Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Cecy - специалист
Здравейте.
Препоръчайте ми колектори за 5 кръга подово, може в комплект със смесителна група. Искам на всяка стая да регулирам температурата поотделно.
Интересуваме нещо, което ще е безпроблемно във времето.
Поздрави
nork - специалист
Добър ден, въпрос към знаещите:
Къде във Варна мога да намеря ел.задвижка 28х1.5 NO?
И защо навсякъде се опитват да ми продадат NC?
brum - майстор
Я да почитам - каква е разликата между PWM и нормална задвижка? Нормалните нали са бавни. Ако и подам PWM с ниска честота (0.1 до 1 херц) няма ли да работят еднакво?

И ако имат съществена разлика - кога е по-удачно да се ползва PWM задвижка?

Можете ли да ми препоръчате и марки за задвижки? Не съм много сигурен още, но май предпочитам 24V варианти.
syncho - майстор
Това, което искаш е проект. Струва пари, за да се сметне. Г/д 200-300лв може би ще ти струва проектът, но ще ти спести най-вероятно повече от материалите, които ще ти се наложи да вземеш.
filmatoplo - майстор
За задвижките -логиката им е да са затворени до включването им тоест отваряне от стаен термостат ,и обратно при достигане на желаната температура в помещението -термостата спира захранването на задвижката и тя затваря .Ако ти си имаш своя си
работеща логика -окей.
шоп - майстор
чет дек 17, 2020 5:32 pmgoba написа:

Източника ще е термопомпа въздух вода и предполагам 45 градуса, ще са достатъчни за конвектори и радиатори, но за да направя 30-35 градуса в пода, трипътен вентил ли трябва да се ползва?
Няма никаква логика при ТП да я дъниш до 45 гр и после да използваш трипътен смесителен вентил за да я направиш 30-35 градуса. направо е малоумно с извинение.

Буфер при ТП въздух вода + подово е излишен дори при конвекционална ТП тип старт-стоп.
Втора помпа също е излишна.

.... дотук 3 излишни елемента и като прибавиш фитингите вече си спестил 1-2-3000лв :idea: :idea: :idea:

Тези спестени пари ги използвай да си купиш преоразмерени конвектори. У нас са по 7.5 киловата и се топля и с 28-30 гр топлоносител.
Другото в което трябва да инвестираш е къси кръгове на водното подово (50м) и тръба 17-18 или най добре 20мм) + сериозна изолация под водното.

Ако ме послушаш ще си доволен и ще се топлиш с 30-35 гр топлоносител.

П.П. относно БГВ и бойлер, ако бе с ТП вода-вода бих ти предложил отличен вариант, но за въздухар според мен си струва да помислиш ТП да подгрява един бойлер до 30-35 гр и след него да има бойлер на ток, който да доподгрява до 40, а веднъж седмично до 65-70 гр.
Успехи!

П.П.П. и най-важното не пести от диаметри на тръбите.
LazarGanev - "Велик майстор"
чет дек 17, 2020 6:52 pmgoba написа:
за задвижките съм наясно горе-долу.
С нищо не си наясно, нито пък твоя майстор! Виждам как ще изгориш с едни големи пари. Виждам те като онези баби, дето хвърлят парите през терасата, уж за хубаво. Плати си един проект, за да ти е мирна главата. Проектантът може да е на другия край на България, или на другия край на света. Този бойлер, дето сте го намислили с твоя майстор, по-добре го подари на някой, ще си на далавера. Иначе с нагревателя му ще помагаш на термопомпата и ще се чудиш защо е толкова голям разхода.
Буферът е задължителен, но не 1000л, а 100л примерно. Помпи - поне 2 отоплителни и една на ТП
a_stoev - майстор
Системата е оптимално да си работи на 30-35*С. Радиаторите ги сметни за тези градуси. Конвекторите също. Така ще избегнеш скъпи трипътни. Бойлер към термопомпа дига малко цената, и ако е с малка серпентина създава повече проблеми от икономията дето получаваш.
Каква е термопомпата? Буфера наистина не е задължителен при новите машини.
nork - специалист
чет дек 17, 2020 5:41 pmfilmatoplo написа:
За задвижките -логиката им е да са затворени до включването им тоест отваряне от стаен термостат ,и обратно при достигане на желаната температура в помещението -термостата спира захранването на задвижката и тя затваря .Ако ти си имаш своя си
работеща логика -окей.
Можеш ли да обясниш за тази логика при ТП?
За пелетарка разбирам да са NC, но ТП къде е логиката? Защо не NO и да затварят само и единствено когато има голямо слънцегреене и има възможност от "прегряване" на стаята?
radius - майстор
Серпентината няма как да е достатъчна, защото трябва да е 3 кв.м. Твоята сигурно е 0.5-0.7

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: