• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 61
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
2metraninja - специалист
пет дек 04, 2020 4:17 pmшоп написа:
пет дек 04, 2020 3:47 pm2metraninja написа:
Изобщо не ми идва на ума какво да направя...
Договор със срок и неустойки нямате ли?
Март месец майсторите може да име жега или да имат по-рентабилен обект и пак да си на опашката.
Не, никакъв договор нямаме, камо ли с неустойки :D

Знам, малко на магия и честна дума ги правя нещата, ама сиромах-човек - жив дявол. К'во да правя, такова е положението. Затова казвам че нямам полезен ход.
Чираче - майстор
пет дек 04, 2020 4:57 pm2metraninja написа:

Не, никакъв договор нямаме, камо ли с неустойки :D

Знам, малко на магия и честна дума ги правя нещата, ама сиромах-човек - жив дявол. К'во да правя, такова е положението. Затова казвам че нямам полезен ход.
Вероятно и строителен надзор нямате :? Ще берете ядове.... с тая честна дума. :lol: Оправете си нещата докато е време.
Руди - майстор
Не е хубава ситуацията, ама хич.
Когато се започва един строеж, строителят трябва да отговаря
за него - да направи ограда, да го пази от увреждане от
атмосферни влияния и вандализъм, да отговаря някой човек,
примерно дете да не се нарани.
Ако ти дойде една проверка и няма строител - ти си на пангара!

Ако строителите си запълват времето с твоя строеж - ще стане
бавно и трудно. Не е невъзможно от престоя някои елементи да
се повредят от престояване. Дано не съм прав де.

Желая успех!
Чираче - майстор
пет дек 04, 2020 5:51 pmРуди написа:
Не е хубава ситуацията, ама хич.
Когато се започва един строеж, строителят трябва да отговаря
за него - да направи ограда, да го пази от увреждане от
атмосферни влияния и вандализъм, да отговаря някой човек,
примерно дете да не се нарани.
Ако ти дойде една проверка и няма строител - ти си на пангара!

Ако строителите си запълват времето с твоя строеж - ще стане
бавно и трудно. Не е невъзможно от престоя някои елементи да
се повредят от престояване. Дано не съм прав де.

Желая успех!

И аз това казвам. Щом вече е започнат строежа, трябва да има Акт 2 - Строителен протокол и откриване на строелна площадка. Но едва ли ги има. Нека да отговори човека!
2metraninja - специалист
Имам строителен надзор, имам и открита площадка, движи ми ги нещата - внася там каквото е необходимо в общината документите че вече сме изляли плочата и почваме нагоре да строим. Имам и проформа договор със строител, но както казах съм сиромах и плащам на парче. И на мен ми се иска да имах една шапка пари и да кажа на една фирма: "давай действай, след 2 месеца искам да влезна по чехли в новата си къща", ама уви, не е такъв случая.

Оградата ние с жена ми си я правим, колове железен профил кутия квадрат 40/3мм на 2 метра нарязани, набивам ги до 1.50м и завързвам електрозаварена мрежа 10/5 на тях. Но не я завършихме до край за да може да влизат камиончета и друга по-едра техника. А май трябва, че едните комшии казаха че трети комшия видял един бус с персони от малцинствата да обикаля из тихия ни мини-квартал. Не че ще ги спре тая ограда де, ама пак може да ги забави и откаже.

Дървото го импрегнирахме наполовина с една руска химия - натриев бихромат и син камък, обаче аз типично в моя безсмъртен стил единия ден пръсках с пръскачката и по едно време си махнах маската и накрая вечерта се разкашлях. Не знам дали заради студа и мъглата, в комбинация с наскоро прекарания ковид, или вдишаната химия беше причината да се закашлям, но реших повече да не пръскам от нея. Много съм невнимателен към здравето си и май по-добре да взема бохемит и с него да доимпрегнираме останалото дърво. Наредени са и стегнати и гледам че са останали поразително прави - като метални греди са направо, но не си купих достатъчно големи разпорки и ползвах тези по 1 см високите и гледам че някъде малко е посиняло тук-таме. Където съм сложил от хубавите 3-4 см високи разпорки - там няма синьо, където са малките по 1см и в центъра на купа - там си има син мухъл. Иначе съм им построил хубави навеси и са на сухо, не ги вали дъжда, ама и не съхнат много добре. Купих още 150 хубави разпорки (ако така се казват) и утре ще ходим да ги пренаредим гредите.

Другите материали и инструментите ми са в един метален гараж, та са на сравнително сухо и сигурно.

Вчера му се обадих на главния майстор, вика: ай ше гледам плановете уикенда и ще видим за другата седмица. Както винаги в моята практика - ще станат нещата со кротце, со благце и со малко тормоз.
шоп - майстор
съб дек 05, 2020 3:20 pm2metraninja написа:
Имам и проформа договор със строител, но както казах съм сиромах и плащам на парче.
Проформа фактура знам какво е, ама проформа договор :? :? :?

Съвет от мен, сключи договор пред нотариус със срокове, неустойки, етапи и етапи на плащане. Най-добре по банков път.

Всички плащаме на парче, и бедни и богати обаче за свършена работа.
Например вдигат стените плащащ 5000лв
Вдигат конструкцията на покрива с билна греда и ребра + челни дъски още 5000лв

Полагат крайно покривно покритие + обшивки и олуци още 5000лв
Коване стени + изолация + мазилка и водостоци 10000лв и т.н. и т.н.
Задължително краен срок и % неустойка за всеки пресрочен ден.

Ако не подходиш мнително ще се наиграеш.
Упехи!
Чираче - майстор
съб дек 05, 2020 4:54 pmшоп написа:

Задължително краен срок и % неустойка за всеки пресрочен ден.

Ако не подходиш мнително ще се наиграеш.
Упехи!
Абе всички това му казваме, ама той си знае своето - со кротце и со благо. Всички майстори бягат от договор, и са много мазни на приказки. И задължително подписи пред Нотариус. Ако тия не искат, има други, които ще искат. В момента майсто бол. И, въпреки, че им закрива лицата, отдалеч си личи, че са доста тъмно зелени. :lol: А аз на такива не вярвам.
2metraninja - специалист
Не, неее, изобщо не са тъмнозелени. На мой приятел приятели са. И съм много доволен от тях. И от работата и от цените. Но пък сега с това студено време...

Относно плащането, плащам само на етапи, по предварително договорени цени, при свършена вече работа.

И не е верно че майстори има много. Може би има, но не и такива, които да могат да работят с дърво и да ми допадат. От пролетта търся, един свестен и да ме кефи освен тези и една бригада - но те само с бетон се занимават - не съм намерил.
Чираче - майстор
съб дек 05, 2020 8:39 pm2metraninja написа:
Не, неее, изобщо не са тъмнозелени. На мой приятел приятели са. И съм много доволен от тях.
А защо им криеш физиономиите?
nikolov333 - майстор
Не всявайте паника.. :-D В малките градове и села не сме като другите.. Има и маймуни де, но им се носи славата и като се ослушаш може да прецениш майсторите.. И аз строя така с проформа договор със строителната фирма на мой приятел и с различни бригади и майстори за основите и горната плоча.. За покрива ще са трети. Строежа си върви в съвсем нормални срокове и с приемливо качество за мен, като се имат предвид отклоненията от +-5мм, които аз приемам за нормални, но майсторите не са много съгласни.. :-D
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 61

Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: