Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:supz: =D>
don.nasco - специалист
чет ное 19, 2020 7:35 amfilmatoplo написа:
:supz: =D>
Филме (надявам се, че нямаш нищо против, че се обръщам така към теб, просто само с този псевдоним разполагам), може ли да те попитам защо не се включи с мнение в тази тема? Знам, че си я чел. Просто от любопитство питам. Дет се вика в какви теми си отговарял, където хората ("меко казано") питат глупости или изобщо не са си направили труда да се подготвят. Имаше ли нещо в тази тема, което не беше както трябва? Нещо което те е издразнило, знам ли? Ако има такова нещо наистина бих се радвал да го разбера, за да мога в бъдеще да не повтарям грешките си.

И не че не е ясно, но да си кажа - имаш пълното право да не ми отговаряш :Р
Хубав ден,
Атанас
filmatoplo - майстор
:) Пропуснал съм нещо ,като прочета Грейко и го имам за даденост-тоест ,че нещата ще станат :wink: от другите помагачи не съм могъл да се вредя -давали са правилни съвети и да не се повтарям . :)
О Доне, браво Танатос!
Като ти четох перипетиите, спомените и за моите притеснения се връщат със страшна сила.
На всички въпроси намерих отговорите тук. Гуляму четини паднааааа.
После пътувах до Дряново, хахааааа. Тогава още нямаха котел Грейко.
Нека бъде Топлина!
filmatoplo - майстор
:wink: Предлагам Дряново за център на Грейко ,от там за насякъде да тръгват лъчове .
don.nasco - специалист
Здравейте,

Нова година, нови неща :)
Направих един подарък на котела - https://photos.app.goo.gl/8YibKpJ6Gt8W68dk9
Времето ще покаже, дали е било за добро :)

Не съм забравил да пусна още снимки и чертежи, но да видим кога ще намеря време.

Иначе, по-интересното за мен - последните месеци работих върху това - https://hodor.bsdbg.net/rb20/
Ами да, вече си имам някакъв що годе читав мониторинг. Има проблеми и определено не е завършен още. Надявам се, че с времето ще успея да го подобря.
Ако към момента, в който го разглеждате има нереални стойности за Toutside (външната температура), просто я изключете от графиката - датчика който ползвам ми създава проблеми, ще го оправям ама да видим кога.

Искам да изкажа благодарност на хората от тази тема - viewtopic.php?f=10&t=56132
Без тях това нямаше да е възможно.

И за хората, които проявяват интерес как съм го направил и какво използвам:

- един rs232 към TTL модул. Не може без него :). Моя е такъв като обаче трябваше да му сменя rs232 порта с мъжки и като цяло да го преправя малко.
- устройството, което е закачено към серийният порт на горелката е ESP8266 модул с MycroPython фърмуер. Код-а ще го кача скоро в github и до голяма степен представлява преработка на написаното от @AviRad в горната тема. ESP8266 само събира данните на всеки 30 секунди и ги праща към един сървър (bsdbg.net домейна), където данните се записват и визуализират;
- има един датчик (One-wire), който е закачен на тръбата на връщащата тръба и мери (с относителна точност) Tboiler(in) - датчика е този
- за изгорелите газови има едина K-type термодвойка като ми предстои да я подменя с по-дълга (50 mm), която вече пристигна от Китай. Поради размера на датчика е възможно температурата на газовете да не е много точна, но все пак се придобива представа в какви граници са;
- има и един датчик, BMP280 по I2C интерфейс, който всъщност ми създава проблем точно заради I2C и дължината на кабела до него. Този сензор мери външната температура и налягането. Налягането все още не съм го показал на графиката, ама и това ще стане. Нека първо реша проблема с датчика. Също така съм си поръчал по-хубавият BME280, който мери и влажност, но нещо поръчката се бави.

Сървъра, към който се изпращат данните е стандартен, нищо особено. Реално, така направена системата е много евтина и лесна за поддръжка. ESP8266 харчи смешно количество ток (сложил съм му едно около 1А 5V старо зарядно от телфон).

Като гледате данните, какво мислите - работи ли добре горелката? Как ви се струва разхода, горе долу гори по 3 чувала на ден, че даже в студените дни беше основно на 2-ра и стигна близо 60 кг за ден.
До голяма степен сметките ми излязоха верни - къщата е без изолация и си има около 10 kW/h загуби.

Текущите настройки са:

- мощност 3 - 5.60 / 45 / 56
- мощност 2 - 2.80 / 45 / 54
- мощност 1 - 1.40 / 45 / 50

това при голям шнек, който пуска около 40~42 килограма на час.
Това е за сега, очаквайте още неща за в бъдеще :)

А, може би си струва да отбележа, че до сега имахме два проблема с горелката, за които писах в темата на Грейко:

- първият беше изкривен малък шнек, беше подменен срещу 50 лева, защото не се включва в гаранцията. Вината донякъде е наша, грешна експлоатация. Но определено Грейко могат да помислят за цената му, нереална е. С баща ми вече си произведохме три нови като себестойността им от към части е смешна - метър пружина струва под 20 лева (от нея стават 3-4 бройки), няколко муфи, които всеки стругар може да направи за левчета и малко заварка. Да, понеже сме в България не си слагаме труда, но дори и с него цената на Грейко е висока.
- вторият беше изгорял мотор на вентилатора, а в последствие се оказа, че и изходите на контролера към вентилатора също са пострадали. Не стана ясно какво го е причинило. Вентилатора и контролера бяха подменени гаранционно и не съм дал нито стотинка.

Дано това са й били магариите и от тук насетне не създава ядове.

Поздрави и лека вечер,
Атанас
Последна промяна от don.nasco на нед яну 24, 2021 7:14 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб яну 23, 2021 10:25 pmdon.nasco написа:
А, може би си струва да отбележа, че до сега имахме два проблема с горелката, за които писах в темата на Грейко:

- първият беше изкривен малък шнек, беше подменен срещу 50 лева, защото не се включва в гаранцията. Вината донякъде е наша, грешна експлоатация. Но определено Грейко могат да помислят за цената му, нереална е. С баща ми вече си произведохме три нови като себестойността им от към части е смешна - метър пружина струва под 20 лева (от нея стават 3-4 бройки), няколко муфи, които всеки стругар може да направи за левчета и малко заварка. Да, понеже сме в България не си слагаме труда, но дори и с него цената на Грейко е висока.
- вторият беше изгорял мотор на вентилатора, а в последствие се оказа, че и изходите на контролера към вентилатора също са пострадали. Не стана ясно какво го е причинило. Вентилатора и контролера бяха подменени гаранционно и не съм дал нито стотинка.

Дано това са й били магариите и от тук насетне не създава ядове.

Поздрави и лека вечер,
Атанас
Не е добре човек да не си цени труда, но пък да не цениш труда на другите е още по-голямо неуважение. Муфата има и резба, заварката не е лесна, иска да имаш приспособление, за да се осигури съосие между муфата и пружината, дано сте го взели предвид, иначе ще има биене. Цена 50лв заедно с посещението и подмяната ми се вижда много добра, самото шнекче е 30лв без карданчето (но с доставката), значи 20лв за посещението и подмяната. Сигурен съм, че Грейко изобщо няма да се сърдят, ако произвеждате с баща си шнекчета за по 10лв и ги предлагате тук или в ОЛХ, вместо да роптаете, че цената им е нереална. Аз също мога да купувам. :wink:
Лично аз мога да похваля колегите от сервиза (не знам коя е фирмата) за адекватните намеси и в двата случая. Когато е за критикуване - критикувам :) . Дали вентилатора е изгорил платката, дали обратно, дали токов удар е виновен - важното е, че е уважена гаранцията. И вентилатора, и контролера са на външни производители, но гаранцията е на гърба на Грейко и на сервизната фирма.
don.nasco - специалист
Привет,

Има резон в това, което казвате и съм склонен да го приема, донякъде.
И през ум не ми е минавало да влизам в "бизнеса" със шнекове. Само споделих какво сме направили и на каква цена (пари и време).
Резервните бройки са си за наша употреба, ако се наложи.
Всеки с малко сръчност (казвам малко, защото определено изработването на шнек-а не е трудно и сложно) може да си изработи. Който не може си купува. Днес за 50 ***, след време и за повече. Все пак цените вървят само нагоре ...

Аз спирам да дълбая в този конкретен проблем повече. Не за друго, просто имаше проблем, реши се, а сега има и резерва, за да може ако се случи отново в рамките на до час да бъде отстранен, а да не се налага да се стои на студено 24 часа и горница.

Хубав ден,
Атанас

*** - пояснявам за цената, защото май до сега не съм го правил, платихме 50 лева само за шнек-а, цена за посещение нямаше. Посещението беше по гаранционен канал или поне това ми беше обяснено. Не знам дали ценовата листа за всички дистрибутори е еднаква, а и не ме интересува, защото аз така или иначе трябва да се съобразявам с тази на моя доставчик. Цена от 30 лева само за шнек-а е разумна и приемлива!
Последна промяна от don.nasco на нед яну 24, 2021 1:12 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами принципно цените са определени от Грейко и са препоръчителни - 30лв е шнекчето, 42лв е с каренцето, но ми се е случвало да не може да се смени само шнекчето, заради повредена резба. Както и да е, да не задълбаваме - важното е, че има кой да реагира адекватно
Evgeniy - майстор
съб яну 23, 2021 10:25 pmdon.nasco написа:
Като гледате данните, какво мислите ...
Текущите настройки са:

- мощност 3 - 5.60 / 45 / 56
- мощност 2 - 2.80 / 45 / 54
- мощност 1 - 1.40 / 45 / 50
Здрвей Наско,
За мен вентилатор над 48 (на 3) е неразбираем. Или трябва да имаш много калпав комин или много калпави пелети.
Може да направиш втората (или първата) степен на мощност равна на загубите - около 10 кВ. Тогава няма непрекъснето да шари между ралични степени и да има загуби от прехода.

Тема "Изграждане на локално парно с Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: