждам и ми решават проблема.

Дай да си говорим за нещо друго, а?.... тва вече не ми е интересно. Ко ши кажиш....?
monkata200 - специалист
ср ное 11, 2020 8:26 pmpechkata написа:
ср ное 11, 2020 7:47 pmmonkata200 написа:

Значи минималната мощност съм я свалил на 5 киловата и е точно 1.0кг разхода за час и от сутринта близо 3 часа стоях при котела и не мръдна от 5 киловата като водата при зададени 65 градуса варираше само в десетите и на наколко пъти прехвърли 1 градус за кратко, затова казвам че за 3 часа щеше да изхарчи 3кг, точно толкова изхарчии и след паленето докато стопли водата и стайте пак. В момента е 3 градуса навън и вече поддържа водата на зададените градуси със 5.3 киловата което го дава 1.1кг за час. Стигам до извода, че ми е еднакво като разход само че с термостата е по-некомфортно, може би ако беше с по-малък хистерезис термостата щеше да е малко по-добре, защото този е с 0.5 градуса. Иначе при по-топло време, за да не побъркват главите горелката мога да сваля минималната мощност на 3 киловата и пак ще си поддържа без да гаси. Това което може би не знаеш е че в режим fuzzy logic горелката не минава в режим на изчакване или супервижън както е при мен, при достигане на зададената температура, а си работи и дори да вдигне няколко градуса над зададените като отвори някоя глава нещата се оправят. Но ако котела е преоразмерен няма да стане и така, просто в моя случай става.
Колко мощност отопляваш в момента - смисъл колко радиатора имаш...?
4 радиатора 2.00/0.50 мисля че са размерите панелни + две лири +бойлер 120л +бойлер 80л
monkata200 - специалист
ср ное 11, 2020 9:42 pmmorfei1 написа:
Пич, не че нещо, ама тая fuzzy logic, която толкова добре познаваш, ако правилно съм разбрал щот може и да не съм, е просто едно...

Код: Избери всички

IF brake temperature IS warm AND speed IS not very fast 
  THEN brake pressure IS slightly decreased.
вЕрваш или не вЕрваш щот като цяло си далече от това, цялата автоматизация е базирана на това, каквото ти дайде на акъла. Казано простичко "if state". Около мен има поне 60 устройства дори повече с HMIP-то, които работят с твойта "размита логика". Изпалняват доста по сложни неща от една пелетна горелка или контролерите с които си си играл въобще някога, за управление на буфери, муфери и т.н.т

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fuzzy_control_system

Чувствай се свободен, подигравателно да ме корегираш, ако не съм разбрал правилно. Няма ти се сърдя ама хич, щот ми е през x@иа принципно ти на кво мнение си.

Накрая работата да не стане...... "отиде за вълна, пък се върна подстриган".

fussy logic.JPG

Ето ти малко Fuzzy logic за лека нощ от управлението на моят пелетарник.... въпреки, че контролера му няма Fuzzy Logic. Не знам как стават тия работи не ми е съвсем ясно, инсталатора дойде и го настрои, аз само го ползвам...... :roll: :?

Умишлено ти го показвам по визуален начин първо, защото като текст ептен няма да го схванеш.... например сензора за модулация

modulation sensor.JPG

Супер елементарни неща, които обаче за да ги направиш....., не става само с ядене... :wink: .

fuzzy logic1.JPG

Ту всичкото де го виждаш на картата работи с fuzzy logic, дори по скоро morfei1 logic, щот правят това което аз искам, когато искам, по начина по който аз го искам и то в пълен синхрон.

Преди морфей1, е морфей.... оня от Матрицата, сещаш ли се или си прекалено стар за него? :roll:

Разликата между мен и теб, е че ти ползваш готови неща, а аз си ги правя така както аз искам за да ми бъдат максимално удобни и полезни. Виж с тръболяка и гаечния ключ съм светлинни години след теб, не ми е силна страна, за това си ползвам фирма. Просто се обаждам и ми решават проблема.

Дай да си говорим за нещо друго, а?.... тва вече не ми е интересно. Ко ши кажиш....?
Не мисля че е нужно да си ги мерим във форума. Идеята на форума е всеки който желае да сподели личен опит, мнения, наблюдения и тн. Аз за първа година ползвам пелети и както казах за момента си правя експерименти и се интересувам от нещата, които не са ми ясни. Нямам претенции че знам затова споделям впечатления да ги обсъдим.
morfei1 - специалист
чет ное 12, 2020 1:52 ammonkata200 написа:
с Трифонари няма кой да си го мери тука еля пък аз. Неговя мъркуч е най-голям от всички, пък и знае как да го върти в правилната посока за до потуши огИня.
Извесните:
-загуби на помещенията при -25C - 16kWh
-котел с топлообемник - 25kw
-горелка с мощност - 20-5Kw
-радиаторна мощност - 24Kw при 80/70/24 грудуса
-котела държи твърда делта вход-изход между 8-13C, да приемем средно 11C
-за да се "транспортират" 20Kw от топлообменика към радиаторите с тази делтаТ на котела, е необходим дебит на помпата от 1,56 l/h
-помпата може да осигури този дебит на 1-ва скорост. Тъй е настроена (по препоръка на ТриФонари) държа да отбележа да се знае, че ми е помогнал и че не съм забравил!

Това е една що годе прилично оразмерена ОИ, поне спрямо моите любителски разбирания - котел спрямо радиаторна мощност. Съвсем друг е въпроса как цялата ОИ е оразмерена спрямо загубите на помещенията (къща, апартамент, палатка, хангар...), които се очаква да топли. Можеш да видиш, че в това отношение е преоразмерена с поне с 8KW, което не никак малко за да постигнеш едно постоянно горене без гасене при температура 70-80C. Това зависи най-вече от загубите при определени условия и реално могат ли да се случат, защото аз -25C не съм виждал на термометъра. Колко ще бъдат загубите, зависи най-вече от делтаТ вътре/вън, изолация, дограма... сигурно пропущам и нещо друго. Така също и от режима на използване..... постояно отопление, по график.

Например:
Една перфектно оразмерена система спрямо загубите, ще се задъха доста ако се наложи да да работи на график докато навакса, понеже собственика и не знае, пък чул, че така е по икономично и решил да се топли тъй. Преоразмерената ще го направи с лекота, до момента в който не започне 24/7 режим на отопление и тогава везните рязко се накланят на обратно в полза на доброто оразмеряване.

Преоразмерения по мощност и загуби, почва да намаля горелката, да сваля градусите на котелната вода, да удължава модулацията, Fuzzy logic туй онуй.... . Всякакви похвати за да се избегне гасенето да не влезе в преразход. Това не е правилен режим на работа, нито води до ползи, не е ефективно отопление с нисък разход.

Според мен, котела дали ще подгрява една студена система например с температура 22C от 40 до 60C с помпа включваща на 40C или ще подгрява от 60 до 80C с помпа включваща на 60C е все тая от към разход, но не и от към правилна експлотация. Има разлика само в подгряването на тия допълнители 20C и то до голяма степен само първоначално, което при изключена помпа се случва за 15 до 20мин. Преразхода, който ще дадеш от тия 15-20мин повече работа (на празен ход) изразено в пелети e 1 - 1,3кг., ще го наваксаш и дори ще го спестиш при работа на 70-80C. Можеш да бъдеш сигурен в това.

Знаейки това, можеш да седнеш и да изчислиш ти с какво разполагаш и какви загуби имаш да покриваш. Как твоята ОИ е настроена спрамо твоите нужди и загуби, преоразмерен ли си не си ли, за да избереш най-правелният режим на отопление за теб и за ОИ.
Последна промяна от morfei1 на чет ное 12, 2020 10:09 am, променено общо 9 пъти.
pechkata - специалист
чет ное 12, 2020 1:52 ammonkata200 написа:

Не мисля че е нужно да си ги мерим във форума. Идеята на форума е всеки който желае да сподели личен опит, мнения, наблюдения и тн. Аз за първа година ползвам пелети и както казах за момента си правя експерименти и се интересувам от нещата, които не са ми ясни. Нямам претенции че знам затова споделям впечатления да ги обсъдим.
Атака браво - кажи им го на тези спамажии...

Долу-горе на кантар сме по мощност...
По принцип аз си нагласям горелката така че на максимална мощност да подържа мощноста консумирана от радиаторите...
Примерно 10 кил. радиатори и горелката работи на 10 киловата товар и модулира на 5 кил. и 3 кил. ако се наложи - рядко влиза на 1-ва степен...
При задание 60/65 гр. на водата - при по студено време вдига по бавно градусите при първоначално палене...
Но може да се ускори този процес и пак си минаваш на предните настройки...
И поддържаш едно ниво на горене за 24 часа малко гориво и комфорт - най вече...
Аз поддържам 24/25 градуса в стаите - не ми е гот на по ниско Т ...
Така ме научи месният дистрибутор на Прити...
monkata200 - специалист
Morfei Разбирам напълно разсъжденията ти и съм съгласен, но си мисля че щом горелката може да поддържа зададената температура на минимална мощност 30% от максималната, което при горелка 18кв е 5кв минимална мощност дори и при стандартната тристепенна модулация без да гаси при температура 65 градуса, значи при 80 графуса трябва да работи още по-добре мисля. Не я слагам на 80градуса температурата, защото не съм сигурен до колко е добре за бойлерите, но ще я вдигна и ще наблюдавам дали ще има разлика #-o
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 50

Тема "Котел pelletherm 18v4 lt и горелка gp 18_sc" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: