• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Имам 20-годишен стенен гардероб - фурнировано ПДЧ - дъб. Искам да го прелакирам и потъмня към черно, но така че да си остане рисунъкът на фурнира. Но не знам с какъв лак е произведен - нитроцелулозен ли, полиуретанов ли! Ще ми се да не го шкуря, защото е към 4 на 2,60 м. Много работа ще се отвори. Дали не може да стане първо с една ръка байц направо върху стария лак, а после - някакъв гланц лак? Моля майсторите да помогнат със съвети. Към гардероба върви огледало и един скрин. А кантовете са от старите - тънки и долнвопробни - на места отлепени.
masterval - майстор
За пръв път виждам любителка, която знае толкова термини от мебелния бранш...
Мисля, че байцът се полага върху нещо дървено, върху лак много малко остава от него, затова ще се шкури.
Преди полиуретанов лак нямаше. Имаше един - бронщайн ли беше, друг ли, покриваше байца (ти го казваш - гланц-лак).
ТОва за кантовете - ясно, след като излезе цвета ще ги купуваш.
maroka - специалист
Този вариант много хора са го пробвали, доколкото знам с незадоволителен краен ефект.

И да шкуриш, и да не шкуриш...лака е попил навремето в порите на дървото. Тоест покритие можеш да направиш само на повърхностният слой на лака. В зависимост от степента на шкурене то най-вероятно ще стане на петна.

При едно професионално шкурене (детайл по детайл) и добър майстор, както и лак с еднаква основа би могло да се получи. Но това е голяма разправия.

Но така като гледам имаш доста познания в областта...можеш да се позамислиш да си направиш един нов гардероб :)))

Пък ние ще помагаме :)
asinka - специалист
Новото си е ново, несъмнено!
Обачеее, нищо не може да се сравни с една качествена, добре реставрирана мебел.
Когато правихме нашия ремонт, при все, че всичко в хола-диван, секция, която направихме сами с помощта на trevora и едни приятели, е ново, оставихме едно старо, поне 50-годишно бюро.
Не мога да кажа точно материала, не съм специалист в това, но това, което сторихме с него, бе да го закараме на...автотенекеджия!
Бе изшкурено и изшлайфано до прецизност, а след това лакирано с пистолет...и така 4 пъти!
Не е евтин вариант, но за ценители-си заслужава!
Последна промяна от asinka на вт дек 23, 2008 8:42 am, променено общо 1 път.
shotik - майстор
Дори и механично да се свали лака,със сигурност ще останат места където ще има попил лак по- дълбоко във фурнира и като се нананся байц ще е на петна.
За лака ,който пише masterval,се казва "бернщайнлак",незнам дали го продават още по железарийте.
Виждал съм гардероб на познати боядисан с качествена черна боя,но целия е разглобяван ,почистван и пръскан с пистолет за боядисване със сгъстен въздух.
Последна промяна от shotik на пет фев 04, 2011 6:41 pm, променено общо 1 път.
Благодаря на всички за отзивите. Гардеробът е със здрав корпус, дълбок 70-90 см, и вратите са здрави - подменяме някоя панта, като се скапе. Един от вариантите е да се боядиса в свеж цвят, но не ми се иска да унищожавам фурнира. След толкова синтетични покрития преоткривам красотата му. Само че с годините дъбът си е променил цвета към червено, което не харесвам. Прочетох, че има грундове за лак, но са за специалисти. Чудя се дали да не избера цвят, да жертвам пари за една кутия хубав лак и да пробвам някъде на по-скрито как ще хване. Кантовете могат да се минат фино с алкидна боя. Имам горчив опит с 6 букови стола, на които исках да махна черния байц и лака. Два виброшлайфа от китайските отидоха, но пустият байц е попил много дълбоко. Още стоят недовършени. Ще опитам да пусна снимки.
mim - специалист
в момента боря това което си си наумила
хванах кухненските щкафове
първо пробвах направо с лак - не стана, пързаляше се върху стария лак
после пробвах с грунд и после лак - пак не става, седеше на ужасни петка
после хванах шкурката и се почна яко търкане
вчера изшкурих 2 вратички и 1 малък детайл и след редуването на байц, грунд, лак само малкият детайл е завършен
но аз искам допълнителна импрегнация, че тия неща са ми под мивката и ще се квасят с вода като река да измия някоя тенджера, а и имам орнаменти по вратичките и там търкам с по 1 пръстче по ръбовете

така че мен един равен гардероб няма да ме уплаши, недей да се плашиш и ти :-D
Spokoiniq - майстор
На 20 години казваш, естествен фурнир...Няма вариант да извадиш от порите лака, с нищо.Това което съм поръчвал да ми правят и съм сигурен че става е следното-гръцка смивка за лак, повтарям-ЗА ЛАК, не за пет слоя боя, за съжаление не си спомням името на смивката, но помня откъде ми казаха че са я купували.Маже се с четка, седи колкото е нуждо за да стане на юфка, без да попива прекалено в дървото и после се сваля с мека домакинска тел, от тези подобни на гъбка, но от средните стружки, не с най-ситната, дето се рони.При нужда се повтаря докато падне слоя лак.после се бърше със спирт и се шлайфа, но не с вибро, а с лентов шлайф.При мен беше орех, но с шеллак, отпреди 45 години, така че всичко падна и можеше да се байцва.В твоя вариант се съмнявам да успееш да го направиш така подробно, че да излезе всичко от порите, но няма да е много така че после си правиш полиуретанов лак на Сикенс в цвета който искаш и пръскаш с пистолета.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Uff taq latinica!.
Nqma nachin za kachestweno swalqne. Hubavoto na mebelite ot 60te e , che sa praveni kakto trqbva :-(.
Mini go s fina shkurka, kakto se pravi mezdu sloevete lak, izbyrshi go s vlazna ot spirt kyrpa i go PRYSNI s cveten lak. Ako ne e dobre prysnato ili s `etka/valqk, to shte stane na petna ot nasloqwaneto na laka.
Ako i taka ne stane, si znaete - boq.
maroka - специалист
Spokoiniq написа:
На 20 години казваш, естествен фурнир...Няма вариант да извадиш от порите лака, с нищо.Това което съм поръчвал да ми правят и съм сигурен че става е следното-гръцка смивка за лак, повтарям-ЗА ЛАК, не за пет слоя боя, за съжаление не си спомням името на смивката, но помня откъде ми казаха че са я купували.Маже се с четка, седи колкото е нуждо за да стане на юфка, без да попива прекалено в дървото и после се сваля с мека домакинска тел, от тези подобни на гъбка, но от средните стружки, не с най-ситната, дето се рони.При нужда се повтаря докато падне слоя лак.после се бърше със спирт и се шлайфа, но не с вибро, а с лентов шлайф.При мен беше орех, но с шеллак, отпреди 45 години, така че всичко падна и можеше да се байцва.В твоя вариант се съмнявам да успееш да го направиш така подробно, че да излезе всичко от порите, но няма да е много така че после си правиш полиуретанов лак на Сикенс в цвета който искаш и пръскаш с пистолета.
Ти знаеш ли колко струва тая смивка ?!?! Мрачна цифра е :)
  • 1
  • 2

Тема "Помощ - как да прелакирам стар фурнирован гардероб" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: