Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Антон С. - специалист
чет дек 03, 2020 9:59 pmMcl написа:
Хах стана ми интересно , ти се готви за празниците за още гости. Така коледно стига да не те е страх от този ,страшен вирус. :-D
Послепис, извинете ме. Виж, маке, зелето се претака редовно, каймицата мръзне, Бижуто напича... Ела, да видиш :wink:
sveto - специалист
чет дек 03, 2020 8:26 pmMcl написа:
И си си взел 16 кв. камина за 45кв.м. Не е ли малко силна за тях. :?
Взех камината втора употреба. Нямаше 10-ка.
Timoti - специалист
Колеги ,ще добавя един радиатор към системата при пълненето да затворя ли крановете на колектора на другите действащи радитори и тези на камината или мога да си пълня и да следя само налягането на системата (затворена) целта ми е да избегна " въздушни възглавници".?
sveto - специалист
пет дек 04, 2020 8:20 amTimoti написа:
Колеги ,ще добавя един радиатор към системата при пълненето да затворя ли крановете на колектора на другите действащи радитори и тези на камината или мога да си пълня и да следя само налягането на системата (затворена) целта ми е да избегна " въздушни възглавници".?
Да, според мен трябва да ги затвориш, нали затова са сложени. Иначе трябва да източиш цялата система. Само като пълниш после как ще следиш налягането, ако си затворил крановете и на камината? Най-добре, след като напълниш кръга с новия радиатор отвори крановете на камината и включи помпата да завърти само през новия кръг да го обезвъздуши.
Phantomrider - помощник
Хора, помагайте. :?

Идва вчера регионалният дистрибутор (сиреч настройчика им) на Грейко, ама не ми се ще да го викам пак, щото... $$$ :lol:
Та искам вашето мнение като хора с дългогодишни Грейко-та... Настройките как ви се струват? (прилагам снимки по-долу) Като цяло докато работеше на "фабричните" нямаше никакъв дерт, освен може би, че стъклото много бързо ставаше черно (за едно денонощие). Камината я чистя всеки ден, защото явно и консумацията е в повече (острани до пепелника се качва даже пепелта). Бях настроил водата (докато чаках настройчика да дойде за подпечатване на гаранцията) на 58 градуса, ама ми каза, че оптимално е най-добре да е на 65. Предполагам е вярно това?

След като си тръгна минаха няколко часа, каминката си работеше, ноо пак си дойде времето да я чистя. Чистя си аз, стартирам я, тя си пуска пелетки, пуска запалката, минава в режим на разгаряне иииии пламъка изгасна, не успя да си направи като хората жар. Само дето не го регистрира като проблем, а почна да пуска пелети в "Мощност Р3" и така пепелника се пълнеше ли пълнеше, пък огън няма. Реших да я спра, за да извадя неизгорените пелети от пепелника и да пробваме нов старт. Изпълни си там програмата за гасене, уж се изгаси, всичко спря в нея ии какво да видя - почва да дими, пелетите отдолу почнали да се палят... Бързо ги извадих, изпразних и изчистих пепелника и втори опит - този път намалих в режим разгаряне малко вентилатора, тъй като ми направи впечатление, че почти навсякъде ги вдигна. Ами като го намалих се запали. Не съм сигурен дали и преди е било така, нито дали е правилно по принцип, но като обдухва хвърчат във всички посоки жар (не нон-стоп, но се виждат как прехвърчат повечко).

След като се запали втория път вече нямаше дерт и си работи. Но има и друго нещо, което няколко пъти го забелязах - камината се гаси и после пак се пали - това на какво се дължи? Сигурен съм, че не всички радиатори са се затворили,че да се е скъсил водния цикъл и от там да прави висока температура. Няма и грешка при гасенето, нищо. Всеки път (май около 3 пъти стана, 1 път преди да я чистя и после още 2 пъти) я хващах като вече огъня е огаснал и обдухва, температурите на газовете и водата сходни. Предното стъкло сега пък го виждам, че е побеляло (сигурно от пепелта дето е хвърчала наляво-надясно). Средният разход преди настройката беше около 1кг/ч. Сега отива 1.5-2кг/ч. Сигурно ще е нормално да се вдигне разхода, но все пак реших да го констатирам.

Днес като я чистя ще разчовъркам повече пепелта да видя дали има овъглени пелети, щото при проблемното палене имаше.

Ето и малко снимки на стъклото и настройките, приемам съвети за корекции, тъй като за мен лично (напълно непрофесионално мнение) е по-нестабилна:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
tachman - специалист
Меню Почистване
Там има едно Автоматично продухване
ако има отметка на Активиране я махни
вероятно от това се гаси периодично сама
Mcl - специалист
Това на последната снимка, междинно чистене махни отметката на активиране.
Timoti - специалист
пет дек 04, 2020 5:46 pmMcl написа:
Това на последната снимка, междинно чистене махни отметката на активиране.
Дали не се бъркаш с автоматичното продухване ,отметката на междинното почистване си е добре активирана ,°аз дори съм я на правил на 10 мин.да продухва с въздух 90 от това камината не се гаси :wink:
Хубаво е да види времето за поддръжка колко е да не гаси от него ако е на малко времетраене
Антон С. - специалист
пет дек 04, 2020 4:36 pmPhantomrider написа:
Хора, помагайте. :?

Идва вчера регионалният дистрибутор (сиреч настройчика им) на Грейко,

След като си тръгна минаха няколко часа, каминката си работеше, ноо пак си дойде времето да я чистя. Чистя си аз, стартирам я, тя си пуска пелетки, пуска запалката, минава в режим на разгаряне иииии пламъка изгасна
Първо кажи, колко киловата е камината и на какъв капацитет ти е настроен шнека. Така като и гледам настройките, на 10ка мяза.
Антон С. - специалист
Така... Позарових се в снимките и мога да те посъветвам да започнеш с:
1. Запалване. Промени брой опити на 2. Преди следващото палене, пусни ръчно зареждане на шнека, спри го на 55 секунди и виж, дали запалката е покрита и с колко е покрита. Ако е много зарита, намали зареждането на 50. Етап 1 го намали а 10!!!
2. Разгаряне. Намали без допълнително гориво. Аз съм го направил 60, но ти можеш да пробваш постепенно и да я наблюдаваш, как разгаря. Намали вентилатора на 38 като за начало. После може да се наложи да го коригираш. Увеличи Р1 на 90. И наблюдавай, какви ги върши.
3. Р1. Задръж ги така засега.
4. Р2. Намали вентилатора драстично - 38 например.
5. Р3. Ако на 2 ти 38, тук сложи 40.
6. Не променяй настроената температура на водата.

И след това се залости пред нея и я погледай няколко часа. Обърни внимание как пали, как разгаря, колко време гори на Р3 след това, след като загрее бързо ли стига до поддържане, изобщо всичко е важно. Направи новите настройки на гориво 4, като копираш настройките за поддържане и Р1.

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: