Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
Баце, да не почна работа при каките? Ся остана да почнеш да ме къпеш и как разхода ще ми падне с НТЮРелата. То народа го е казал, ЛУД на шарено се радва, а сориии твоя беше от монохромните.... няма ли са ъпгрейдваш?

Може да не ти се верва, но аз съм много по-добре запознат с твоя, отколкото ти с моя. Каквото искам и очаквам от него го имам, повече не ми трябва. А НТЮРела ще си купя когато степените на модулацияна мога да си ги редя аз, а не колкото те са преценили, че имам нужда. Няма как да ползвам нещо което ме ограничава (за софтуер говоря). Шарения дисплей към момента не ме впечатлява.
вт ное 24, 2020 2:10 pmmorfei1 написа:
Баце, да не почна работа при каките? Ся остана да почнеш да ме къпеш и как разхода ще ми падне с НТЮРелата. То народа го е казал, ЛУД на шарено се радва, а сориии твоя беше от монохромните.... няма ли са ъпгрейдваш?

Може да не ти се верва, но аз съм много по-добре запознат с твоя, отколкото ти с моя. Каквото искам и очаквам от него го имам, повече не ми трябва. А НТЮРела ще си купя когато степените на модулацияна мога да си ги редя аз, а не колкото те са преценили, че имам нужда. Няма как да ползвам нещо което ме ограничава (за софтуер говоря). Шарения дисплей към момента не ме впечатлява.
Този ти пост показва колко самонадеяно коментираш непозната материя.
Така само може да подведеш някого.
Контролер от Грейко не можеш да си купиш- там са ограниченията за "домашните майстори". Натурела си има универсален, "без ограниченя".
Всъщност можеш да си купиш с котел и горелка. Тогава би разбрал, че до сега си карал Трошка.
morfei1 - специалист
Започни да позваш модулация, после ела да ми обясняваш за нея без значение с кой контролер си. Питам друг, а не теб.

Ясно ми е, че искаш да изпъкнеш навсякъде. Говорил съм си досатътчно с теб и съм наясно каква навита пружина си.
Последна промяна от morfei1 на вт ное 24, 2020 2:27 pm, променено общо 1 път.
вт ное 24, 2020 2:26 pmmorfei1 написа:
Започни да позваш модулация, после ела да ми обясняваш за нея без значение с кой контролер си. Питам друг, а не теб.

Ясно ми е, че искаш да изпъкнеш навсякъде. Говорил съм си досатътчно с теб и съм наясно каква навита пружина си.
Цигарите са вредни, откажи ги.
Ако питаш другиго, няма да говориш на мен, което е ясно, дори без да си ме цитирал.
Благодаря за комплимента!
Ползвам модулация- познай как!
morfei1 - специалист
вт ное 24, 2020 3:15 pmТрифон П.Трифонов написа:
Като пещерен човек я палзваш. С теб не говоря, а този към когото е бил отправен въпроса съм го цитирал. Очаквам да получа отговор от него, ако сметне, че заслужавам да получа такъв. Наясно съм, че си възрастен и забравяш бързо, ма чак толкова бързо.... гинко билоба мой човек. Твоята работа в случая ква точно беше.... да си избиеш комплексите за пореден път, които ти смяташ за знания?

Аре нЕма нужда, помпи си буфера с 20kw на P3 и бъди щастлив от живота.
вт ное 24, 2020 3:44 pmmorfei1 написа:
вт ное 24, 2020 3:15 pmТрифон П.Трифонов написа:
Като пещерен човек я палзваш..........
Аре нЕма нужда, помпи си буфера с 20kw на P3 и бъди щастлив от живота.
Пак не позна.
С модулиращ термостат, Морфинчоооо, модулиращ, но модулира според накъде ми е накривен фесът, защото Натурела дава възможности на своите клиенти- в случаят чрез Грейко.
Тук говорим за Грейко, не колко ти не знаеш за котелът и го доказваш.
Още веднъж благодаря за пожеланията!
Мога да съм щастлив, понеже се информирах навреме, че колкото и да "модулира" 20 киловата са много за 100те ми квадрата. Затова четох много и си направих системата скъпа, но оптимална, със всичките му салтанати. Основното е буферът.
Пак, вследствие много четене, избрах най маломощният кондензен едноконтурен котел, който да ми топли стотя квадрата, с адекватен сервиз наблизо.
Вече ми беше втръснало да чета, та по инерция си подвързах 8 киловатова печица, с водна риза, пак за тия квадрати. Всичко е оптимално.
А при теб как са нещата? По добре късно, отколкото ненаучен. Честито!
morfei1 - специалист
Чиче, стига са праи на интересен бре не ти ли омръзна.... говорим/говорише се за горелката и нейното управление и как то модулира, не за модолиращия термостат на Натурела в комбинация с нея. Въпроса ми беше за нея и нейното управление, ти къде са навря с твойте знания...... . Нали ти бях казал, че не става само с четене. И ядрен реактор да си сложиш, същия капацитет (комплексар) ще си останеш.

Нема лошо показа отново колко много знаеш (тоест колко са ти големи комплексите). Избиваш си комплексите Трифонари тук, щот явно в живота няма кой ти обърне внимание. Скъпата система която имаш си е перфектна само за теб и никой друг.
Горя цял ден на 5kw без модулиращи термостати, буфери и скъпотии много умни управления и извънземни котли (само в твоето съзнание).... тъй че бегай у лево с твоята перфектна система. Бухай дърва на сръбското кюмбе и съ кефи на живота, че имаш 17 печки.
вт ное 24, 2020 4:34 pmmorfei1 написа:
Чиче,капацитет (комплексар) ще си останеш.
...(тоест колко са ти големи комплексите). Избиваш си комплексите Трифонари тук, щот явно в живота няма кой ти обърне внимание. Скъпата система която имаш си е перфектна само за теб и никой друг.
Горя цял ден на 5kw без модулиращи термостати, буфери и скъпотии.... тъй че бегай у лево с твоята перфектна система. Бухай дърва на сръбското кюмбе и съ кефи на живота, че имаш 17 печки.
Типичен стил, когато липсва нещо.

Пичове, за последната година доста хора изпищяха поради работа на ниски мощности и изчакване. Скъсени шнекове, "липса" на осветеност при Р1, запушени комини...
Добре е да се избягва това, при възможност, а такава винаги се намира.
Работа с 5kw, както посочва г-н Морфей, не е добра идея при никоя инсталация, където това е минималната за котел или камина.
morfei1 - специалист
Еми посъветвай ги да инвестират 3 бона в буфер и да работят на 20kw само за да си запазят шнековете и кумините. Да си турят и солари за още 2бона. Днеска може да крета на 5kw и да изгасне 1 - 2 пъти по макс темп. Сещаш ли се какво идва след гасенето? Сещаш ли с кво става когато слънчо се скрие и температурите паднат с поне 10C?

Когато загубите на къщата са около 5kw и радиаторите искат от котела 5kw на колко трябва да работи горелката? Точно толкова са ми загубите на температури +5C. Вечер като падне на 0C си свяла и на 10Kw, денем като се качат до 10C имам едно-две гасения с пауза от по 2часа. Това не го определям, аз а системата, тя си решава кога какво да прави. От мен се иска да си задам комфортна температура и да сипвам пелети.

Грам на идея си нямаш как работи модулацията, нито ползите от нея, защото никога не си я ползвал, евентуално нейните недостатъци, повтяраш като папагал някви заучени фрази за модулиращи термостати, които не съм убеден даже, че имаш (може да си купил междувременно, луд умора няма само се поти). Спри да се правиш на умен, не ти отива.

По този начин работят всички модулиращи горелки, без значение Грейко, мрейко или квото и да е. Колкото по добре е напасната мощноста на котел спрямо радиатори към помещения, толкова по добре и ефективно работи. Твоята "перфектна" система очевидно не е, и има нужда от буфер и допълнителна инвестиция от солари, та да не е напълно безмислена покупката на буфера.
Последна промяна от morfei1 на вт ное 24, 2020 5:51 pm, променено общо 1 път.
Колеги, няколко пъти съм съветвал, вместо да се гони работа на 1ва и изчакване, да се избере работа по график, което ще позволи работа на котела в по оптимален температурен режим. Естествено, че ще пострада малко комфорта, но за сега няма горелка Грейко с по малка мощност. Има обаче избор между два други продукта на Грейко, които са напълно достатъчни за площи от 60-70, че и до 200 квадратни метра жилище.
Тук знаем кой колко знае, а г-н Морфей е добре дошъл да се посмее и да ни обясни някои работи.
вт ное 24, 2020 1:59 pmmorfei1 написа:
Трифонари, точно ти не ми обяснявай за модулация, щот не я използваш, предполагам и не я разбираш. Да думкаш в буфер с 20Kw е много лесно, стига да имаш излишни 2-3 БОМбона.

Как се прави контролера лагав..... оставам на теб да обясниш, се посмея малко :lol:
Всички, с посочените по рано проблеми, са настроили контролерите си така, че котелът да крета на минимална мощност, т.е. "лагав" както се изразих. Такива настройки търсят повечето колеги тук, а аз да не мога да ползвам модулацията или пък да не го разбирам, е глупаво твърдение.
От друга страна, може да се ползва и другата крайност, като при мен това е умишлено. Интензивно горене и гасене. Нито помен от споменатите по рано проблеми. В началото на тази година пратих парчето от големият шнек в София, за да се ремонтира Старче.

Морфи, буферът ми гол голеничък е 2600. Палѝ!
Соларите са другият гъдел. Предвижда се басейнче, на открито, което през зимата да се комбинира със зимно джакузи.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на вт ное 24, 2020 5:54 pm, променено общо 1 път.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: