ср ное 18, 2020 5:17 pmwww.spirit написа: Здравейте колеги!Пар.52 колко е?Ако серпентината е горна се води проточна и не очаквай чудеса.
Вече 4-та зима ползвам Екоспар Минима 12 (10+2).
Отоплявам стара каменна къща 3 стай + баня и коридор с вътрешна площ около 60 квм. + 120 л бойлер към който има свързан и 2.6 квм. Слънчев колектор.
Имам изолация на тавана и хубава дограма.
Първите 2 години бяхме с една стая по-малко и камината спокойно ни топлеше на 2ра степен, след като оправихме и детската я ползваме на 3та степен и е добре. Като цяло изгаряме около един тон пелети за целия сезон, а той при нас е дълъг защото сме с 2 малки деца.
В началото промених единствено температурата на водата на която отваря и затваря помпата, сега обаче реших да експериментирам защото така и не успява да стопли бойлера като хората дори и да работи 2-3 пъти, съответно в облачен ден се налага да включваме нагревателя за да има хубава топла вода.
Камината се води главно от стайния подвижен термостат, като със сегашните настройки стопля много добре вътре за около 2 часа работа, но не и водата. Бойлера е на тавана и е добре изолоран.
Параметрите които съм променил са :
//Пар 67..
от 51 на 61. Помпата отваря
//Пар 68
от 50 на 55. Помпата затваря
//Пар 8 да не цапа стъклото
От 10 на 5
// Пар 55 димни газове умножава се х2 +10
От 160 на 100
Общо взето е това.. за сега толкова мога![]()
Та ще съм благодарен ако някой има идея кое да променя за да си остане така икономична, ако имам как и още разбира се, и същевременно да стопля водата в бойлера, вътре стопля добре.
Благодаря!
Пер 52 е на 70, но тя реално повече от 61 градуса вода не прави защото на толкова отваря помпата.
Бойлера е Елдом с 2 паралелни серпентини, от колектора водата се загрява..ври направо, но там температурата е доста по висока.