• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gibson58 - специалист
От тавана имам 2 кабела а на клемата на полилея 3. Виждам на планката на полилея има знак за нещо и сега не съм много сигурен кое как точно да свържа.в комплекта нямам отделно жълто\зелено кабелче за към корпуса,как се връзва системата?
https://prikachi.net/image/nWHir
https://prikachi.net/image/nWanG
https://prikachi.net/image/nWQBx
https://prikachi.net/image/nWr63
Andri01 - майстор
С колко крушки е полюлея? Ако е с 1-единия е "маса" и се свързва към"0"-та и корпуса. Ако е с 2 и повече ще трябва да измериш кой е общ и другите 2 на късо.
gibson58 - специалист
пон ное 30, 2020 4:47 pmAndri01 написа:
С колко крушки е полюлея? Ако е с 1-единия е "маса" и се свързва към"0"-та и корпуса. Ако е с 2 и повече ще трябва да измериш кой е общ и другите 2 на късо.
С 5 крушки е.как да измеря към кой кабел са вързани всички крушки?Нали това трябва да разбера?ако може малко по подробно че не съм много на ти.
Не трябва ли всички крушки да са вързани към кафявия кабел за фаза и към синия за нула,а двуцветния за заземяване?аз така си го обяснявам,но не разбирам как да се свърже всичко и кой кабел към планката (ако изобщо трябва да минава през нея някой ).
shadow__01 - майстор
Свържи го без жълто-зеления и виж дали всички ще светнат. Ако светнат всички при време и желание може да свържеш жълто-зеления към нулевия в обща клема. Най-често не се свързва изобщо, но това не си го прочел от мен. Ако не си сигурен дали ключа ти прекъсва фазата, не го свързвай. Може ключа да прекъсва нулата и тогава ще има офазен корпус при изключено осветление. Най-опасния вариант. Аз не бих свързал това земно за по-сигурно.
Andri01 - майстор
Измерва се с прибор-мултицет. Ти предполагам ,че нямаш такъв , а и как се работи с него е дълго за обясняване. По-добре изпълни съвета на shadow.
gibson58 - специалист
пон ное 30, 2020 5:57 pmshadow__01 написа:
Свържи го без жълто-зеления и виж дали всички ще светнат. Ако светнат всички при време и желание може да свържеш жълто-зеления към нулевия в обща клема. Най-често не се свързва изобщо, но това не си го прочел от мен. Ако не си сигурен дали ключа ти прекъсва фазата, не го свързвай. Може ключа да прекъсва нулата и тогава ще има офазен корпус при изключено осветление. Най-опасния вариант. Аз не бих свързал това земно за по-сигурно.
Ключа ми прекъсва фазата,сигурен съм защото аз го връзвах.а и да не съм сигурен фазомера ще покаже при спряна лампа нали така?Имам мултиметър с който знам как се работи но за моите си неща.за в конкретния случай ако някой каже как да замеря ще се справя ,не е квантова физика все пак.
Ако светнат всички при време и желание може да свържеш жълто-зеления към нулевия в обща клема
А с това имаш предвид да се направи мостче в клемата нежду нулата и шарения кабел ли?
shadow__01 - майстор
пон ное 30, 2020 8:11 pmgibson58 написа:
А с това имаш предвид да се направи мостче в клемата нежду нулата и шарения кабел ли?
Може и така.
gibson58 - специалист
пон ное 30, 2020 8:56 pmshadow__01 написа:
пон ное 30, 2020 8:11 pmgibson58 написа:
Може и така.
Значи към планката нищо да се свързвам?
preslav - майстор
Щом имаш мултицет и си сигурен, че ключът ти прекъсва фазата можеш да направиш следното. С мултицета провери кой кабел къде "звъни", кабелът който е свързан с всички пъпки в дъното на фасунгите трябва да се свърже с фазата, кабелът който "звъни" с всички странични пръстени или пластини на фасунгите свързваш с нулата. Шареният кабел би трябвало да "звъни" на корпуса на полилея (ако има метални части по него) - ако си сигурен в това, което правиш можеш да закачиш шарения кабел към нулата, ако не си сигурен е по-добре да не го свързваш, но не го режи, а го изолирай за да има възможност на по-късен етап някой по-на ти да свърже полилея както се полага.
gibson58 - специалист
вт дек 01, 2020 8:57 ampreslav написа:
Щом имаш мултицет и си сигурен, че ключът ти прекъсва фазата можеш да направиш следното. С мултицета провери кой кабел къде "звъни", кабелът който е свързан с всички пъпки в дъното на фасунгите трябва да се свърже с фазата, кабелът който "звъни" с всички странични пръстени или пластини на фасунгите свързваш с нулата. Шареният кабел би трябвало да "звъни" на корпуса на полилея (ако има метални части по него) - ако си сигурен в това, което правиш можеш да закачиш шарения кабел към нулата, ако не си сигурен е по-добре да не го свързваш, но не го режи, а го изолирай за да има възможност на по-късен етап някой по-на ти да свърже полилея както се полага.
Благодаря за доброто обяснение.сега всичко ми се изясни. :prost:
  • 1
  • 2

Тема "Връзване на полилей с 3 проводника" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: