Най - вълнуващия въпрос зимно време.
chichko_pechko - специалист
Здравейте,

монтирахме тази камина в етаж от къща - 110кв.м. с изолация на таваните с вата и гипскартон и нова пвц дограма. 5 радиатора (150смх60см средно стоманени), 2 лири по 0.5кВ и 1 боилер 120л. Не знам още колко разход ще ми даде. В момента е без стаен термостат - пише че може да се сложи като опция. Включена е на автоматичен режим и модулира по температурата на водата, която пък е настроена на 60 градуса. Държи водата между 55 и 58 грауса доколкото видях днес и явно сама се модулира. Не знам как да видя на коя степен е. Въпроса ми е това ли е оптималния режим? Има ли смисъл да сменям нещо? Струва ми се че вентилатора духа повече отколко е необходимо, не съм гледал как са градусите на изгорелите газове още.
Просто, ако може някой с опит с нея да сподели има ли нещо, което може да се бутне за да работи още по-добре. Ще я наблядавам тези дни и ще пиша за повече детайли.

Благодаря.
pechkata - специалист
Перфектно карай така за сега...
Като стане студено вдигай Т-то на котела - от 60 на 70 градуса...
вт ное 24, 2020 7:58 pmpechkata написа:
Перфектно карай така за сега...
Като стане студено вдигай Т-то на котела - от 60 на 70 градуса...
Аз вече го качих на 65, че жената каза, че е студено. Но тя харесва 24 градуса и нагоре. Само да видим как ще разхода. Ще го засека след 2-3 дена. Струва ми се, че изхвърля пелетите от горелката понеже духа много вентилатора. Утре като отворя да я чистя ще видя дали ще има пепел или пепел и неизгорели пелети.
Ако може някой да сподели на какви настройки я държи и какъв разход му дава моля.
Или пък дали някой я е закачил към стаен термостат да сподели опита си. Просто няма смисъл като се стопли да продължава да гори, ако температурата се подържа за 1-2-3 часа в къщата. Защото 3 часа дори само по 1.5кг пелети да пуска на час за да поддържа огъня е около 4-5 кг на ден. За месец са 150 кг. За отоплителен сезон да кажем 5 месеца са 750 кг ей така полу-напразно.

Свалих вентилароа на 0 засега.
Значи, като цяло всичко е ок. Разхода ми в това време и малко повече отколкото се нядявах. Аз си мислех че може да мине с 2 чувалчета, а те са по-скоро 2.5-3 чувалчета, ако работи нон-стоп. Управлява се по вода, затопля бързо за около час и след това кара на ниска степен. Температурата на димните газове, когато достигне температура е 100-120. Когато се разгори стига и 140-150.

Основния ми проблем е че угася сама. Струва ми се че като достигне зададената температура и се затопли в нас, което става бързо и тя работи на най-ниска мощност и в един момент когато се почиства(издухва пепелта) огъня изгася напълно и след това се пълни гореката с пелети, които не се запалват. Дава ми грешка Er03 - за ниска температура на димите газове и спира.
Сега знам, че е малко по-мощна от нужното, но все пак трябва да може да си поддържа огъня дори и на най-ниска степен без да спира нали?

Какво може да се направи? Да се намали времето на почистване? Да почна да я управлявам по стаен термостат? Така или иначе мисля да го направя за по-добър кофорт и по-малък разход, защото спокойно може да стои изгасена по 5-6-7-8 часа на ден. Ще гледа да има по-голям хистерезис термостата. Примерно този е +/- 0.2 градуса, но може да се смени и на +/- 0.3 градуса https://e-solar.bg/staen-termostat-prog ... -sedmichen
Ако има по-удачен стаен безжичен термостат кажете. Май този е по-добре https://termostat.pazaruvaj.com/salus/r ... /#opisanie защото е на +/- 0.5 градуса, но може да се сложи и на +/- 1.0 градуса да е хистерезиса (което май пък е прекалено много защото на 23 градуса зададени ще загрява до 24 и ще охлажда до 22 градуса)

Основния ми проблем е да не угася, когато си реши, защото когато това примерно стане вечер до сутринта е станало доста студено :)

Другото което се чудя е колко често е удачно да се пали и гаси подобна камина на ден?

Тема "Камина Bisolid TP 24 - настройки и работа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: