Чакай, чакай...... Къде забрави мазилката при първият вариант? Или ще си гледаш къщата на сива/бяла мазилка с мокрите петна по нея 

пет ное 20, 2020 2:46 pmРуди написа: На въпроса: Ако няма стълбище към подпокривното пространствоДо тук сме ОК - нямам стълбище и няма да рисуваме преграждащи стени горе, както и допустимото строителство е до 10 м височина, ще се вместим.
и няма архитектурно разпределение се приема, че няма
мансарден етаж. Котите на корниза и билото не трябва да надвишават
допустимите по визата или ПУПа, ако има.
пет ное 20, 2020 2:46 pmРуди написа:ВИнаги ли се прави това заснемане накрая? Един приятел, който строи преди няколко години ми каза че никой никога не бил идвал да го види какво е построил, само му заверили там каквото трябва в общината. С половин уста архитекта ми каза че и при мен може да не дойде никой, но пък можело и да дойде и ако разликата е повече от 20-30 см щяли да направят проблем. Питах го какво означава "проблем" - ще ме накарат да съборя покрива или ще ме глобят и той вика: еми не, няма да събаряш и няма и да те глобят, но ще трябва да го узакониш.
Разбира се, това не значи, че можете законно да вдигнете стените без
да внесете промени в проекта. Котите на корниза и билото след построяването
трябва да се заснемат геодезически и да отговарят на проекта.
пет ное 20, 2020 2:46 pmРуди написа: Относно спестяването - няма да спестите кой знае колко от подобна преработка,То даже щеше да ми излезе на абсолютно същата цена проектирането, ако бях искал да има втори полу-етаж, но тогава така го реших - да не се изкушавам, защото макар и малко, това както вие сам казвате - все пак са си пари в повече. Материали, труд.. Примерно 1/3 повече в перото "стени", което ще е няколко хиляди лева.
нито проектантските хонорари, нито таксите за одобряване са съществено перо.
Основните проблеми и разходи не са в проекта, а в изпълнението. Трябва таванския
гредоред да се трансформира в подов, т.е. да може поеме натоварване от хора и
обзавеждане. Някакъв под - OSB, дюшеме, подови плоскости на кнауф и прочее плюс
довършителни неща отгоре.
Изолациите трябва да се преместят на скатния покрив между ребрата, за да се
отоплява и горния етаж.
Трябва да се предвиди стълбище - при това спестено разпределение
не изобилстват възможности за място.
Трябва да се предвидят прозорци, за да влезе светлина в мансардата.
Покривните прозорци не са дребно перо.
Разбира се, трябва да се оформят стените и тавана с довършителни работи...
Та не е проблема точно в парите за разрешителните.
нед юни 17, 2018 7:54 pmЧираче написа:Аз обичам да мисля за себе си като за много практичен млад мъж и основно вярвам в науката, та си имам предубеждения срещу тези с телчетата дето ходят и ужким намират къде е водата, защото няма научно обяснение. Питах архитекта как да разбера къде да бия сондата и тези с телчетата какво всъщност правят и той ми каза същото: "Тея шарлатани само обикалят и ти казват, където мислят че ще е по-лесно за сондата. Най-обичайното е водата да е на водоносен слой и където и да дупнеш на достатъчна дълбочина - вода да излезе. В твоя квартал водата е на плитко и просто си избери място от източната страна на къщата, щото там са ти баните и кухнята." Така и направих, мерих 3 крачки от ореха в източната част на двора и им казах на сондаджиите да дупчат. И грам притеснения съм нямал че може да няма вода. Уникално готини чичаци от Житница бяха тея - Георги и двама други с шкембенца и с груби пръсти, дебели като кебапчета - за 30 лв на метър ако няма големи камъни дупчат бързо и чисто. И наистина - още на третия - четвърти метър излезе хубава бистра вода. Обаче понеже всички комшии са на септични ями, им казах все пак да дупчат поне до 20 метра.нед юни 17, 2018 7:34 pmKingLin написа: Ей сега имам проблем.Имам горчив опит с такива познавачи. Всеки казва различно, като се ръководи от това къде му е най-удобно да прави сондажа. И аз имах мерак за сондаж, но се отказах. Никой не дава гаранция.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: