Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
tc2
Здравейте,

Днес супер обнадежден, че най-накрая ще оправя вратата на спалнята, която не се затваря плътно и при затваряне издава звук (търка се), си взех от Бриколаж нова панта пеперуда 10 см.https://mr-bricolage.bg/panta-peperuda- ... g/p/855099 - ей това нещо тука.

Мислех,че проблемът е в средната панта на вратата, която поради някаква причина нямаше горната шайба (това не успях да го разгадая как е станало). Та демонтирах старата, и започнах да намествам новата.

Естествено не влезе съвсем на дупките при вратата, направих нови... с по-дебела бургия.. абе зор, ама накрая някак си я закрепих. И сега голяма изненада, затваря се още по-куцо, сега опира долу от към вътрешното на вратата, от към бравата, в лайсната. Изглежда, че горната панта трябва да се подигне.

И въпросът ми е има ли как да се повдигне тази панта? И да сменя ли и горната.. ако е клекнала някак си с течение на времето? Яко се изнервям, бях супер щастлив, че най-накрая ще се затваря като хората тая шибана врата, то по-зле стана. :-D

Благодаря предварително.
kozl - майстор
Трябва да изясниш причината защо опира вратата в пода. Ако е паркет може да се е надул.
Виж крилото как приляга към касата от горната страна. Това ще покаже дали има провисване и дали може да се повдига крилото.
Ако не може да се повдига, то може да се подрязва отдолу. Аз така направих след като залепих към настилките преходни лайсни.
Вероятно горната шайба на средната панта нарочно е махната, защото е натискала надолу крилото.
А като сменяш панти сменяй всичките да са еднакви. Първо горната и долната с мерки и шаблони и като се намести с тях добре вратата, средната последна се слага и се намества по вратата и касата.
Пантите вкопани ли са?
tc2
пон дек 07, 2020 7:55 amkozl написа:
Трябва да изясниш причината защо опира вратата в пода. Ако е паркет може да се е надул.
Виж крилото как приляга към касата от горната страна. Това ще покаже дали има провисване и дали може да се повдига крилото.
Ако не може да се повдига, то може да се подрязва отдолу. Аз така направих след като залепих към настилките преходни лайсни.
Вероятно горната шайба на средната панта нарочно е махната, защото е натискала надолу крилото.
А като сменяш панти сменяй всичките да са еднакви. Първо горната и долната с мерки и шаблони и като се намести с тях добре вратата, средната последна се слага и се намества по вратата и касата.
Пантите вкопани ли са?
Здравей, благодаря за отговора.
Паркетът не е надут, със сигурност.

Крилото - от горната страна, като че ли изглежда наред, изглежда да има малко накъде да отиде нагоре без последствия. Не се замислих, че може да е махната нарочно, но като цяло не мога да разбера как работи това нещо като се махне? То вътре някакво цилиндрично желязо ли го крепи?

Иначе за подрязване, това как става? Нямам опит. Може ли със зеге и без да се демонтира вратата, защото едно евентуално отвъртане на всички панти според мен, после няма да мога изобщо да се оправя.
Иначе, естествено, смених само средната. Поенже нищо не разбирам.

И последно - за нещастие не са вкопани, т.е. където му дойде на човек за дупки може да си ги премести.....

Посъветвай как да действам нататък?
Пак мерси!
ulieliadi - специалист
Не виждам смисъл от средна панта на интериорна врата. При положиние, че най-вероятно е с пълнеж пчелна пита то крилото не тежи повече от 10кг.
Проблема идва от несъосие на трите панти, когато са две проблема го няма :wink:

Тема "повдигане на врата, захваната на 3 пеперуди 10 см" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: