Най - вълнуващия въпрос зимно време.
chichko_pechko - специалист
вт дек 01, 2020 3:10 pmkalin72 написа:
Не мога да правя сравнение с пускане/спиране по температура на водата. Ние сме доволни като разход и температура в стаите.
Режима на СТ е 5 сутринта пали, обикновено от 22 градуса през нощта вдига до 23.5, после гасне по някое време, ако има слънце по-бързо, ако няма по-бавно, в 5 следобяд гони 24.5 градуса, спира си към 6:30-7, после в 12 през нощта спира, и така.
Често се случва и ръчно да спираме горелката, но това е основно в преходните сезони.
Това каква камина е? И каква мощност и имот се топли? Какъв разход дава? Да си добия някаква представа.
kalin72 - майстор
Не е камина, горелка Грейко RB20 на котел Бош 32 квт. Разход - квото й сипя, не връща нищо :) Ама ориентировъчно за 6 месеца горене - 5.5 тона слънчогледови пелети. Къща 2 по 66 м2 на 750 м.н.в. Топли се всичко - стаи, коридори, бани.
morfei1 - специалист
Равносметката за Ноември

Прериод - 25.10 - 29.11
Общо дни: 35
Средна месечна температура за Ноември - 9,6C
Средна външна температура за периода - 11,4C
Средна вътрешна температура за периода - 23,9C

Разход 63торби. - 945кг.
Изчислени загуби средно на час при +10C: 4,56kWh
Среден разход на час за периода: 1,13кг. 5,29kWh (90% КПД - 4,76kWh)

Къща 2 x 70кв.м
ср дек 02, 2020 3:14 pmmorfei1 написа:
Равносметката за Ноември

Прериод - 25.10 - 29.11

Разход 63торби. - 945кг.

Къща 2 x 70кв.м
При работа на минимум, КПД 90% е напълно възможно, за кондензна технология. Ноооо.....сол със сол....
пет ное 27, 2020 8:12 ammorfei1 написа:
А при нас е около 0C. "Сол със сол не си прилича" за това не е меродавно да си сравняваме разхода един спрямо друг. Единственото реално сравнение е да си сравняваш твоя разход с предходни сезони като вземаш предвид и средните температури за месеца. Останалото е ала-бала.
Според прогнозата за времето, последно време застудя, ма кога пък не са ни лъгали прогнозно?!!
Последно, около нулата или колкото изкарва нетя- десетина градуса, че купчина сол има разлика?!
pechkata - специалист
ср дек 02, 2020 3:14 pmmorfei1 написа:
Равносметката за Ноември

Прериод - 25.10 - 29.11

Разход 63торби. - 945кг.

Къща 2 x 70кв.м
На моята горелка пише общ разход 814 кг. - от началото на сезона... :?
morfei1 - специалист
ср дек 02, 2020 3:59 pmТрифон П.Трифонов написа:
Последно, около нулата или колкото изкарва нетя- десетина градуса, че купчина сол има разлика?!
Средно аритметично знаеш ли кво значи? Да хванеш средно месечна температура от 0C през ноември сещаш ли се.... бих казал невъзможно, поне там където аз живея. Някои четат и мислят, други само четат. Не се напрягай, ти си от вторите.

Прогнозите може и да бъркат, но https://www.stringmeteo.com/ и сензора на терасата малко вероятно.

Чепкаш си ги пак от задния двор, не ти се получава, но имаш желание :lol: .
При работа на минимум, КПД 90% е напълно възможно, за кондензна технология. Ноооо.....сол със сол....
Аха, почти си близо до истината, ама не съвсем. Пак да ти го повторя, средно аритметично, мисли!!!!!! Имай предвид, че през този месец основно си правих експерименти и все още си правя :lol: . Освен ако не можеш да накараш котел с 22kw радиатори при 80/70/24 да модулира до безкрай на 5kw на 140кв.м. или поне за около месец.

Аз си плащам според загубите, а ти?

Всичко зависи как гледаш на нещата. Един го смята за невъзможно 5kw на час, друг като види тон пилети за 1 месец, че и през Ноември и му настръхва косата. Имам познати къде карат с по 1.5т на сезон, мен не могат ми стигнат за 1 месец баш в сезона.

Както един приятел обича да казва "не ме плашат високите разходи, плашат ме малките приходи". :lol:
pechkata - специалист
Морфи не са ли много тези 22 kW радиатори за 140 кв. площ - или бъркам нещо... :?
morfei1 - специалист
ср дек 02, 2020 5:40 pmpechkata написа:
Морфи не са ли много тези 22 kW радиатори за 140 кв. площ - или бъркам нещо... :?
Толкова ги изчислява калкулатора на Корадо, който Трифунари ми сподели преди време. Ко да ти кажа, много малко..... не съм ги изчислявал аз преди монтажа, котлето добре ги изпъва на 70-80C, но за кратко. Жалко, че стаите не могат да поемат толкова топлина. Толкова са преценили умните глави.... или не чак толкова умни, толкова са сложили. Като порасна някой ден като Трифунари и си туря газчица да ми е айляшко ще ги карам на 50-55C :-D .

Мислили са в перспектива или са слагали едно към гьо-тере, абе.... важното е, че е топло.... подготвен съм и за сибирска зима, само не знам пелетите дали ще ми стигнат :lol:

Принципно дТ ми е "плаваща" между 10 и 20C. Да приемме средно 15C и вече радиаторите стават около 20kw. На 18kw горелка с 25kw топлообменик, горе долу бива работата.
Последна промяна от morfei1 на ср дек 02, 2020 6:06 pm, променено общо 1 път.
ср дек 02, 2020 5:01 pmmorfei1 написа:
:lol:
А бе, както каза и много си прав-сол със сол не си прилича, еля па твоите мнения, но само понякога. Малко се учудих- сериозен човек като тебе, пък такъв разнобой в рамките на няколко дни....Нещо ти блуждаят мислите.
Моят разход на пелети е нулев, но и да не е, мислил съм за това, когато е трябвало. Мога да споделя еквивалента, който аз си плащам, смислофски.
Последно- нула ли беше или средно ок. десет градуса? Пеття киловата при коя Т ги засече- при средната или постоянната?

Морфинари, ако си мислил навреме, ше ти стигнат, не та разбирам що са притесняваш, хахаааа. И да си духнеш комина, че да не отваряш работа на колегите!
pechkata - специалист
Ти и сега можеш да ги пуснеш на 50 гр. със системата за подово... :idea:
Да на газ е най добре - ама я няма пуста... :partyman:

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: