Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
schuldiner - майстор
пон ное 30, 2020 7:51 pmhidrazin написа:
Най-добре е въобще да не се вадят. Така отпада проблема със съхранението и премахване на колтуците.
Вадиш си зимата направо от градината. Само трябва да си бележиш до къде си стигнал.
:partyman:

Преди това не трябва ли да ги заровиш по-надълбоко, да не измръзнат?
hidrazin - майстор
Разбира се че това беше в кръга на шегата. И не съвсем шега.
Когато все още сеех картофи при орането напролет тук-там намирах пропуснати при ваденето картофи.
В перфектно състояние - свежи, сочни и без никакви дефекти по тях.
А картофите ми в избата отдавна бяха се спаружили, омекнали, с прораснали колтуци въпреки ежемесечната хамалогия с чистенето на колтуци.
Просто в почвата има идеалните условия за съхранение като влажност и температура.
Не всяка изба подходящата температура и влажност. От там и плачевния резултат.
Един от най-старите начини за съхранение който се практикува и днес е на двора.
В дупка изкопана в земята или над земята.
Картофите се слагат в малки чували/гаци в количество което ще ти стигне за 10-тина дена.
В почвата се изкопава плитка дупка 20-30 см дълбока и се нареждат гаците.
Отгоре се слага 20-30 см слама/сено и се покрива с тънък пласт почва.
Зимата за да си извадиш от там картофи отнема 10-тина минути - хамалогия е но резултата е отличен.
:partyman:
P.S. Аз вече картофите зимата с ги вадя от ... магазина. :-D
Svetoslavoff1 - майстор
Тъй наречените "ровници". По Самоковско съм виждал по няколко десетки метра дълги.
Пробвал съм и аз преди време като сеех картоф, но тогава нямах ортаци от "underground"-a. Наистина запазваха се с отлично качество.
schuldiner - майстор
Май споменавах по едно време, като се коментираше, че от магазина не стават за пържене, понеже са я френски, я полски... Български купувам от борсата за дървен материал.
Още ми е рано за земеделие, но хвърлям по едно око кое как се прави, щото все някога ще засея.
ky-kyy - майстор
Ако картофите, са собствена консумация, по-добре не се захващай. Аз съм селско чедо и колко декари с картофи съм копал, загърлял, пръскал, вадил с мотиката...бедна ви е фантазията. По едно време беше излязла една мода по нашия край, да събираме на ръка колорадския бръмбар....
И ако някой си мисли, че с изваждането, сортирането и прибирането в мазето, приключва приключението, много, ама много се заблуждава...Следва опазване от мишоците, периодично чистене на кълнове, пререждане, премятане на чували, или касетки до откат. И ядеш спаружени картофи и като ги белиш изхвърляш половината, защото е негодна за консумация...Не на последно място и наследената ни от старите простотия, първо да се ядат нагнилите, наранените при ваденето, недъгавите и неправилно оформнени картофи, а хубавите да стоят за зимата....а зимата те нагниват и се спаружват и се получава все изхвърляш повече отколкото консумираш..
Всеки си знае за него си, но аз си спестявам ненужното хабене на нерви и свободно време, не на последно място и физически усилия, като си купувам от магазина, точно толкова, колкото ми е необходимо, за деня. За пържене си купувам бланширани, за готвене цели картофи - днес жената прави пилешка супа и купих 3 картофа, глава лук, един голям морков, коренче пашърнак и един пилешки фенер, за няма и 4 лева всичко. Утре, ако ни се дояде друга манджа с картофи, пак ще купя колкото са необходими здрави, чисти, без кълнове и неизмръзнали и нагнили картофи.

Ако начинанието, е с цел търговия, е друга работа. Но като гледам, какви въпроси задаваш, по-добре с друго да си изкарваш парите :)
schuldiner - майстор
Каква търговия, не виждаш ли, че всички се майтапим.
Просто понякога ми писва от продуктите на интензивното земеделие и се размечтавам да закопая из двора, колкото и да е трудоемко. Ама още не.

ПП Искрено ти съчувствам, с какви простотии са те занимавали като малък! Аз съм съвсем градски, дори нямам село, но до двайстата си година успях да счупя 2-3 дузини сапове от копане. Такова ми беше хобито, здравата лопата беше важна...
fbr - майстор
вт дек 01, 2020 1:06 pmky-kyy написа:

Всеки си знае за него си, но аз си спестявам ненужното хабене на нерви и свободно време, не на последно място и физически усилия, като си купувам от магазина, точно толкова, колкото ми е необходимо,
Днес една кака пред мен в Лидъла си беше взела едно морковче в торбичка и на касата плати 9 ст. :-D
ky-kyy - майстор
вт дек 01, 2020 5:40 pmfbr написа:

Днес една кака пред мен в Лидъла си беше взела едно морковче в торбичка и на касата плати 9 ст. :-D
Оха, тясна ще да е била каката, щом още е на морковче :lol:

По нашия край ряпи, тикви си купуват :lol:
ky-kyy - майстор
вт дек 01, 2020 1:34 pmschuldiner написа:
Каква търговия, не виждаш ли, че всички се майтапим.
Просто понякога ми писва от продуктите на интензивното земеделие и се размечтавам да закопая из двора, колкото и да е трудоемко. Ама още не.

ПП Искрено ти съчувствам, с какви простотии са те занимавали като малък! Аз съм съвсем градски, дори нямам село, но до двайстата си година успях да счупя 2-3 дузини сапове от копане. Такова ми беше хобито, здравата лопата беше важна...

Ох, то картофите лесно, ами царевица - копане, поливане, бране, рязане на стъблата и после кълцане, че ронкане, че в чувалите с магарето на мелницата.....Че само тва ли, ми то косене на сено, люцерни....после дойде 9 септември и при нас, та на бали прибирахме...Земеделието си е таковало мамата.....
Иначе и аз ем истина, ем мйтап, ама на голо майтапа си е живо онождане :lol:
Гледам и аз една градинка, не ме слушай че давам акъли. Но произвеждам по малко, не че ми е толкова нужно, колкото заради навика, а и ми доставя някакво извратено удоволствие. Някой го избива на педофилия, друг на садо-мази, трети на хазарт....мене на земеделие :lol:
Картофи сея две редчета, ама ги изяждаме пресни, кога са като шикалки. Много ги обичаме цялата къща пържени в калайдисан бакърен тиган, с дълга дръжка, на огнището. Вадя си ги с мотичката.
Гледал съм за търговия преди. Класиката в жанра - картоф, след него зеле. Ама това го правих, кога не се крадеше много, ся не ми стиго другото, ми по цели нощи да вардя нивата.....
Иначе и зарзавати буча по малко. От всичко, ей така за честа селска и напук на световния империализъм, и отзад на комунизма :rolleyes:
BLUEPUPIL - майстор
Нека и аз да кажа за картофите.

Действието се развива в Тракия, между двете войни.
Прадядо ми лека му пръст се записва на курсовете за
овощарство и зеленчукопроизводство, пропагандирани
от царя. Водата „лятос“ е на 2.5м, копаят един голям
ров и една голяма и сляпа кавалериска кобила, бракувана
след войните върти един дълъг прът и едно колело, на
което има закачени кофи. После от ЖП гарата прекарват
частни стълбове с кабели, дето носят трифазен ток.
Електромера го пазя за спомен АЕG. Помпите са Siеmens.

Първо са картофите, после e зелето.

Двата коня научени да вървят бавно без никой да ги води,
правят с плуга (за плуга си трябва човек) една дълбока
бразда и се започва ваденето на картофите странично.
После пак бразда и т.н.

Зелето и картофите на вагона и за Софията.

За вкъщи, съхранението е като при прасата и морковите
в земята.
Последна промяна от BLUEPUPIL на пет дек 04, 2020 3:17 pm, променено общо 1 път.

Тема "Кога се вадят картофите и с какъв инструмент..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: