• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Мечтата на всяка домакиня
shadowman - майстор
Аз започвам от долу, но ако имам наредени плочки на стената започвам отгоре.
tassel - специалист
Я и аз да използвам темата и да си задам въпросчето. С какъв размер винт се сглобяват 18мм ПДЧ плоскости и трябва ли да се пробие предварително отвор с по-малко свредло? :)
Ярослав - напреднал
Много благодаря за съветите. Сега съм на етап избистряне на идеята, но ми се искаше да науча някой детайли от монтажа. Бихте ли казали как се оформя гърба на един шкаф, от какъв материал се изпълнява и как се закрепва за страниците?
mladkal - майстор
Master_Kenobi написа:
mladkal написа:
7.Винаги се почва от долу на горе... Най-напред правиш долен ред шкафове
Е, за тва точно, може сериозно да поспорим. И не само за това. Ама, карай и без това не ти разбрах половината неща, както си ги написал...
Е, Господарю Кеноби, в т.7а също споменах, че НЕ СЪМ ЕКСПЕРТ :lol:
Взел съм участие като наблюдател при 4-5 кухни в моя блок ( стечение на обстоятелства) и винаги про-монтажниците майстори почваха от доле на горе, поради щото никъде нямаше плочки за гърба м/у долен и горен ред.
А как е най-правилно не смея да твърдя, щото ако бях експерт щях да си направя кухнята.
Master_Kenobi - V.I.P.
tassel написа:
С какъв размер винт се сглобяват 18мм ПДЧ плоскости и трябва ли да се пробие предварително отвор с по-малко свредло? :)
По-добре не ползвай винтове за дърво, макар да съм виждал и професионалисти да го правят с тях.

Ползвай... аз го знаех като евроболт, а то било винтова разглобка (може и други имена да има). Виж тук, десетото поред.
Ползвал съм същия размер 7х50. Разпробиваш с бургия 4,5 - макс. 5 мм за винтовата част и после само за мястото на главата с ф 7 мм. Навива се със шестогран.
Играчка е, но става добре. Май съм виждал и специална бургия с "фрезенк" за главата на болта, ама беше цифра. Зависи колко дупки ще правиш с това.
Продават се в магазините за мебелен обков.
Ярослав написа:
Бихте ли казали как се оформя гърба на един шкаф, от какъв материал се изпълнява и как се закрепва за страниците?
Зависи с какви инструменти разполагаш. Вероятно нищо повече от тези на домашния майстор. Няма проблем и с тях, тогава няма да правиш фаска на челото на страниците отзад, за да легне в нея гръбчето. Не е проблем и без нея.
Материалът е "гръбчета" за шкафове. 3,5 мм дебел МДФ с ламинирано покритие в различни цветове, вкл. бял. После ги ковеш на гърба. Желателно с телбод. Желателно е на всеки шкаф гръбчето да е цяло. Колкото и да изглежда мърляво, то държи геометрията и правоъгълността на шкафа във вертикална плоскост. Така че преди да се накове гръбчето провери шкафа правоъгълник ли е. Може да се разместил малко, ако е по-голям.

Ярослав, защо ли вътрешният глас ми говори, че ще поразпитваш тук, а накрая ще напишеш: Благодаря за отговорите, аз си поръчах във фирма.... ООД. Толкова ли нямаш пред очите си кухненски шкафове, че да си спестиш половината въпроси и да питаш после конкретни неща. Я виж tassel какви въпроси задава?! А на теб да се чуди човек как да ти отговаря... Извинявай за тона. :)
Master_Kenobi - V.I.P.
mladkal написа:
...Взел съм участие като наблюдател при 4-5...
Е, значи може да се каже, че имаш повече опит от мен. :) Аз съм гледал една и съм правил една, като хронологично беше обратното: Първо правих, после гледах, ама само как я монтират, а не изцяло направа.

Но закачих първо горния ред, защото беше по-удобно за работа. Да не се катеря по долните шкафове после, монтирайки горните. После залепих стенната облицовка (ламинирано ПДЧ), която слизаше малко под нивото на долния ред. (Ако го имаше него, как ли щеше да стане) и накрая долните шкафове. Но нямаше уреди за вграждане.

Казах, че може сериозно да поспорим, а не че точка 7 е невярна. И ако някой ми обясни логиката да се монтира първо долния ред и да ходиш после по него като монтираш горния... Ще я приема. :)
Ярослав - напреднал
Мисля, че започвам да си изграждам представа за бъдещата си кухня.
Иначе Master_Kenobi, този път вътрешния глас те заблуждава :wink:
Това с ООДто го минах преди седмица и сега реших да взема нещата в свои ръце! Дано някъде не ударя на камък, но нали за това са форумите да се научи нещо и да се обменят мнения и инфо! :)
[/u]
mladkal - майстор
Господарю Кеноби, от горе на доле или обратното не мисля, че има значение... то си има стандарти - височина на плота, широчина на плота и т.н. Въпрос на избор и желание... КОгато пляснеш най-напред долната част поне ще има къде да си подпираш инструмента и крепежните :)

Айде наздраве и със здраве!
Master_Kenobi - V.I.P.
Форумите - да, ама ти трябва здраво обмисляне и оразмеряване. Щом си твърдо решен - ще помагаме, квото можем. :)
Успех!
Ярослав - напреднал
OK! На това ще разчитам най-много, само да изкараме празниците :)
На всички във форума пожелавам Весели Коледни празници!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Конструкция на кухненски шкафове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: