• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
вт дек 08, 2020 9:16 amemskia написа:
.....
Какви са настройките в сервизното меню за мин/макс мощност, пауза и вентилатора за мин/макс мощност?

Какъв е дебита на шнека за 6мин. при ръчно зареждане?

14часа работа и 75кг. пелети разход = 5,4кг. средно на час, тоест горелката е работила непрекъснато на 25kw, което не е нормално и да не може да постигне температура.

Горелката може да се понамали да речем на 18-5kw, също могат и да се намали вентилатора (почти съм сигорен че е на заводските 100/48%), но обърни внимание и на темата за Viadrus на пелети. Мисля основно там ти е проблема, просто усвоява лошо температурата и по-голяма част отлита в кумина. Оттам идва високия разход и невъзможността горелката да постигне температура и да влезне в модулация.
emskia - специалист
вт дек 08, 2020 9:39 ammorfei1 написа:
вт дек 08, 2020 9:16 amemskia написа:
.....
Какви са настройките в сервизното меню за мин/макс мощност, пауза и вентилатора за мин/макс мощност?

Какъв е дебита на шнека за 6мин. при ръчно зареждане?
Запалване
- Пълни - 90s
- Продухване - 2m
- Вр. пламък - 8m
- Подгряване - 100s
- Вент1 - 48%
- Вент2 - 100%
- Разгаряне - 120s

Мин <Горене> Макс
- Пълни - 2-8 s
- Пауза - 14-14s
- Вент1 - 48-100%
- Вент2 - 48-100%

Настройки стоп
- Догаряне - 8m
- Почистване - 6h
- Работа чистач - 3s
- Цикли чистач - 1

Как мога да разбера дебита на шнека ?
morfei1 - специалист
Изваждаш мъркуча на шнека от към горелката, слагаш една найлонова торбичка и пущаш ръчно зареждане.

При мен става (моята е първо поколение) когато горелката е изключена (не гори/работи) задържам стрелкичката нагоре за наколко секунди и шнека започва за работи непрекъснато. Измерваш 6мин (360сек.), събраното в торбичката го измерваш на електронна везна. Мисля, че ще си нещо около 1,4 - 1,5кг., но е хубаво да се измери, ако не си го правил до сега.

Горелката в момента е със стандартни настройки, които са много неподходящи за теб, пък и по принцип. Зареждане 8сек си е за мощност 30-35kw

Мин <Горене> Макс
- Пълни - 1-4 s
- Пауза - 14-14s
- Вент1 - 40-45%
- Вент2 - 40-45%

В момента моята е с тези настройки и работи добре, мощността трябва да е около 18-5kw с дебит на шнека 1,4кг.

Останалите настройки не ги пипай.
emskia - специалист
вт дек 08, 2020 10:23 ammorfei1 написа:
Изваждаш мъркуча на шнека от към горелката, слагаш една найлонова торбичка и пущаш ръчно зареждане.

При мен става (моята е първо поколение) когато горелката е изключена (не гори/работи) задържам стрелкичката нагоре за наколко секунди и шнека започва за работи непрекъснато. Измерваш 6мин (360сек.), събраното в торбичката го измерваш на електронна везна. Мисля, че ще си нещо около 1,4 - 1,5кг., но е хубаво да се измери, ако не си го правил до сега.

Горелката в момента е със стандартни настройки, които са много неподходящи за теб, пък и по принцип. Зареждане 8сек си е за мощност 30-35kw

Мин <Горене> Макс
- Пълни - 1-4 s
- Пауза - 14-14s
- Вент1 - 40-45%
- Вент2 - 40-45%

В момента моята е с тези настройки и работи добре, мощността трябва да е около 18-5kw с дебит на шнека 1,4кг.

Останалите настройки не ги пипай.
Много благодаря за препоръката. Сега ще въведа новите настройки и ще дам резултати.
morfei1 - специалист
Наблюдавай как гори на максимална мощност, осветеността. Когато зарежда е възможно да падне до около 50% след което трябва да се разгаря и да стига 90-95% дори малко повече от максимални 100%, преди да падне новата доза.

Зоната на регулиране стандартно е 10C, тоест на 56C трябва да влиза в модулация при макс темп. 65C, което си задал. Според мен е малко нисък този градус и бих го вдигнал поне на макс темп 70C. Моята я карам на 80C с зона на регулиране 15C.

При положение, че се водиш по стаен термостaт за мен е най-добре да зададеш максимална вода 80C и да оставиш термостата да преценя, кога да гаси и пали.

Дори и да се подобрят нещата не пропущай темата за Viadrus на пелети.
emskia - специалист
вт дек 08, 2020 10:48 ammorfei1 написа:
Наблюдавай как гори на максимална мощност, осветеността. Когато зарежда е възможно да падне до около 50% след което трябва да се разгаря и да стига 90-95% дори малко повече от максимални 100%, преди да падне новата доза.

Зоната на регулиране стандартно е 10C, тоест на 56C трябва да влиза в модулация при макс темп. 65C, което си задал. Според мен е малко нисък този градус и бих го вдигнал поне на макс темп 70C. Моята я карам на 80C с зона на регулиране 15C.

При положение, че се водиш по стаен термостата за мен е най-добре да зададеш максимална вода 80C и да оставиш термостата да преценя, кога да гаси и пали.

Дори и да се подобрят нещата не пропущай темата за Viadrus на пелети.
След промените гори доста по-плавно и много по-рядко вдига процента на горене над 90. През повечето време си държи около 50-60%. Единствено свалих на 60 градуса, че иначе помпата не спира да върти. Също така регулирах стайния термометър на 21 градуса, като е в най-студената стая и наистина стана 21. Ето ги и общите настройки:
- Тк обх - 15-60 градуса
- Зона рег - 10 градуса
- Вид управление -1
- Датчик огърн - 0
- Работа при Вкл - 0
- ПП закъснение - 30s
- Тстая хис - 3 градуса
morfei1 - специалист
Хъм.... това 50-60% непрекъсната осветеност при горене на пълна мощност не мисля, че е добре. Струва ми се ниско, можеш да пробваш с макс вент 50%, ако има подобрение. Виж, примерно влезнала в модулация на минимална мощност и тази осветеност да речем e ОК.

При макс темп 60C, горелката влиза в модулация на 51C, това е доста нисък градус според мен, за да работи котела непрекъснато в този диапазон. Не си споменал, предполагам системата ти е затворена. Напълно нормално е помпата да работи непрекъснато докато котела работи иначе горе по стаите няма как да се стоплиш без да върти помпата. Тръгването на помпата на 60C е ОК, но макс темпа го направи поне на 70C, за да модулираш поне между 60-70C

Лично според мен, високата температура на котелната вода не води до преразход. Подгрятата вода до 80C, в случай че горелката изключи по стаен или по макс темп, после ще те топли според зависи обема на ризата на котела и загубите, които имаш по стаите без да се налага палене. Подгрятата вода си остава да топли пак помещенията, не се губи.

За да се стоплиш добре с 55 - 60C вода си трябва непрекъсната работа или стабилно преоразмерени радиатори.
пон яну 28, 2019 9:20 pmmorfei1 написа:
Браво, горе-долу му нацелихме проблема. Врящите кюнци до там водят, "парата през свирката". Само макс вента ли бутна на 55%? , Мин на 48% ли го караш?
И сега е така, а съвсем скоро се твърдеше, че не можело 10 в радиаторите, 10 в комина. Къде отиват тия 25 киловата, къде се топят, а тези 100 квадрата не се стоплят до 23 градуса, а седят на 18? Нали пълната мощ ще се оползотвори в ударно сгряване на водата?!! Явно на практика не са така нещата.
Сега го питай колко е недооразмерил радиаторите!
А , Т на газовете да не забравиш!
Правилно си споменал за висока котелна Т.
Като я вдигне още малко, като поизчака още малко, че тая мощ да насмогне, еля ще се стопли, но търпение трябва, когато не е предвиждано, не се е смятало и като цяло, нещо в инсталацията куца.
morfei1 - специалист
вт дек 08, 2020 12:33 pmТрифон П.Трифонов написа:
Нали пълната мощ ще се оползотвори в ударно сгряване на водата?!! Явно на практика не са така нещата.
Нали ти показах в темата за разход къде отиват останалите 15-20KW :lol: .

Тука коментираме горелката, не възможностите на котела.
вт дек 08, 2020 1:48 pmmorfei1 написа:
вт дек 08, 2020 12:33 pmТрифон П.Трифонов написа:
Нали пълната мощ ще се оползотвори в ударно сгряване на водата?!! Явно на практика не са така нещата.
Нали ти показах в темата за разход къде отиват останалите 15-20KW :lol: .

Тука коментираме горелката, не възможностите на котела.
Показал си, но само ти мислиш така. Просто ти припомних стари размисли, където си бил по обективен.
Котела и комина са свирката, а горелката я надува, колкото и да си мислиш, че двамата ше я обистрите, без да минете през първата. Свирката оправете!

"Казвам ти дъще, сещай се снахо!"
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 26

Тема "Пелетни горелки BISOLID Настройки и проблеми." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: