Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
D103314 - специалист
[quote=ewgeny post_id=804194 time=1473672959 user_id=52725]
[quote="torbalan"]В твоя имот ли ще бъде хидранта?[/quote]
До колкото разбрах от проектанта, ще го нанесем на ситуацията, все пак ще си бъде извън имота. Ама това направо си е греда. И ако ме карат аз да го плащам, пък ВиК да го прави си е рекет. Интересно е, че ВиК ми завериха без този хидрант, а пък общинарите се дървят.

[quote="kozl"]И за ко са проектите :?
Населението как е свързано с броя на хидрантите :? По-скоро площите, които покрива хидранта.[/quote]

Пак до колкото разбрах, на всеки 100 м, трябва да има такова нещо. Т.е. може да ми се размине, само ако в радиус 100 м около мен, друг са излъгали да направи. Но при мен, няма.
[/quote]

И аз бях в подобна ситуация. Съгласно Нормативните изисквания, на всеки 150м в населени места трябва да има хидрант. Това е задължение на ВИК, които трябва да ги купят и монтират. Това обаче е огромен разход за тях за цялата страна, и е по-лесно който строи наново, да го набутат да слага по един. Така постепенно ще наситят населените места с хидранти. На мен ми сложиха по проект в част ВИК. Въпреки, че е извън имота, си го плащам аз, а на практика остава собственост на ВИК. На моето запитване защо.... ми казха: Ние ще го прекараме, ама в момента нямаме финансова възможност. Ако бързате, го изпълнявате вие. Така стават нещата. В другата тема ти писах как постъпих на практика.
kozl - майстор
И проблема е с разрешението за строеж предполагам :?
Ми няма инфраструктура няма разрешение :roll:
nikolov333 - майстор
пет ное 27, 2020 8:33 amkozl написа:
В проекта ти има ли външна връзка водопровод?
В моя проект има "Съществуващо СВО 1".. В района на моя строеж от ВиК отговарят, че нямат изградена водопреносна мрежа, понеже се захранваме от някаква забравена водоснабдителна тръба етернит ф100 от която са пълнели едно езерце при комунизма, която не е тяхна по документи, но си ни отчитат водомерите и си плащаме консумацията към тях.. Таааа не виждам как може да се изгради хидрант..освен от собственото ни СВО, което няма да стигне като дебит..
kozl - майстор
пет ное 27, 2020 9:02 amnikolov333 написа:
пет ное 27, 2020 8:33 amkozl написа:
В проекта ти има ли външна връзка водопровод?
В моя проект има "Съществуващо СВО 1".. В района на моя строеж от ВиК отговарят, че нямат изградена водопреносна мрежа, понеже се захранваме от някаква забравена водоснабдителна тръба етернит ф100 от която са пълнели едно езерце при комунизма, която не е тяхна по документи, но си ни отчитат водомерите и си плащаме консумацията към тях.. Таааа не виждам как може да се изгради хидрант..освен от собственото ни СВО, което няма да стигне като дебит..
Тука си в заблуда относно тва, че не мое да бъде изграден. Са дали шъ мое да се ползва - това е друг въпрос, ама ако се закачи и тоя въпрос шъ требе и вадопровод да изграждаш :shock: Та не ли по дбре само ПП хидрант :?
На времето признаваха подземни хидранти, че по-евтини де. После почнаа да сакат само надземни, а они беа на двойна цена. А тука в Софето сакат и ТСК преди ППХ, оче по-скапо да е.
nikolov333 - майстор
Начи, аз съм си свързал нова тръба от етернита до моя водомерен възел 1"1/4 HDPE за което платих едни пари да ме свържат под налягане с водо-вземна скоба от етернита, но за да има работещ хидрант би трябвало да се монтира към голямот фи..демек на етернита или..? :?
zz_stefanov - майстор
Не знам как е по софето, но на пратика си изгаждаш водопровод за твоя сметка извън имота от първото възможно отклонение твоя водомер. Ако трябва хидрант и той попада вътре. Проекта също е за твоя сметка и се съгласува с общината. При мен даже искаха два проекта, един до границата на имота и един от границатс до и с шахтата, която пък трябвало да е на не повече от 2 метра от оградата.
nikolov333 - майстор
Хидранта, ако става на 1"1/4 мога все още да се замисля да сложа един, но дали ще има дебит?

Прикачен файл

вик.jpg
kozl - майстор
ПП външен водопровод по малко от ДУ80 не съм срещал в проекти, па не ми се чете правилника.
Правилното е към етернита след ТСК. А дали има дебит и налягане за струйник :?
Ама колко повече се задълбава, толко по сложно стаа :roll:

А по Софето плащаш такса и чекаш. Соф.водата го праи от - до по съгласуван, узаконен проект с РС.
Са ако немаш време да чекаш, требе си платиш друг да го направи, барбар със разрешителните за изпълнение на външна връзка.
Pipo71987 - специалист
Случаят при мен е такъв имотът ми е на 2 улици на едната водопроводът е нов но от местното ВиК(което е общинско дружество все още) ми отказват да ми дадът да видя проекта,подозирам,че са прескочили хидрантите които би трябвяло да са на по 150 метра един от друг.Може и да греша разбира се и да има друга причина.Иначе ми дадоха някаква скица с отбелязани 4-5 хидранта в цялото село,но най близкият е на около 400-500 метра от мен в радиус(нз как трябва да е радиус или да се следват улиците).Също да попитам то е ясно че от общината няма да дойдат да ги мерят тия метри,ама ако например в част пожарна безопасност на самият проект се впише тоя хидрант,че е на 200 метра дали ще мине пред архитекта? :? Иняче съм ви много благодарен за всички мнения и отзиви
D103314 - специалист
[quote=nikolov333 post_id=1050072 time=1606463754 user_id=66491]
Хидранта, ако става на 1"1/4 мога все още да се замисля да сложа един, но дали ще има дебит?
[/quote]
При мен по проект беше три цола тръба за хидранта.Аз съм последна къща и към мен вече влиза 1 цол. На въпрос защо такъв цолаж, ми отговориха: след време може да се разшири УПи-то, и да има други къщи...А всъщност заради хидранта беше цялата работа.

Тема "Карат ме да правя противопожарен хидрант" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: